Lula a mers la Palatul Prezidenţial, devastat de susţinătorii lui Bolsonaro. „Puciștii vor fi pedepsiți”

×
Codul embed a fost copiat

Sute de susţinători ai fostului preşedinte brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro au luat cu asalt mai multe instituţii ale puterii din capitala ţării, Brasilia.

Protestatarii furioşi au reuşit să intre în clădirea Congresului, a Curții Supreme şi în Palatul prezidențial, unde au făcut pagube însemnate, până la intervenția forțelor de ordine.

Susținătorii lui Bolsonaro protestează față de revenirea la putere a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva. Acesta l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut.

Poliția militară din Brazilia a reușit în cele din urmă să-i împrăștie pe protestatari. Însă peste 100 de persoane acuzate de acte de vandalism au fost arestate.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Desfășurarea evenimentelor, live text:

UPDATE Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat că-şi va relua activitatea începând de luni în biroul său din Brasilia.

UPDATE Guvernatorul Districtului Federal din Brazilia, Ibaneis Rocha, a fost suspendat din funcţie pe o perioadă de 90 de zile, după lacune de securitate care au făcut posibilă invadarea clădirilor oficiale din Brasilia de către susţinătorii lui Jair Bolsonaro.

Lula a constatat pagubele produse în clădirile guvernamentale și anunță pedepsirea „puciștilor”

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a întors duminică seară la Brasilia pentru a constata pagubele enorme în Palatul Prezidenţial, jefuit de partizani ai predecesorului său Jair Bolsonaro.

Fostul președinte brazilian a condamnat fără fermitate această invazie amintind foarte mult de cea a Capitoliului la Washington în urmă cu doi ani, comentează AFP.

Lula da Silva, care petrecuse după-amiaza la Araquara, în statul Sao Paulo (sud-est), devastat de inundaţii, a mers la Palatul Prezidenţial, apoi la Curtea Supremă, invadată şi jefuită de bolsonarişti, ca şi Congresul.

“Am mers la Palatul Planalto şi la STF. Puciştii care au promovat distrugerea patrimoniului public în Brasilia vor fi identificaţi şi vor fi pedepsiţi. Mâine ne reluăm munca la Palatul Planalto. Democraţie pentru totdeauna. Noapte bună”, a scris Lula pe Twitter.

 

Mai devreme, el a caracterizat evenimentele drept “barbare” şi a spus că lacunele de securitate au făcut ca susţinătorii “fascişti” ai lui Bolsonaro să rupă barierele din faţa clădirilor. “Aceşti oameni sunt tot ce este abominabil în politică”, a menţionat el.

Imagini difuzate la TV Globo îl arată într-o discuţie, seara târziu, cu judecători de la Curtea Supremă, în faţa clădirii cu ferestrele sparte de cei care încă refuză să-i accepte revenirea la putere.

Jair Bolsonaro se află în Statele Unite, unde a plecat cu două zile înainte de învestirea lui Lula da Silva, refuzând să predea eşarfa prezidenţială celui care l-a învins cu un scurt avans şi pe care nu l-a felicitat niciodată, potrivit Agerpres.

"Manifestaţiile paşnice, în conformitate cu legea, fac parte din democraţie. Cu toate acestea, distrugerile şi invadarea clădirilor publice (...) sunt împotriva regulii", a scris pe Twitter fostul preşedinte de extremă dreaptă.

Într-un alt mesaj, el "a respins acuzaţiile, fără dovezi" ale succesorului său. Lula da Silva a declarat că "discursul" predecesorului său de extremă dreapta i-a "încurajat" pe "vandalii fascişti" invadând Palatul Prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul la Brasilia.

În funcţie doar de o săptămână şi confruntat deja cu o criză majoră, preşedintele de stânga a deplâns evenimentele "fără precedent în istoria Braziliei".

Lula a decretat o "intervenţie federală"

Preşedintele Lula da Silva a decretat o "intervenţie federală" asupra forţelor de ordine pentru a a restabili securitatea capitalei ţării

"Intervenţia federală" decretată de Lula da Silva constă în preluarea controlului la nivelul statului brazilian asupra comandamentului forţelor de securitate, de obicei sub responsabilitatea autorităţilor locale.

Acest decret plasează toate forţele de ordine din Brasilia sub controlul unei persoane numite de Lula da Silva, Ricardo Garcia Capelli, care raportează direct preşedintelui şi poate folosi "orice organism, civil sau militar", pentru păstrarea ordinii.


 

Ministrul justiţiei şi securităţii publice, Flavio Dino, a afirmat într-o conferinţă de presă duminică seară că sediile puterii au fost complet evacuate.

"Nu vor putea distruge democraţia", a declarat el, considerând asaltul drept "terorism pucist".

