Mesajul Coreei de Nord pentru Barack Obama. "Sa se concentreze pe mutatul de la Casa Alba, nu pe tema drepturilor omului"


Ultimul update: Vineri 20 Ianuarie 2017 07:14
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 11:52
Categorie: Stiri externe
Kim Jong un

Coreea de Nord a denuntat ultima serie de sanctiuni ale SUA, care o vizeaza in special pe sora liderului sau Kim Jong-Un.

Astfel, cei de la Phenian au transmis ca presedintele american in exercitiu Barack Obama ar face mai bine sa se concentreze pe plecarea de la Casa Alba, relateaza AFP, conform Agerpres.

Trezoreria SUA a adaugat saptamana trecuta sapte nume pe lista sa neagra de personalitati supuse sanctiunilor pentru incalcari 'grave' ale drepturilor omului. Printre ele figureaza si sora lui Kim Jong-Un, Kim Yo-Jong, despre care se crede ca are o influenta tot mai mare.

Phenianul denunta sanctiunile SUA

Anuntul a venit in acelasi timp cu publicarea unui raport alarmant al Departamentului de Stat al SUA privind situatia drepturilor omului in Coreea de Nord.

"Obama ar fi mai inspirat sa nu-si piarda timpul cu 'problema drepturilor omului' la altii, ci mai degraba sa isi pregateasca plecarea de la Casa Alba", se poate citi intr-un articol al agentiei oficiale KCNA publicat luni seara.

Presedintele american, continua agentia, a generat "in timpul mandatelor sale cea mai grava situatie in SUA in materie de drepturi ale omului" si "ar fi mai bine sa se caiasca pentru suferintele si nenorocirile pe care le-a cauzat atator americani si altor persoane din lume".

Anul 2016 a fost marcat de o accelerare a eforturilor Coreii de Nord pentru a-si atinge obiectivul militar: sa aiba capacitatea de a ataca nuclear teritoriul american.

Intr-un an, Phenianul a desfasurat doua teste nucleare si a efectuat zeci de tiruri de racheta.

Raspunsul la aceste amenintari nucleare si balistice risca sa fie prima provocare de politica externa a presedintelui american ales Donald Trump. Optiunile sale vor fi limitate, dupa esecul strategiei sanctiunilor si deschiderii la dialog urmate de Barack Obama.

Trump a dat asigurari intr-o postare pe Twitter ca rachetele nord-coreene nu vor atinge niciodata teritoriul american. El i-a raspuns astfel lui Kim Jong-Un, care a vorbit in discursul sau de Noul An de un test cu racheta balistica intercontinentala.

In dezbaterea privind strategia fata de Phenian se confrunta cei care sunt de parere ca trebuie vizata existenta insasi a regimului nord-coreean, printr-un amestec de sanctiuni si amenintari militare, si cei care cred ca acest amestec trebuie sa fie folosit ca impuls diplomatic pentru a relansa negocierile in vederea unei 'denuclearizari'.

Administratia Obama a incercat sa impace cele doua abordari: prin amenintari si sanctiuni, insa cautand in acelasi timp in mod constant reluarea dialogului in cadrul discutiilor internationale in format de sase, inghetat de mai multi.

In relatarea sa, KCNA afirma ca 'masurile ostile extreme' ale administratiei Obama nu au facut decat sa consolideze "capacitatea militara (a Coreii de Nord) de a-si anihila fara mila agresorii".

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO