Noi detalii despre cazul Evei Kaili, vicepreședintele PE arestat la Bruxelles pentru corupție

×
Codul embed a fost copiat

Apar noi detalii despre cazul vicepreședintelui Parlamentului European arestat. Reprezentanta Greciei, Eva Kaili, a ajuns în arest pentru o presupusă luare de mită.

Dosarul vizează încercările Qatarului de a demonstra că a făcut progrese în ceea ce privește drepturile omului și condițiile de muncă ale migranților. Până acum s-au făcut patru arestări și 16 percheziții, în urma cărora a fost confiscată suma de 600.000 de euro.

Eva Kaili, vicepreședinte PE: “Astăzi, Cupa Mondială la Fotbal din Qatar este o dovadă concretă a modului în care diplomația sportivă poate duce la o transformare istorică a unei țări ale cărei reforme au inspirat lumea arabă. Qatarul este lider în dreptul muncii.”

Cel puţin aşa ne asigura, luna trecută, unul dintre cei 14 vice-presedinti ai Parlamentului European, socialista Eva Kaili, reprezentând Grecia. Ea s-a dus personal în Qatar şi a redactat un raport despre respectarea drepturilor muncitorilor, după ce se presupune că a verificat minuţios situaţia. Ba mai mult, din admiraţie pentru Qatar, Eva Kaili a virat într-un rechizitoriu al celor care îndrăznesc să formuleze critici. Retrospectiv, arestarea ei pare materializarea unei autoprofetii.

Eva Kaili: “Şi totuşi, sunt pe aici unii care care cer discriminarea şi discreditarea Qatarului şi acuză de corupţie pe toţi cei care discuta ori colaborează cu oficialii din Qaar. Dar asta nu-i împiedică să le ia gazele şi să aibă companii care fac profituri de miliarde acolo.”

Citește și
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Ăsta pe când presa presa mondială vuia despre problemele grave întâmpinate de Qatar în eforturile sale de a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Emiratul a fost acuzat de mită, corupție, crimă și sclavie, întrucât în jur de 6.500 de muncitori străini ar fi murit pe șantierele Cupei Mondiale.

Hassan al-Thawadi, Hassan al-Thawadi, secretarul general al Comitetului suprem pentru livrare și moștenire al Qatarului: "Estimarea este între 400 şi 500 de victime. Nu am cifra exactă. (Reporter: Câţi oameni au murit clădind infrastructura acestei Cupe Mondiale?) Ca să fie foarte limpede, de la începutul lucrărilor pentru Campionat, am înregistrat trei decese pe şantierele asociate Cupei. 4-500 de decese indică total al morţilor din construcţii în toată ţara, nu doar pentru Cupa Mondială."

Qatar 2022 CEO: "Qatarul este ca orice altă ţară din lume unde se înregistrează decese în construcţii. De zece ani, unii încearcă să promoveze cifre false pentru a mânji cu noroi reputaţia acestei Cupe Mondiale, scoţând datele din context, umflându-le într-un mod mistificator. Acesta este jurnalism iresponsabil."

Ca să declare răspicat de la tribună legislativului european: "Qatarul este lider în drepul muncii."

Eva Kaili este suspectată că ar fi primit mită de la autorităţile de la Doha. Potrivit procuraturii federale belgiene, locuința Evei Kaili a fost percheziționată aseară târziu, iar eurodeputată a fost dusă la poliţie pentru interogatoriu. Singura modalitate de a aresta un euro-parlamentar protejat de imunitate este să-l prinzi în flagrant delict.

"În acest stadiu, nu putem comenta despre o investigație în curs. Pot doar confirma că am cooperat pe deplin, și vom continua s-o facem, cu toate autoritățile relevante. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini cursul justiției", a comentat precaut preşedinta parlamentului European, malteza Roberta Metsola.

Ce persoane mai sunt vizate de anchetă

Celelalte persoane arestate în cadrul anchetei, începute încă din luna iulie, sunt de origine italiană: - partenerul de viață al Evei Kaili, asistentul parlamentar Francesco Giorgi, fostul eurodeputat Pier-Antonio Panzeri și liderul de sindicat Luca Visentini.

"Cele 16 percheziții de vineri au permis anchetatorilor să rețină aproximativ 600.000 de euro în numerar. De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice și telefoane mobile ", a precizat procuratura federală de la Bruxelles. Potrivit ziarului Le Soir, banii au fost găsiţi la domiciliul lui Pier-Antonio Panzeri.

Cine este Eva Kaili

În vârstă de 44 de ani, grecoaica Eva Kaili a renunţat la cariera de prezentatoare de știri pentru o ascensiune politică rapidă. În 2007, a câştigat un mandat de deputat pe listele socialiștilor PASOK, iar șapte ani mai târziu a fost aleasă europarlamentar de partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.
De la începutul acestui an, era vicepreședintă a legislativului de la Bruxelles. La scurt timp de la arestarea ei, PASOK a anunțat excluderea eurodeputatei din rândurile sale.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles
Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seară sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, relatează Le Soir.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.