Mamele teroriştilor din Barcelona, reacție după atentat. Cine ar fi creierul operațiunii

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Duminica 20 August 2017 07:52
Categorie: Internaţional

Trei suspecţi sunt căutaţi de poliţia spaniolă, după măcelul de pe La Rambla. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani, bănuit că ar fi condus duba, de un alt marocan şi de un imam în vârstă de aproape 40 de ani.

Acesta din urmă ar fi fost, de altfel, creierul întregii operaţiuni. Sub îndrumarea lui, teroriştii au încercat să confecţioneze bombe, pe care voiau să le folosească în Barcelona.

Mamele teroriştilor de la Barcelona resping faptele fiilor lor: "Islamul nu spune aşa ceva"

Mamele teroriştilor de la Barcelona şi Camprils resping faptele fiilor lor şi suspectează că cineva le-a radicalizat copiii, despre care spun că duceau vieţi normale, relatează El Pais.

Oraşul Ripoll, de unde erau originari majoritatea celor implicaţi în atacurile de la Barcelona şi Camprils, a găzduit sâmbătă o manifestaţie de respingere a terorismului şi de solidaritate cu victimele atentatelor, la care au luat parte şi rude şi apropiaţi ale autorilor.

Printre participanţi s-a aflat şi mama lui Younes Abouyaaqoub, suspectat că a condus furgoneta care a intrat în mulţime pe La Rambla, în Barcelona.

“Vreau să se predea. Nu vreau să mai omoare, Islamul nu spune aşa ceva”, a spus mama lui Abouyaaqoub, Hanno Ghanim.

Manifestaţia, organizată pe WhatsApp, a inclus mamele ale patru dintre terorişti.

“Nu terorismului” sau “Nu în numele meu” au fost câteva dintre mesajele scrise pe pancartele pe care le-au fluturat participanţii.

Aceste imagini dramatice surprind atacul sângeros şi momentele de dinainte, într-o filmare făcută de camerele de supraveghere din interiorul unui muzeu, aproape de Las Ramblas. Se vede cum vehiculul teroriştilor goneşte înspre mulţime şi urmărim reacţiile panicate ale trecătorilor, atunci când realizează ce se petrece.

Martorii sunt bântuiţi încă de imaginile de coşmar.

Victor Braque, martor: "O avalanşă de oameni. Acesta a fost primul lucru pe care l-am văzut. Şi imediat am înţeles motivul acelui puhoi, atunci când am văzut duba care accelera şi călca oamenii. A fost primul lucru pe care l-am văzut. Şi apoi am ajus aici, unde zăceau oameni înşiraţi pe tot bulevardul."

"Era ca un deșert.. Vedeai câte un rănit, înconjurat de doi sau trei oameni. Şi aceeaşi imagine, în partea cealaltă."

În haosul de după carnagiu, au existat şi momente de speranţă. O familie de turişti italieni s-a reunit în lacrimi de fericire şi uşurare, atunci când mama şi cele două fiice îl găsesc după ore de agonie şi căutări disperate, pe tata.

Sâmbătă seară, poliţia spaniolă a anunţat că este pe urmele a trei suspecţi. Unul dintre ei e tânărul marocan în vârstă de 22 de ani, Younes Abouyaqoub, cel care s-ar fi aflat la volanul dubei care a lovit mulţimea. Ceilalţi doi au fost identificaţi drept Abdelbaki Es Satty, imamul din localitatea Ripoll, al cărui apartament a fost verificat ieri de poliţişti, şi Youssef Aalla, fratele unuia dintre teroriştii omorâţi după atacul din Cambrils.

Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de interne: "Putem spune că celula teroristă a fost dezactivată în Barcelona. Şi asta, după ce suspecţii au fost fie ucişi, fie arestaţi şi după operaţiunile de identificare încă în desfăşurare."

Niciunul dintre cei implicaţi în atacuri nu era în atenţia autorităţilor pentru activităţi teroriste sau extremiste. Mama a doi dintre suspecţii ucişi spune că nu a avut nicio clipă vreo bănuială.

Halima, mama fraţilor Mohamed şi Omar Hychami: "Erau băieţi obişnuiţi, aveau grijă de mine. Aveau locuri de muncă, nu furau. N-au avut niciodată vreo problemă cu cineva. Nu înţeleg."

Pe de altă parte, presa spaniolă spune că tinerii implicaţi în atacuri s-ar fi radicalizat sub influenţa imamului din localitatea Ripoll, de unde proveneau cei mai mulţi. Acesta ar fi fost, de altfel, şi creierul operaţiunii. Jurnaliştii au aflat că imamul ar fi avut legături cu indivizi arestaţi după atacurile teroriste de la Madrid, din 2004.

Camioneta albă căutată în Franţa a fost găsită în Spania

Camioneta albă Renault Kangoo, căutată în Franţa în cadrul anchetei privind atentatul de la Barcelona, a fost găsită în Spania, relatează AFP.

Poliţia spaniolă anunţase vineri autorităţile franceze că este posibil ca maşina să fi trecut în Hexagon. Autoutilitara marca Kangoo a fost închiriată de suspecţi în atentatul de la Barcelona care ar fi trecut frontiera în Franţa, a declarat vineri seara un oficial din cadrul forţelor franceze de securitate. Poliţia franceză a căutat în întreaga ţară acest vehicul.

Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic
Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gestul uimitor al unui bărbat fără adăpost
Gestul uimitor al unui om fără adăpost, după ce un tânăr i-a dat cardul și PIN-ul
Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a fost suspendat din Partidul Popular European
Donald Tusk: ”Este posibilă o scurtă amânare a Brexit-ului”. Care este condiția
Motivul pentru care un imigrant rămâne nepedepsit, deși a violat o fetiță
Mii de oameni, filmați pe ascuns în camerele de hotel. Imaginile au fost transmise pe net
Un american acuză că a făcut cancer din cauza unui produs vândut şi în România
Țara care vrea să construiască cea mai mare insulă artificială
Țara care vrea să construiască cea mai mare insulă artificială
Reacția disperată a unui bărbat din Marea Britanie, care se teme de un Brexit fără acord
Câştigătorul unui jackpot de 71 milioane € a sărbătorit comandând mâncare la domiciliu
Masacrul din Christchurch. Doar 12 victime au fost identificate
Un politician italian anti vaccin pentru varicelă s-a îmbolnăvit de varicelă
Momentul în care un bărbat care a jefuit cazinoul Bellagio este împușcat de 4 polițiști