Mai bine de un sfert din populatia lumii va fi musulmana pana in 2030

27-01-2011 15:33

Mecca

Acum 20 de ani in lume erau aproximativ 1,1 miliarde de musulmani. In 2030, vor fi de doua ori mai multi, adica mai mult de un sfert din populatia Globului, potrivit unui studiu realizat de Pew Forum on Religion&Public Life.

Cum se explica cresterea numarului de musulmani?

Raportul, intitulat “Viitorul populatiei musulmane la nivel global”, explica aceasta crestere prin faptul ca printre musulmani se inregistreaza cea mai mare rata a natalitatii,  in parte datorita varstei scazute la care sunt conceputi copiii, dar si ca urmare a cresterii sperantei de viata in tarile majoritar musulmane, scrie CNN.

Convertirea va reprezenta un factor relativ mic, intrucat s-a constatat pana acum ca Islamul castiga tot atat de multi adepti pe cati pierde.

Raportul Pew face parte dintr-o serie de studii care analizeaza nivelul de aderenta la cele mai mari religii ale lumii. Islamul este prima dintre ele, in vreme ce analistii lucreaza acum la un raport despre crestinism. S-a inceput cu musulmanii pentru ca despre ei, statistic vorbind, sunt foarte putine date la ora actuala si autorii raportului s-au gandit ca lumea ar fi interesata sa stie mai multe despre ei.

Crestinismul, in fata islamului

In ciuda cresterii rapide a numarului de musulmani, crestinismul pare sa ramana cea mai mare religie a lumii in urmatorii 20 de ani. Actualmente, pe Glob sunt 2 miliarde de crestini, adica intre 30% si 35% din populatia totala, ceea ce face putin probabila ipoteza ca in 2030 sa fie mai putini de 2,2 miliarde de crestini in lume.

Cateva exemple de evolutie a numarului musulmanilor in urmatorii 20 de ani:

►Pakistanul va depasi Indonezia ca tara cu cei mai multi musulmani, cum populatia acestei tari se duce spre 256 de milioane.

►Numarul musulmanilor din Statele Unite se va dubla la 6,2 milioane, in vreme ce Afganistanul va deveni a noua tara din lume in ceea ce priveste numarul acelora care sunt adeptii Islamului.

► In Israel, muslimii vor reprezenta un sfert din populatia tarii, in vreme ce in teritoriile palestiniene se estimeaza ca va avea una dintre cele mai spectaculoase cresteri din lume.

► Nigeria, unde violentele dintre crestini si musulmani au lasat in urma mii de morti in ultimul deceniu, va deveni tara majoritar musulmana pana in 2030.

►Iar doua tari vest-europene, Franta si Belgia vor deveni 10% musulmane, in vreme ce in Suedia, procentul nu va depasi 9,9.

► Pe de alta parte, Iranul va cunoaste o crestere foarte mica. Femeile iraniene au printre cei mai putini copii din toate tarile musulmane din lume. 

Sursa: CNN

Tags: studii, musulmani,


VIDEO PROTVPLUS.RO