Netanyahu, dupa crimele de la Toulouse: "Pentru ca evreii sunt ucisi, statul Israel a fost creat"

×
Codul embed a fost copiat

In Franta inamicul public numarul 1 a fost anihilat, dar in urma au ramas o multime de intrebari despre competenta serviciilor antitero in gestionarea crizei.

Pe de alta parte, evenimentele care au bulversat aceasta tara in ultimele 11 zile au readus in prim plan teme precum imigratia, integrarea strainilor si securitatea populatiei.

De ce n-a fost oprit Mohammed Merah inainte sa comita 7 asasinate? Care a fost strategia trupelor de elita Raid? De ce n-au recurs la gaze lacrimogene pentru a-l neutraliza temporar pe asasin? Incoltite de intrebari retorice ori acuzatii explicite, autoritatile se straduiesc sa se justifice.

"Nu dispuneam de niciun element care sa ne permita sa-l arestam pe Mohammed Merah", a declarat Francois Fillon, prim-ministru al Frantei.

Trupele Raid ar fi primit ordine directe de la insusi ministrul de Interne, aflat in permanenta la fata locului. Ori misiunea unui ministru nu e sa conduca asemenea operatiuni, remarca jurnalistii francezi.

Citește și
Nicolas Sarkozy
Alegeri in Franta. Nicolas Sarkozy a crescut in sondaje dupa atacurile din Toulouse
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Premierul Fillon a incercat sa contracareze acuzatia ca serviciile speciale au esuat nepermis neintervenind la timp impotriva celui pe care Washingtonul il trecuse de mult pe lista celor indezirabili pe teritoriul american.

La randul sau, cu doua saptamani inaintea scrutinului la care candideaza pentru alt doilea mandat, presedintele Frantei s-a grabit sa anunte inasprirea legislatiei.

"Oricine va accesa in mod regulat site-uri care fac apologia terorismului si indeamna la ura si violenta va fi pedepsit penal. Oricine va merge in strainatate pentru a fi indoctrinat in ideologii care incurajeaza terorismul va fi pedepsit penal. Propagarea si apologia ideologiilor extremiste vor fi reprimate", a declarat presedintele Frantei.

Tocmai asemenea masuri preventive i-au fost acut imputate presedintelui George W. Bush dupa atentatele din 11 septembrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, in timpul unor vizite facute familiilor celor patru victime ale masacrului din Toulouse (sud-vestul Frantei), ca statul Israel a fost creat pentru a proteja evreii, relateaza AFP.

"Pentru ca evreii sunt ucisi, statul Israel a fost creat", a declarat Netanyahu. Premierul a mers in yeshiva (seminar de studii religioase) din Beit Halevy la Ierusalim, unde s-au intalnit membrii familiei lui Jonathan Sandler pentru a ii aduce acestuia omagiu, Jonathan Sandlar era invatator si tatal a doi dintre copiii asasinati in Toulouse, Gabriel (in varsta de patru ani) si Arieh (in varsta de cinci ani).

El a studiat in aceasta yeshiva inainte de a merge in Franta. "Pentru acesti criminali, fiecare loc, fiecare centimetru unde se gasesc evrei si copii evrei este un teritoriu ocupat. Pentru ei, evreii nu au loc in lume", a spus Netanyahu.

Premierul israelian a purtat discutii cu Eva Sandler, vaduva, constatand "povara durerii resimtite de catre o tanara mama care alapteaza o fetita si care si-a pierdut sotul si doi copii". Netanyahu a mers si la casa familiei micutei Miriam Monsenego, in varsta de 7 ani, o alta victima a uciderii.

"Daca ar fi putut, acesti ucigasi ar fi ucis toti evreii", a declarat el. "Este ingrozitor sa te gandesti la modul atat de brutal in care a fost ucisa Miriam", a adaugat premierul. Ambasadorul Frantei in Israel, Christophe Bigot, a vizitat de asemenea cele doua familii in timpul primelor sapte zile de doliu religios care incep dupa inmormantare.

"Am venit sa le transmit toata prietenia, afectiunea, solidaritatea poporului francez, in acest moment foarte dificil, sa le transmit determinarea Frantei de a lupta cu terorismul, cu acest antisemitism barbar", a declarat Bigot, dupa vizita sa facuta familiei lui Jonathan Sandler.

Suspectul asasinatelor, Mohamed Merah, un tanar francez de origine algeriana care a pretins ca face parte din Al-Qaida si care a fost inconjurat in apartamentul sau din Toulouse, a fost ucis joi in timpul unui asalt al politiei.

Dupa uciderea a trei parasutisti, el ar fi mers la scoala evreiasca din cauza lipsei unei noi tinte militare, a declarat miercuri ministrul de Interne francez, Claude Gueant. "El a spus ca a vrut luni sa omoare un alt militar si ca nu a gasit nici unul, el si-a indreptat mania asupra colegiului, asupra acestei scoali evreiesti, asupra acestor copii masacrati," a adaugat Gueant.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Expert in aparare:
Expert in aparare: "Lupii Singuratici", noua etapa a terorismului mondial. De ce sunt mai periculosi

Modul in care a actionat criminalul din Toulouse, primul terorist care comite acte violente pe teritoriul Frantei, ar putea deveni un model de urmat pentru alti teroristi, avertizeaza un expert in aparare.

Alegeri in Franta. Nicolas Sarkozy a crescut in sondaje dupa atacurile din Toulouse
Alegeri in Franta. Nicolas Sarkozy a crescut in sondaje dupa atacurile din Toulouse

Presedintele Nicolas Sarkozy conduce in intentiile de vot, in urma modului in care a gestionat criza de la Toulouse. Primul sondaj realizat dupa atacul de luni arata ca il devanseaza in primul tur, cu o mica diferenta, pe oponentul sau socialist.

Criminalul din Toulouse, ucis cu un glont in cap dupa 32 de ore de asediu. Cele 3 atacuri, filmate
Criminalul din Toulouse, ucis cu un glont in cap dupa 32 de ore de asediu. Cele 3 atacuri, filmate

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a anuntat ca suspectul in cazul crimelor din Toulouse si Montauban, Mohamed Merah, a murit dupa ce s-a luptat cu fortele speciale de interventie RAID si a sarit pe fereastra.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.