Moscova, pregătită să aprovizioneze state UE cu Sputnik V, independent de EMA

Dată publicare: 15-03-2021 14:34
Dată actualizare: 15-03-2021 14:44


Vaccin rusesc

Fondul suveran rus (RDIF) a anunţat luni că a încheiat acorduri de producţie a vaccinului împotriva Covid-19 Sputnik V „cu societăţi din Italia, Spania, Franţa şi Germania” în aşteptarea omologării vaccinului în Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

 

„În prezent sunt în curs alte negocieri, în vederea creşterii producţiei în UE. Asta va permite începerea aprovizionării pieţei unice europene cu Sputnik V imediat după autorizarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a anunţat într-un comunicat conducătorul fondului, Kirill Dmitriev.

Reprezentantul RDIF, care a finanţat dezvoltarea Sputnik V, nu a anunţat numele grupuri farmaceutice europene cu care a încheiat acorduri, transmite News.ro.

La 9 martie, un prim acord de producţie a fost anunţat în Italia, cu întreprinderea italiano-elveţiană Adienne, care urmează să producă vaccinul rusesc în Lombardia.

Sputnik V nu este încă autorizat în UE, însă a depăşit o etapă importantă odată cu lansarea examinării vaccinului de către EMA, cu sediul la Amsterdam.

În urma acestui anunţ, autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccinuri unui număr de 50 de milioane de europeni, începând din iunie.

Dmitriev a anunţat luni că Rusia este pregătită „să lanseze aprovizionarea statelor membre UE care autorizează Sputnik V în mod independent” faţă de EMA, ca Ungaria.

Sputnik V, primit iniţial cu scepticism în străinătate, din cauză că şi-a anunţat succesul încă din vara lui 2020, în urma unor teste asupra a doar câteva zeci de persoane, a convins între timp 50 de ţări.

Siguranţa vacinului a fost validată în în februarie de revista ştiinţifică The Lancet.

Dezvoltarea vaccinului a fost încredinţată unor instituţii de stat şi este sărbătorită la Moscova ca un succes istoric al Rusiei lui Vladimir Putin.

Numele vaccinului este foarte simbolic, un omagiu adus primului satelit plasat pe orbită, în 1957, de către URSS. El aminteşte un uriaş succes ştiinţific şi o înfrângere istorică a rivalului american.

Rusia acuză cu regularitate Occidentul de faptul că a făcut campanie împotriva Sputnik V prin insinuarea faptului că Moscova ar orchtestra o „diplomaţie a vaccinului” menită să semene discordia în UE.

Uniunea se confruntă cu dificultăţi în aprovizionarea cu vaccin împotriva Covid-19 dezvoltate de către grupurile farmaceutice.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO