Noi atacuri asupra unei baze din Irak, unde au fost ucişi soldaţi americani


Ultimul update: Sambata 14 Martie 2020 12:01
Data publicarii: Sambata 14 Martie 2020 11:57
Categorie: Stiri externe
secretarul general NATO in vizita in Irak

Mai multe rachete au vizat din nou sâmbătă baza militară Taji situată la nord de Bagdad.

Acolo, doi soldaţi americani şi un britanic au fost ucişi miercuri într-un atac similar, au declarat surse de securitate irakiene şi americane, citate sâmbătă de France Presse.

De la sfârşitul lunii octombrie, 23 de atacuri cu rachetă au vizat interesele americane în Irak, în timp ce facţiunile armate pro-Iran cer în mod regulat ca americanii să fie daţi afară din ţară, transmite Agerpres.

Niciun atac cu rachetă nu a fost vreodată revendicat, dar Washingtonul acuză brigăzile Hezbollah, una dintre cele mai radicale facţiuni pro-Iran din ţară, că se află în spatele acestor tiruri.

Autorităţile irakiene, care se bazează pe trupele coaliţiei internaţionale conduse de SUA pentru a lupta împotriva celulelor jihadiste clandestine de pe teritoriul lor, asigură la rândul lor că nu îi pot descoperi pe autorii tirurilor.

Joi, pentru prima dată, brigăzile Hezbollah au salutat - fără a revendica - lansarea a 18 rachete cu o zi înainte care au ucis doi soldaţi americani şi unul britanic. Ele au denunţat din nou "forţele americane de ocupaţie".

În noaptea de joi spre vineri, au fost efectuate lovituri de represalii americane, vizând potrivit Washingtonului baze ale brigăzilor Hezbollah. Ele au ucis şase irakieni, inclusiv cinci poliţişti şi soldaţi precum şi un civil, potrivit armatei irakiene.

Este foarte rar ca astfel de atacuri să aibă loc în plină zi precum cel de sâmbătă.

Acest ciclu de violenţă face să planeze din nou spectrul unei escaladări periculoase în Irak. La sfârşitul anului 2019, tiruri de rachetă care au ucis un american au degenerat şi au condus la asasinarea de către Washington în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său la Bagdad, precum şi la tiruri de rachete iraniene asupra unei baze adăpostind americani în Irak.

Irakul a denunţat vehement loviturile SUA, l-a convocat pe ambasadorul american şi a anunţat că depune o plângere la ONU, în timp ce Washingtonul acuză Teheranul şi Bagdadul că nu controlează atacurile facţiunilor armate care sunt acum integrate în stat după ce au luptat împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO