Noi tensiuni intre Israel si Palestina. Netanyahu a cerut mobilizarea trupelor, in urma luptelor de strada din Ierusalim

Israel conflict

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat joi ca a ordonat mobilizarea unor trupe de politie suplimentare "semnificative" si l-a acuzat pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas ca incita la tulburari in Ierusalim.

"Am dat ordin sa se mobilizeze trupe suplimentare semnificative si mijloace materiale suplimentare, pentru a asigura securitatea Israelului", a afirmat el, citat intr-un comunicat. "Ne confruntam cu un val de incitare din partea unor elemente islamiste radicale si din partea presedintelui Autoritatii Palestiniene (AP) Abu Mazen (Mahmoud Abbas), care a spus ca trebuie ca evreii sa fie impiedicati prin toate mijloacele sa urce pe Muntele Templului", numele dat de catre evrei Esplanadei Moscheilor, situata in partea veche a Ierusalimului, a adaugat premierul, potrivit Mediafax.

El a dat asigurari, din nou, ca nu intentioneaza sa schimbe regulile care-i autorizeaza pe evrei sa se duca la Esplanada Moscheilor, dar care le interzic sa se roage acolo. El si-a exprimat refuzul de a schimba legea, asa cum cer militanti nationalisti religiosi ca Yehuda Glick, vizat miercuri seara de o tentativa de asasnat, al carei presupus autor palestinian a fost ucis de catre politisti israelieni. Netanyahu i-a indemnat pe activistii nationalisti evrei sa nu treaca la represalii impotriva palestinienilor.

"Niciuna dintre parti nu trebuie sa-si faca dreptate singura", a spus el. Insa Netanyahu a felicitat serviciul pentru securitate interna Shin Beth si politia pentru ca l-au eliminat pe palestinianul care l-ar fi ranit grav miercuri seara, prin impuscare, pe Glick.

Citește și
suspecti israel
Israelul i-a ucis pe suspectii incidentului care a dus la razboiul de 7 saptamani din Gaza
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Palestinian ucis de politistii israelieni

Politistii israelieni au ucis joi dimineata la Ierusalim un palestinian suspectat ca a impuscat un lider ultranationalist evreu, intr-o noua escaladare a tensiunilor in Orasul Sfant, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Pe fondul tensiunilor, autoritatile israeliene au decis sa inchida Esplanada Moscheilor, iar politia a fost plasata in stare de alerta pe intreg teritoriul Israelului. Confruntari intre politistii israelieni si tineri palestinieni aveau loc joi dimineata in cartierele Abu Tor si Silwan, scena tensiunilor declansate de o saptamana in apropiere de Orasul Vechi al Ierusalimului si Esplanada Moscheilor. Confruntari intre palestinieni si politistii israelieni au avut loc in apropiere de locul in care fortele de ordine l-au ucis joi dimineata pe Muataz Hijazi, palestinianul suspectat ca l-a impuscat miercuri seara pe liderul extremei-drepte Yehuda Glick, care a fost grav ranit.

"Palestinianul care era principalul suspect pentru atacul de miercuri seara a fost eliminat la locuinta sa din cartierul Abu Tor din Ierusalim, de o unitate a fortelor speciale ale politiei in urma unui schimb de focuri", a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Micky Rosenfeld. Potrivit postului de radio public israelian, palestinianul a executat o pedeapsa de zece de inchisoare in Israel, "pentru activitati teroriste". Tensiunile intervin in conditiile in care Yehuda Glick, lider al extremei-drepte israeliene, a fost impuscat de o persoana circuland pe motocicleta in momentul in care pleca de la o dezbatere organizata de Centrul Menahem Begin. Yehuda Glick, rabin si lider al extremei-drepte israeliene, a militat de mai multi ani pentru ca evreii sa obtina permisiunea de a se ruga pe Esplanada Moscheilor.

El a fost expulzat in mai multe randuri de pe Esplanada de politistii israelieni. Esplanada Moscheilor este revendicata atat de musulmani, care o numesc Nobilul Sanctuar (Haram al-Sharif), cat si de evrei, fiind cel mai sfant loc al mozaismului - Muntele Templului, o referire la zidul ramas din al doilea Templu iudaic, distrus de romani in anul 70 d.Hr. Evreii au dreptul de a merge pe Esplanada la anumite ore si sub stricta supraveghere, dar n-au dreptul sa se roage acolo.

Tensiunile s-au amplificat incepand din 22 octombrie, dupa ce un tanar palestinian din cartierul Silwan a intrat cu masina intr-un grup de persoane intr-o statie de tramvai din Ierusalim, incident care s-a soldat cu moartea unui un copil de trei luni si a unei femei din Ecuador. Autoritatile israeliene au calificat incidentul drept un atac terorist.

Israelul permite accesul pe Esplanada, dupa apelul SUA

Israelul a decis joi seara sa permita din nou accesul in zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, mentinand insa interdictia pentru barbatii care au mai putin de 50 de ani, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Decizia are efect imediat, intervenind exact inaintea rugaciunii comune musulmane de vineri, a declarat Luba Samri, purtatorul de cuvant al politiei israeliene. Statele Unite au cerut joi ca toti credinciosii musulmani sa aiba acces la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, indemnand toate partile sa aiba o atitudine de retinere.

"Moscheea Al-Aqsa trebuie redeschisa tuturor credinciosilor musulmani", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat. Psaki a denuntat tentativa de asasinare a liderului nationalist israelian Yehuda Glick, care are si cetatenie israeliana.

Barbatul care l-a impuscat pe Yehuda Glick a fost neutralizat de politie, iar, pe fondul tensiunilor, autoritatile israeliene au oprit accesul in zona Esplanadei Moscheilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
STIRI EXTERNE PE SCURT. O fetita de trei luni a murit in urma unui atac in Israel; Fost fobalist anchetat pentru frauda
STIRI EXTERNE PE SCURT. O fetita de trei luni a murit in urma unui atac in Israel; Fost fobalist anchetat pentru frauda

Furtunile continua sa faca victime in Europa. Rafale de vant de peste 100 de kilometri pe ora au dezradacinat copaci si au provocat cel putin doua decese in Franta.

Israelul i-a ucis pe suspectii incidentului care a dus la razboiul de 7 saptamani din Gaza
Israelul i-a ucis pe suspectii incidentului care a dus la razboiul de 7 saptamani din Gaza

Cei doi palestinieni acuzati ca au rapit si asasinat trei tineri israelieni in iunie au fost ucisi, marti, la Hebron, in Cisiordania, dupa o urmarire de trei luni, a anuntat purtatorul de cuvant al armatei israeliene.

Armata israeliana anunta ca a doborat un avion sirian in platoul Golan
Armata israeliana anunta ca a doborat un avion sirian in platoul Golan

Armata israeliana a doborat, marti dimineata, un avion sirian care se apropia de linia de demarcatie din platoul Golan, a anuntat postul de radio militar israelian, citat de AFP, relateaza Mediafax.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.