Noua abordare a Spaniei în lupta cu Covid-19. Media de vârstă a celor infectați - 38 de ani

Ultima actualizare: 26-08-2020 14:05

Guvernul spaniol încearcă o nouă abordare pentru a controla focarele de COVID care au izbucnit în ultimele săptămâni. O uriaşă campanie de testare care se bazează şi pe voluntari, dar şi pe cetăţeni aleşi aleatoriu.

La ultimul bilanţ, s-au înregistrat puţin peste 2.400 de cazuri confirmate în întreaga ţară. Tot tinerii asimptomatici par a fi cei care contribuie cel mai mult la răspândirea virusului.

Cartierul Vallecas, din Madrid, are una dintre cele mai ridicate rate de infecţie cu COVID-19 din întreaga Spanie. Autorităţile l-au inclus într-o campanie de testare aleatorie a peste 6.000 de oameni, cărora li se alătură sute de voluntari speriaţi de evoluţia virusului.

Antonio Zapatero, secretar pe probleme de sănătate: „Motivul principal pentru care facem asta e că în aceste regiuni ale Madridului am avut un număr mai mare de cazuri. Şi acum ştim că numărul bolnavilor creşte la categoria de vârstă 15-49 de ani.”

Media de vârstă a celor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns, în Spania, la 38 de ani. 60% dintre cazuri nu au simptome sau manifestă forme foarte slabe ale bolii. Poate fi unul dintre motivele pentru care spitalizările şi decesele sunt încă la un nivel scăzut. Dar unii localnici preferă să nu rişte.

Marco Malaga, voluntar: „M-am oferit voluntar pentru că mi-e destul de frică de COVID. Nu cunosc care e situaţia.”

Atika Shubert, CNN Madrid: „Testarea merge ca pe roate. Procesează sute de persoane în doar câteva ore. La ieşire, voluntarii primesc un cod QR pe care îl pot scana şi aşa află rezultatul, în cel mult 48 de ore.”

Aşa arată rezultatele testelor de-a lungul Spaniei: o creştere alarmantă a cazurilor care seamănă izbitor cu perioada de vârf a pandemiei.

Edouard Mathieu, Data Manager „Our World in Data”: „Situaţia arată ca un U, ceea ce e destul de îngrijorător. Unele ţări sunt abia la începutul celei de-a doua bare a acestui U. În Franţa şi Spania, însă, curba este aproape completă. E ceea ce ne îngrijorează şi s-a întâmplat foarte repede.”

Pentru oamenii simpli, un test negativ înseamnă că pot să-şi viziteze rudele mai în vârstă, pe care nu le-au mai văzut de săptămâni bune.

Ana Manuela Málaga, voluntar: „Vrem să ne asigurăm că nu avem virusul şi apoi să-i vizităm.”

Marco Málaga, voluntar: „Ne temem cel mai mult pentru bunicii noştri, pentru că sunt în vârstă.”

Autoritățile sanitare vor să evite situația critică, de acum câteva luni. Când spitalele erau pline, iar bolnavii noi dormeau și pe jos. De altfel, un grup de medici şi epidemiologi a cerut guvernului să investească mai mult în depistarea cazurilor, descoperirea persoanelor cu care infectații au luat contact şi izolarea focarelor regionale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO