Mesajele secrete din spatele operelor marilor pictori renascentisti. VIDEO
Ce mesaje secrete au ascuns pictorii renascentisti in operele lor de arta? Celebrele picturi ale lui Leonardo Da Vinci si ale lui Michelangelo au starnit de-a lungul timpului extrem de multe controverse.
Cele mai multe teorii au fost de departe cele legate de misterioasa Mona Lisa a lui Da Vinci. Specialistii au fost atrasi ba de surasul Giocondei, ba de ochii ei enigmatici.
Multi au ajuns la concluzia ca ochii Mona Lisei ar ascunde litere si cifre. Mai exact, intr-un ochi ar fi litera L, de la Leonardo, iar in celalalt S, de la Salai, numele ucenicului sau, care ar fi fost chiar modelul dupa care Leonardo a realizat celebra pictura.
Silvano Vinceti, conducatorul grupului de cercetatori de la Comitetul National de Conservare Culturala din Italia, era convins ca Leonardo Da Vinci a avut ca sursa de inspiratie, atunci cand a realizat pictura, pe ucenicul sau, Gian Giacomo Caprotti („Salai"sau 'Micul Diavol' - asa fusese botezat tanarul de catre Da Vinci, deoarece in momentul in care l-a luat in casa lui baiatul i-ar fi furat din bani).
"Atunci cand te uiti la tablou cu ochiul liber nu se vede nimic, insa daca folosesti o lupa, totul se vede foarte clar. In ochiul drept al Mona Lisei apar literele LV - care pot fi si initialele numelui lui Da Vinci, iar in ochiul stang sunt niste simboluri, insa nu sunt atat de bine definite", a declarat Silvano Vinceti.
Din primele investigatii, istoricii au ajuns la concluzia ca simbolurile nu sunt o greseala si ca au fost plasate in mod deliberat acolo, chiar de catre celebrul pictor.
Oficialii de la Muzeul Luvru spun ca teoria este pura fabulatie si ca in ochii Mona Lisei nu exista nicio litera ascunsa.
Si "Cina cea de taina" ar ascunde ceva secrete. Au fost istorici care au spus ca, la o analiza atenta, pozitionarea ucenicilor ar fi fost facuta sub forma unui portativ cu note muzicale. Sau altii care au afirmat ca in dreapta lui Isus ar sta de fapt Maria Magdalena.
Lui Da Vinci i s-a atribuit si scrierea Manuscrisul Voynish, carte medievala, inca nedescifrata, despre care nu se cunoaste data exacta a aparitiei.
Manuscrisul are forma unei carti ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere si cuvinte neidentificate, fara greseli, taieturi sau corecturi. Desenele in schimb sunt executate. Ele reprezinta plante, oameni, animale si teme astronomice. Plantele de exemplu nu au putut nici ele sa fie identificate.
Cu toate eforturile depuse, manuscrisul nu s-a putut descifra nici pana in ziua de azi, nici macar cu ajutorul calculatoarelor.
Originalul se pastreaza in biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA.
Exista si specialisti care spun ca manuscrisul ar data totusi dintr-o alta perioada si ca nu are nicio legatura cu Leonardo.
In ceea ce priveste frescele Capelei Sixtine, ele ar ascunde cifrul lui Michelangelo. Sunt convinsi de asta doi profesori americani, experti in anatomie. Ei vad pe tavanul Capelei, pictat de artist, maduva spinarii si trunchiul cerebral.
Detaliile ar fi ascunse in scena unde Dumnezeu separa cu mainile sale lumina de intuneric. Lumina este diferita, parca pentru a atrage atentia asupra acestor amanunte, spun cercetatorii.
Ei cred ca Michelangelo a vrut sa transmita un mesaj peste veacuri, acela ca oamenii pot ajunge la cel de sus si fara biserica.
Intr-o carte de specialitate publicata in 2008 este mentionat faptul ca frescele ar contine referinte la religia Kabbalah si la mistica evreiasca.
O alta teorie ar fi aceea ca figurile masculine reprezentate in "Judecata de Apoi" a lui Michelangelo, din Capela Sixtina, au fost realizate dupa infatisarea unor prostituate masculine pe care artistul le-a cunoscut prin diferite bordeluri si bai termale.