Nava implicata in accidentul din Genova nu mai raspundea la comenzi


Ultimul update: Luni 13 Mai 2013 06:47
Data publicarii: Vineri 10 Mai 2013 07:11
Categorie: Stiri externe
Genova

Nava Jolly Nero care s-a ciocnit marti de turnul de control din portul Genova provocand sapte morti, doi disparuti si patru raniti "nu raspundea la comenzi", a declarat pilotul navei intr-un interviu.

"I-am spus comandantului ca ne-am apropiat prea mult de doc. Apoi, brusc, nava nu a mai raspuns la comenzi, scapase de sub control. Am incercat sa ne oprim insa a fost inutil", a declarat Antonio Anfossi.

Anfossi este un pilot oficial al portului Genova care il asista, conform regulamentului, pe Roberto Paoloni, comandantul navei container, in manevrele de iesire din port.

Cei doi au fost plasati miercuri in centrul unei anchete pentru omor prin imprudenta.

"Nu ma simt vinovat. Acum este un moment de doliu (...) insa vreau sa inteleg ce s-a intamplat, cum s-a putut produce aceasta catastrofa", a adaugat el.

"Cum nu inteleg si vreau sa imi fie clar, vreau sa cooperez pe deplin cu justitia si anchetatorii. Jolly Nero naviga in marsarier, cu o viteza de trei noduri", adica jumatate din ceea ce este permis, a continuat pilotul.

Atunci au inceput virajul din port cu "motoarele oprite" si "viteza redusa".

Comandantul unuia dintre cele doua remorchere ale portului care participau la iesirea navei-container a anuntat atunci ca Jolly Nero se afla la 70 de metri de doc si de turnul de control.

"Cand am auzit aceasta informatie i-am spus comandantului ca trebuie sa inceapa demararea inainte, o procedura normala" pentru a corecta cursul iar Paoloni "a repetat cuvintele mele insa nava nu mai raspundea la comenzi, motoarele nu mai porneau", a adaugat Anfossi.

"A incercat o data, apoi o a doua oara apoi a comunicat pana. Trebuia sa oprim nava si am incercat sa aruncam ancora" insa operatiunea necesita 30 de secunde si nu au mai reusit, concluzioneaza relatarea pilotului.

Treisprezece persoane se aflau in turn cand acesta a fost lovit puternic de nava si acestea au cazut in apa, unele ingropate de daramaturi, altele blocate in lift.

Comandantul portcontainerului care a lovit in mod violent un turn de control, marti seara, la Genova, un accident soldat cu moartea a cel putin sapte persoane, a fost plasat sub ancheta, au anuntat surse judiciare citate de presa italiana, relateaza AFP.

Comandantul navei Jolly Nero este anchetat pentru "omucidere din culpa", a precizat agentia italiana Ansa, a doua zi de la producerea accidentului spectaculos in cursul caruia turnul de control al celui mai mare port din Italia a fost distrus, in timp ce persoanele care se aflau in turn au fost aruncate in mare sau sub ruinele constructiei.

Sursa: Mediafax

Tags: incidente,

VIDEO PROTVPLUS.RO