400 de „puciști” au fost arestați

Guvernatorul districtului federal Brasilia, Ibaneis Rocha, un aliat al lui Jair Bolsonaro, şi-a cerut scuze preşedintelui Lula da Silva într-un mesaj video. El i-a descris pe cei responsabili pentru distrugerea clădirilor publice drept "adevăraţi vandali" şi "adevăraţi terorişti".

"Supravegheam toate aceste mişcări împreună cu ministrul Flavio Dino (...) În niciun moment nu ne-am gândit că aceste manifestaţii vor lua asemenea proporţii", a afirmat el.

Cel puţin 400 de oameni au fost arestaţi după ce susţinători ai lui Jair Bolsonaro au luat cu asalt principalele clădiri guvernamentale ale Braziliei, a anunţat Ibaneis Rocha, potrivit cnn.com, citat de News.ro.

De aceste violenţe s-au delimitat şi alţi aliaţi ai fostului preşedinte, printre care Valdemar Costa Neto, preşedintele PL, partidul lui Bolsonaro, care a condamnat "o zi tristă pentru naţiunea braziliană".

Aceste atacuri au provocat o avalanşă de reacţii indignate în lume. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Lula da Silva că poate "conta pe sprijinul de neclintit al Franţei".

Omologul său american, Joe Biden, a apreciat drept "scandaloase" violenţele manifestanţilor. "Folosirea violenţei pentru a ataca instituţiile democratice este întotdeauna inacceptabilă", a scris pe Twitter secretarul de stat american, Antony Blinken.

Filiala braziliană a organizaţiei Amnesty International a cerut, la rândul său, "o anchetă rapidă şi imparţială" asupra acestor evenimente care au reamintit asaltul asupra Capitoliului de la Washington, din ianuarie 2021, de către partizanii fostului preşedinte Donald Trump după înfrângerea acestuia în faţa lui Joe Biden.

Centrul puterii la Brasilia a fost aruncat în haos. Zona fusese, însă, izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să forţeze cordoanele de securitate.

Poliţiştii au încercat în zadar să-i respingă cu gaze lacrimogene. Un agent de poliţie călare a tras jos cu forţa şi apoi lovit de atacatori înarmaţi cu bastoane.

Pagube uriașe produse de protestatari

Un sindicat local de presă a raportat atacuri asupra a cinci jurnalişti. Printre aceştia, unui fotoreporter al AFP, bătut, i s-a furat tot echipamentul.

Pagubele sunt considerabile in cele trei clădiri imense care reprezintă comori ale arhitecturii moderne şi sunt pline de opere de artă.

Tablouri de o valoare inestimabilă au fost deteriorate, printre care "Duas Mulatas" semnat de pictorul modernist Di Cavalcanti, expuse în Palatul Prezidenţial şi găurite în mai multe locuri, potrivit fotografiilor care circulă pe reţelele sociale.

"Trebuie să restabilim ordinea după aceste alegeri frauduloase", a declarat pentru AFP Sarah Lima, inginer pro-bolsonaro de 27 de ani venită din Goianesia, la 300 de kilometri de Brasilia.

Bolsonariştii au manifestat deja în faţa cazărmilor militare după înfrângerea fostului preşedintelui pe 30 octombrie.

Ei au cerut intervenţia armatei pentru a-l împiedica pe Lula da Silva să revină la putere pentru un al treilea mandat, după cele din 2003 până în 2010, reaminteşte AFP.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Un avion cu 183 de persoane la bord și-a pierdut toboganul de urgenţă, la scurt timp după decolare. Ce s-a întâmplat apoi
Un avion cu 183 de persoane la bord și-a pierdut toboganul de urgenţă, la scurt timp după decolare. Ce s-a întâmplat apoi

Un avion de tip Boeing 767 de linie aparţinând companiei Delta Airlines, care decola de la New York către Los Angeles, a fost nevoit să se întoarcă din drum după decolare, din cauza unui tobogan de urgenţă, scrie presa americană.

VIDEO șocant. ”Nu pot respira. Nu pot respira”. Un afroamerican, Frank Tyson, a murit sub genunchiul unui poliţist în Ohio
VIDEO șocant. ”Nu pot respira. Nu pot respira”. Un afroamerican, Frank Tyson, a murit sub genunchiul unui poliţist în Ohio

Un afroamerican pe nume Frank Tyson, în vârstă de 53 de ani, eliberat condiţionat recent din închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării sale în 18 aprilie.

"Un atac complex". Nordul Israelului, vizat de drone și rachete ghidate lansate de Hezbollah. Ținta organizației libaneze

Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat, sâmbătă, că a vizat două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva "locuinţelor civile" din sudul Libanului, informează AFP.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.