Merg in expeditie la Polul Sud! Nu pentru pinguni, ci pentru... whisky!

Ultima actualizare: 14-09-2012 04:02

Gustul aventurii, dar si al unui whisky vechi de 100 de ani le-au aprins calcaiele unor neozeelandezi, care vor porni intr-o aventura cu multe grade Celsius pe minus.

 

In urma cu un secol, Sir Ernest Shackleton pornea intr-o expeditie spre Polul Sud, care avea sa-i aduca faima mondiala. La bordul navei sale erau si 25 de lazi cu sticle cu whisky. In urma cu trei ani, o echipa pornita pe urmele exploratorului a facut o descoperire uimitoare: "Excavam gheata de sub tabara lui Shackleton, in cadrul unui program de conservare, cand am facut o descoperire placuta: am dat peste doua cutii cu whisky", a dezvaluit Al Fastier, explorator.

Cutiile sunt ingropate la 60 de metri adancime, in stratul de gheata. Gustul unui whisky vechi de un secol i-a ademenit pe cativa neozeelandezi. Sunt decisi ca, in ianuarie, sa aduca la suprafata sticlele.

Descoperirea a facut senzatie si in randul producatorilor de whisky, mai ales ca, bautura din cutiile lui Shackleton a fost fabricata dupa o reteta care a fost pierduta. Pentru a o afla, o companie faimoasa din Glasgow promite acum bani frumosi.

"Vom avea grija pentru ca aceste artefacte sunt un lucru foarte important pentru noi si, daca nu le putem aduce la suprafata fara sa afectam sticlele sau chiar lazile, ne vom opri", a spus  Al Fastier.

Protocolul international spune ca lazile lui Shackleton nu pot fi mutate din locul unde el le-a lasat. Totusi, daca totul va merge bine, exploratorii vor putea lua cu ei o mostra pe care o vor duce in Marea Britanie, pentru ca un expert sa descifreze reteta batranului whisky.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO