Milioane de americani călătoresc de sărbători, contrar avertismentelor pentru combaterea Covid-19

Ultima actualizare: 24-12-2020 14:17

Milioane de americani călătoresc de sărbători, ignorând toate avertismentele specialiştilor şi autorităţilor.

Asta în condiţiile în care numărul bolnavilor de Covid din spitale a ajuns la un nou record, aproape 120.000, iar numărul infectărilor creşte mereu.

California a devenit primul stat federal american care a înregistrat peste 2 milioane de cazuri de coronavirus.

Pe de altă parte, noile estimări indică un total de până la 419.000 decese de Covid până la jumătatea
lui ianuarie 2021.

Statul New York-ul a fost epicentrul pandemiei de ronavirus în primăvară şi a devenit, iarăşi, una dintre cele mai afectate regiuni din America.

La finalul unui an care a bulversat tot ce însemna "normalitate", mulţi new-yorkezi ţin, însă, la una dintre rarele tradiţii de sărbători care nu a fost anulată - vin la cel mai faimos pom de Crăciun al metropolei, cel de la Rockfeller Center.

Dar îi întâmpină şi acolo restricţiile - trebuie să-şi aştepte rândul la o coadă cu distanţare socială și oricum nu au voie să se apropie prea mult de bradul împodobit. Chiar şi aşa, pentru mulţi e parcă un pelerinaj al speranţei.

New Yorkul a introdus regului de carantină pentru cei care vin din străinătate. Primarul Bill de Blasio a avertizat că toți vizitatorii trebuie să stea 14 zile la adresa pe care o anunţă la sosire. Cine încalcă regula e pasibil de amendă - 1.000 de dolari.

Statele Unite au înregistrat peste 228.000 de noi cazuri de infectare, în 24 de ore. Iar numărul bolnavilor de Covid din spitale e mai mare ca niciodată, peste 119.000.

Dr. Rochelle Walensky, director CDC: „Deja suntem într-o perioadă neagră, dar va fi şi mai rău. Cred că vom avea mai multe decese şi mai multe cazuri de infectare după sărbători. Toate acestea se vor manifesta spre sfârşitul lunii ianuarie."

De câteva zile, e un "du-te vino” în toată ţara. Ignorând repetatele avertismente, milioane de american călătoresc pentru vacanţa de sărbători. De vineri, peste 4 milioane de pasageri au trecut controlul de securitate la aeroporturile americane, pentru a se îmbarca în avioane, spre diferite destinaţîi.

Dr. Anthony Fauci: „Acest tip de călătorie (cu avionul) este riscant. Oamenii se înghesuie, când ajung la destinaţie, într-un spaţiu închis. Mă tem, când văd ce se întâmplă, că vom avea un nou val de infectări, peste situaţia dificilă în care deja ne aflăm."

Pe de altă parte, autorităţile s-au angajat că 20 de milioane de americani vor fi vaccinaţi cu seruri anti-Covid până la sfârşitul anului. Însă, campania de imunizare nu se desfăşoară nici pe departe într-un ritm care să facă posibilă atingerea acestui obiectiv. Până acum, peste un milion de persoane au fost injectate cu prima doză de vaccin.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO