Mamele teroriştilor din Barcelona, reacție după atentat. Cine ar fi creierul operațiunii

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Duminica 20 August 2017 07:52
Categorie: Internaţional

Trei suspecţi sunt căutaţi de poliţia spaniolă, după măcelul de pe La Rambla. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani, bănuit că ar fi condus duba, de un alt marocan şi de un imam în vârstă de aproape 40 de ani.

Acesta din urmă ar fi fost, de altfel, creierul întregii operaţiuni. Sub îndrumarea lui, teroriştii au încercat să confecţioneze bombe, pe care voiau să le folosească în Barcelona.

Mamele teroriştilor de la Barcelona resping faptele fiilor lor: "Islamul nu spune aşa ceva"

Mamele teroriştilor de la Barcelona şi Camprils resping faptele fiilor lor şi suspectează că cineva le-a radicalizat copiii, despre care spun că duceau vieţi normale, relatează El Pais.

Oraşul Ripoll, de unde erau originari majoritatea celor implicaţi în atacurile de la Barcelona şi Camprils, a găzduit sâmbătă o manifestaţie de respingere a terorismului şi de solidaritate cu victimele atentatelor, la care au luat parte şi rude şi apropiaţi ale autorilor.

”Mama lui Satan”, descoperirea șocantă făcută în casa teroriștilor de la Barcelona. Ce aveau de gând să facă

Printre participanţi s-a aflat şi mama lui Younes Abouyaaqoub, suspectat că a condus furgoneta care a intrat în mulţime pe La Rambla, în Barcelona.

“Vreau să se predea. Nu vreau să mai omoare, Islamul nu spune aşa ceva”, a spus mama lui Abouyaaqoub, Hanno Ghanim.

Manifestaţia, organizată pe WhatsApp, a inclus mamele ale patru dintre terorişti.

“Nu terorismului” sau “Nu în numele meu” au fost câteva dintre mesajele scrise pe pancartele pe care le-au fluturat participanţii.

Aceste imagini dramatice surprind atacul sângeros şi momentele de dinainte, într-o filmare făcută de camerele de supraveghere din interiorul unui muzeu, aproape de Las Ramblas. Se vede cum vehiculul teroriştilor goneşte înspre mulţime şi urmărim reacţiile panicate ale trecătorilor, atunci când realizează ce se petrece.

Martorii sunt bântuiţi încă de imaginile de coşmar.

Victor Braque, martor: "O avalanşă de oameni. Acesta a fost primul lucru pe care l-am văzut. Şi imediat am înţeles motivul acelui puhoi, atunci când am văzut duba care accelera şi călca oamenii. A fost primul lucru pe care l-am văzut. Şi apoi am ajus aici, unde zăceau oameni înşiraţi pe tot bulevardul."

"Era ca un deșert.. Vedeai câte un rănit, înconjurat de doi sau trei oameni. Şi aceeaşi imagine, în partea cealaltă."

În haosul de după carnagiu, au existat şi momente de speranţă. O familie de turişti italieni s-a reunit în lacrimi de fericire şi uşurare, atunci când mama şi cele două fiice îl găsesc după ore de agonie şi căutări disperate, pe tata.

Sâmbătă seară, poliţia spaniolă a anunţat că este pe urmele a trei suspecţi. Unul dintre ei e tânărul marocan în vârstă de 22 de ani, Younes Abouyaqoub, cel care s-ar fi aflat la volanul dubei care a lovit mulţimea. Ceilalţi doi au fost identificaţi drept Abdelbaki Es Satty, imamul din localitatea Ripoll, al cărui apartament a fost verificat ieri de poliţişti, şi Youssef Aalla, fratele unuia dintre teroriştii omorâţi după atacul din Cambrils.

Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de interne: "Putem spune că celula teroristă a fost dezactivată în Barcelona. Şi asta, după ce suspecţii au fost fie ucişi, fie arestaţi şi după operaţiunile de identificare încă în desfăşurare."

Niciunul dintre cei implicaţi în atacuri nu era în atenţia autorităţilor pentru activităţi teroriste sau extremiste. Mama a doi dintre suspecţii ucişi spune că nu a avut nicio clipă vreo bănuială.

Halima, mama fraţilor Mohamed şi Omar Hychami: "Erau băieţi obişnuiţi, aveau grijă de mine. Aveau locuri de muncă, nu furau. N-au avut niciodată vreo problemă cu cineva. Nu înţeleg."

Pe de altă parte, presa spaniolă spune că tinerii implicaţi în atacuri s-ar fi radicalizat sub influenţa imamului din localitatea Ripoll, de unde proveneau cei mai mulţi. Acesta ar fi fost, de altfel, şi creierul operaţiunii. Jurnaliştii au aflat că imamul ar fi avut legături cu indivizi arestaţi după atacurile teroriste de la Madrid, din 2004.

Camioneta albă căutată în Franţa a fost găsită în Spania

Camioneta albă Renault Kangoo, căutată în Franţa în cadrul anchetei privind atentatul de la Barcelona, a fost găsită în Spania, relatează AFP.

Poliţia spaniolă anunţase vineri autorităţile franceze că este posibil ca maşina să fi trecut în Hexagon. Autoutilitara marca Kangoo a fost închiriată de suspecţi în atentatul de la Barcelona care ar fi trecut frontiera în Franţa, a declarat vineri seara un oficial din cadrul forţelor franceze de securitate. Poliţia franceză a căutat în întreaga ţară acest vehicul.

Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic

Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic

VIDEO PROTVPLUS.RO

punct de control

Un şofer român din Italia a sărit din camion în mers când a văzut poliţia. Ce transporta

Suspecții în cazul otrăvirii cu Novichok a fostului spion Skripal ar fi fost identificați

Greșeala care a costat marina spaniola 14 milioane de euro

Fenomen extrem de grav care afectează Cercul Polar. Suedezii au cerut ajutor extern

Starea de urgenţă s-a încheiat în Turcia, după ce Erdogan a primit puteri aproape dictatoriale

Trump, despre aderarea Muntenegrului la NATO: „Poate fac ceva agresiv şi ne trezim în al Treilea Război Mondial”

Tabara de romi Italia

Tabără de romi din capitala Italiei, demolată. Ce au făcut oamenii

Fenomene nemaîntâlnite la Cercul Arctic, din cauza caniculei. Suedia cere ajutor

Cea mai mare grevă la Ryanair va afecta zeci de mii de clienţi în perioada 25-26 iulie

Chirurgul estetician "Dr Bumbum", dispărut după moartea unei paciente. Tratamentul aplicat

Organizaţiile mafiote italiene folosesc Germania pentru traficul de droguri şi arme şi spălarea banilor

Un islamist radical, găsit vinovat că a vrut să o decapiteze pe Theresa May