Miscarea "Ocupati Wall Street" a lovit la Washington. 200 de oameni au inchis un obiectiv turistic

08-10-2011 17:12

Desi a inceput luna trecuta cu niste protestatari rasfirati prin New York, miscarea "Sa ocupam Wall Street" s-a raspindit brusc in intreaga America si incepe sa fie luata in serios, inclusiv de presedintele Obama.

UPDATE: Politia a fost nevoita sa apeleze la gaze lacrimogene pentru a-i opri pe protestatarii care voiau sa intre in muzeul aerospatial din Washington. Aproape 200 de oameni ce militau impotriva razboaielor au participat la mars, o persoana fiind arestata. "Ocupati Wall Street, ocupati H Street, ocupati tot!" au fost mesajele acestora. Muzeul a fost inchis temporar in urma incidentului.

Participantii scandeaza impotriva corporatiilor, a inechitatii sociale si denunta influenta banilor in politica americana.

Totul pare sa fi inceput ca o gluma. Insa din zi in zi, protestele razlete s-au transformat intr-un fenomen national, in general pasnic, dar nu neaparat.

Miscarea a luat amploare si s-a extins in zeci de orase americane, scotand in strada zeci de mii de oameni furiosi.

"In aceasta tara functiona principiul potrivit caruia daca te duci la munca si iti faci bine treaba, atunci vei castiga suficient cat sa-ti intretii familia. Ei bine, acum axioma asta nu mai e valabila", declara Stuart Applebaum, presedinte de sindicat.

Oamenii sunt indignati pentru ca nivelul lor de trai a scazut dramatic, in timp ce bogatii au prosperat si mai tare.

Nu e de mirare ca si Casa Alba a inceput sa-i ia in seama.

"Aceasta miscare isi va gasi expresia politica la alegerile din 2012 si chiar dupa aceea, pana cand oamenii vor simti ca au recuperat valorile vechii Americi", spune presedintele Barack Obama.

Pregatiti pentru o campanie de cursa lunga, protestatarii s-au organizat surprinzator de riguros.

Ramane de vazut daca Miscarea "Sa ocupam Wall Street" va deveni in timp si o forta politica de impact.


VIDEO PROTVPLUS.RO