Stare de alerta in Mexic: vulcanul Popocatepetl arunca abur in aer si poate sa erupa in orice moment

Ultima actualizare: 17-05-2013 00:12
lava

Vulcanul Popocatepetl, al doilea cel mai inalt vulcan din America de Nord, poate sa erupa in orice moment si ameninta milioane de mexicani.


Autoritatile mexicane au izolat o arie de 11 kilometri in jurul vulcanului Popocatepetl dupa ce activitatile seismice ale acestuia s-au intensificat in ultimele zile.

Centrul pentru Prevenirea Dezastrelor Naturale din Mexic a anuntat ca vulcanul a inceput sa emane gaze si abur weekend-ul trecut iar autoritatile au declarat grad de "alerta 3" ceea ce inseamna ca lava ar putea sa fie aruncata din crater in orice moment, anunta Sky News.

Guvernul a trimis soldati si forte de ordine in zona in cazul une eruptii mai mari in aceasta saptamana. Pe 8 mai Vulcanul a proiectat in atmosfera o coloana de cenusa cu o inaltime de peste 3,2 kilometri, precum si fragmente incandescente.

In orasele Mexico City si Puebla s-au organizat centre de refugii. Popocatepetl a aruncat in aer coloane de fum si cenusa aproape zilnic de cand si-a inceput o noua runda de activitate in 1994.

Popocatepetl se afla la numai 65 de kilometri sud-est de capitala Ciudad de Mexico/ Mexico City, iar peste o cincime dintre cei 114 milioane de locuitori ai Mexicului traiesc pe o raza de 60 de kilometri in jurul vulcanului.

Ultima eruptie a vulcanului a avut loc pe 18 decembrie 2000, determinand evacuarea a zeci de mii de oameni din comunitatile apropiate.


 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO