Netanyahu, dupa crimele de la Toulouse: "Pentru ca evreii sunt ucisi, statul Israel a fost creat"

Ultima actualizare: 15-08-2012 11:03

In Franta inamicul public numarul 1 a fost anihilat, dar in urma au ramas o multime de intrebari despre competenta serviciilor antitero in gestionarea crizei.

Pe de alta parte, evenimentele care au bulversat aceasta tara in ultimele 11 zile au readus in prim plan teme precum imigratia, integrarea strainilor si securitatea populatiei.

De ce n-a fost oprit Mohammed Merah inainte sa comita 7 asasinate? Care a fost strategia trupelor de elita Raid? De ce n-au recurs la gaze lacrimogene pentru a-l neutraliza temporar pe asasin? Incoltite de intrebari retorice ori acuzatii explicite, autoritatile se straduiesc sa se justifice.

"Nu dispuneam de niciun element care sa ne permita sa-l arestam pe Mohammed Merah", a declarat Francois Fillon, prim-ministru al Frantei.

Trupele Raid ar fi primit ordine directe de la insusi ministrul de Interne, aflat in permanenta la fata locului. Ori misiunea unui ministru nu e sa conduca asemenea operatiuni, remarca jurnalistii francezi.

Premierul Fillon a incercat sa contracareze acuzatia ca serviciile speciale au esuat nepermis neintervenind la timp impotriva celui pe care Washingtonul il trecuse de mult pe lista celor indezirabili pe teritoriul american.

La randul sau, cu doua saptamani inaintea scrutinului la care candideaza pentru alt doilea mandat, presedintele Frantei s-a grabit sa anunte inasprirea legislatiei.

"Oricine va accesa in mod regulat site-uri care fac apologia terorismului si indeamna la ura si violenta va fi pedepsit penal. Oricine va merge in strainatate pentru a fi indoctrinat in ideologii care incurajeaza terorismul va fi pedepsit penal. Propagarea si apologia ideologiilor extremiste vor fi reprimate", a declarat presedintele Frantei.

Tocmai asemenea masuri preventive i-au fost acut imputate presedintelui George W. Bush dupa atentatele din 11 septembrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, in timpul unor vizite facute familiilor celor patru victime ale masacrului din Toulouse (sud-vestul Frantei), ca statul Israel a fost creat pentru a proteja evreii, relateaza AFP.

"Pentru ca evreii sunt ucisi, statul Israel a fost creat", a declarat Netanyahu. Premierul a mers in yeshiva (seminar de studii religioase) din Beit Halevy la Ierusalim, unde s-au intalnit membrii familiei lui Jonathan Sandler pentru a ii aduce acestuia omagiu, Jonathan Sandlar era invatator si tatal a doi dintre copiii asasinati in Toulouse, Gabriel (in varsta de patru ani) si Arieh (in varsta de cinci ani).

El a studiat in aceasta yeshiva inainte de a merge in Franta. "Pentru acesti criminali, fiecare loc, fiecare centimetru unde se gasesc evrei si copii evrei este un teritoriu ocupat. Pentru ei, evreii nu au loc in lume", a spus Netanyahu.

Premierul israelian a purtat discutii cu Eva Sandler, vaduva, constatand "povara durerii resimtite de catre o tanara mama care alapteaza o fetita si care si-a pierdut sotul si doi copii". Netanyahu a mers si la casa familiei micutei Miriam Monsenego, in varsta de 7 ani, o alta victima a uciderii.

"Daca ar fi putut, acesti ucigasi ar fi ucis toti evreii", a declarat el. "Este ingrozitor sa te gandesti la modul atat de brutal in care a fost ucisa Miriam", a adaugat premierul. Ambasadorul Frantei in Israel, Christophe Bigot, a vizitat de asemenea cele doua familii in timpul primelor sapte zile de doliu religios care incep dupa inmormantare.

"Am venit sa le transmit toata prietenia, afectiunea, solidaritatea poporului francez, in acest moment foarte dificil, sa le transmit determinarea Frantei de a lupta cu terorismul, cu acest antisemitism barbar", a declarat Bigot, dupa vizita sa facuta familiei lui Jonathan Sandler.

Suspectul asasinatelor, Mohamed Merah, un tanar francez de origine algeriana care a pretins ca face parte din Al-Qaida si care a fost inconjurat in apartamentul sau din Toulouse, a fost ucis joi in timpul unui asalt al politiei.

Dupa uciderea a trei parasutisti, el ar fi mers la scoala evreiasca din cauza lipsei unei noi tinte militare, a declarat miercuri ministrul de Interne francez, Claude Gueant. "El a spus ca a vrut luni sa omoare un alt militar si ca nu a gasit nici unul, el si-a indreptat mania asupra colegiului, asupra acestei scoali evreiesti, asupra acestor copii masacrati," a adaugat Gueant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO