Mii de oameni înșirați pe străzi, scandând. Anunțul lui Kim Jong-un după summitul cu Moon Jae-in


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 19 Septembrie 2018 14:55
Categorie: Stiri externe

După deja al treilea summit al lor anul acesta, liderii din Coreea de Nord și de Sud au semnat, la Phenian, o declarație comună prin care au căzut de acord ca Peninsula Coreeană să devină "un ținut al păcii, fără arme nucleare și amenințări nucleare".

Dictatorul din Nord, Kim Jong-un, a anunțat închiderea permanentă a unui poligon major de testare și lansare a rachetelor.

E dispus să închidă și un complex nuclear, însă numai dacă americanii iau măsuri reciproce, după cum a precizat liderul din Sud.

După o primire în stil nord-coreean, cu mii şi mii de oameni înşiraţi pe străzi, scandând pentru reunificare, cei doi lideri au semnat un acord pe care l-au prezentat ca un "salt înainte" pentru pace şi o "temelie pentru un nou viitor".

Inspiraţi poate şi de acest tablou cu ei doi strângându-şi mâinile, Kim Jong-un şi Moon Jae-in au anunţat că au găsit o cale pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Kim Jong-un: ”Am semnat un acord militar care să pună capăt unei istorii tragice de conflict și ostilitate, care durează de decenii. De asemenea, am promis să facem din peninsula coreană un ținut al păcii, fără arme nucleare și amenințări.”

Moon Jae-in: ”Cetățeni din Nordul și Sudul Coreii, a început o epocă fără război în Peninsula Coreeană! Coreea de Sud și Coreea de Nord au căzut astăzi de acord să înlăture orice amenințare care persistă în Peninsulă Coreeană și care ar putea duce la un război.”

Ca un argument, Kim Jong-un a anunţat că va închide unul dintre principalele poligoane pentru testarea şi lansarea rachetelor - în prezenţa unor experţi din naţiunile relevante, a subliniat preşedintele Moon.

Mai mult, potrivit liderului din Sud, regimul de la Phenian ar fi gata să închidă permanent şi un complex nuclear, însă numai dacă Statele Unite iau o măsură reciprocă.

Washingtonul aşteaptă un pas semnificativ şi verificabil spre denuclearizare - a venit reacţia Departamentului de Stat.

Pe de altă parte, cele două Corei plănuiesc conectarea căilor ferate, reunirea familiilor separate de războiul coreean şi cooperare în domeniul îngrijirii medicale.

Kim Jong-un a mai spus că i-a promis înaltului său oaspete din sud ca va vizita Seulul în viitorul apropiat.

Ar fi prima vizită a unui lider din Nord în Capitala Coreii de Sud. Mai mult după o experienţă comună la Olimpiada de iarnă, cele două ţări şi-au anunţat intenţia de a candida împreună pentru organizarea Jocurilor olimpice de vară din 2032.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO