Funeralii impozante si controversate pentru Margaret Thatcher. Imagine PANORAMA de 360 de grade

×
Codul embed a fost copiat

Funeraliile impozante si totodata controversate pentru Margaret Thatcher, o personalitate marcanta a secolului al XX-lea, s-au desfasurat miercuri la Catedrala St. Paul, la Londra

Ambasasdorul Marii Britanii este invitat in studioul Stirile ProTV astazi, la ora 19:00

www.stirileprotv.ro iti ofera o PANORAMA de 360 de grade realizata de fotografii Getty Images la funeraliile de astazi.

UPDATE:

14.10:  In aplauzele multimii, sicriul lui Margaret Thatcher a plecat de la Catedrala St. Paul la Spitalul Regal Chelsea unde va sta pana va fi cremat in aceasta seara.

Citește și
Margaret Thatcher
Ultimele dorinte ale lui Margaret Thatcher inainte de a muri. Ce instructiuni a dat "Doamna de Fier"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

14.07: Un barbat a fost arestat in Trafalgar Square pentru ca incerca sa aranjeze un protest la telefon, scrie BBC.

14.00: Dupa predica episcopului Londrei - Richard Chartres si binecuvantarea arhipescopului de Canterbury, trupul neinsufletit al lui Margaret Thatcher este dus de la Catedrala St. Paul.

13.30: Peste 2.300 de invitati, intre care demnitari reprezenamd aproape 170 de tari din lume asista in aceste momente la funeraliile Doamnei de Fier. Intre ei se afla doi sefi de stat, 11 premieri, 17 ministri de Externe, 32 de ministri si secretari de stat britanici si 30 de membri din cadrul fostelor Guverne conduse de catre Margaret Thatcher. Peste 4.000 de politisti sunt mobilizati si peste 1.800 de institutii mass-media au fost acreditate pentru a relata despre ceremonie.



13.25:
Premierul David Cameron si nepoata lui Margaret Thatcher, Amanda, au citit pasaje din Biblie in timpul slujbei.

13.20:

Itinerariul procesiunii a avut o lungime de 1,9 kilometri, in centrul Londrei, de la Capela St. Mary Undercroft de la Palatul Westminster si pana la Catedrala St. Paul, trecand o ultima data prin fata numarului 10 de pe Downing street si oprindu-se la Biserica St. Clement Danes apartinand Royal Air Force. Pe drumul catre catedrala pe langa aplauze, fostul prim ministru Thatcher a fost si huiduit.

 13.05: Slujba oficiata in cadrul funeraliilor fostului premier britanic Margaret Thatcher a inceput la catedeala St.Paul din Londra, in prezenta a 2.300 de invitati. Sicriul, acoperit cu drapelul Marii Britanii (Union Jack) si o jerba de flori albe, a fost purtat pana in naos de opt militar reprezentanti ai diferitelor corpuri ale armatei.

13.00: Sicriul lui Margaret Thatcher a ajuns la catedrala Sfantul Paul.

12: 50:
Regina Elisabeta a ajuns la catedrala Sfantul Paul alaturi de bancherul Roger Gifford care a carat o sabie ceremoniala folosita si la inmormantarea lui Churchill in 1965.



12. 47:
Primii spectatori s-au reunit miercuri dimineata inca de la ora locala 6.30 GMT (8.30, ora Romaniei) in centrul Londrei, pentru a prinde un loc in fata, cu ocazia funeraliilor baroanei Margaret Thatcher: "Lady Thatcher era o femeie curajoasa, mai ales in privinta Insulelor Falkland", a declarat Trevor Fearon, in varsta de 83 de ani, care a venit din vestul Londrei pentru a se afla miercuri, la prima ora, in apropiere de Downing Street, cu scopul de a-i aduce un ultim omagiu Doamnei de Fier. In fata Catedralei St. Paul, o functionara, Carolann Henderson, in varsta de 57 de ani, a instalat un scaun pliant si asteapta evenimentul alaturi de partenerul ei, Paul: "M-am trezit la ora (locala) 4.00 (6.00, ora Romaniei). O admiram pe doamna Thatcher. Am fost politista in 1975 si eram foarte prost platiti. Ea mi-a permis, desi eram singura pe atunci, sa imi cumpar o casa", a declarat ea pentru AFP. "Am muncit din greu pentru tot ceea ce am, ceea ce corespunde cu ceea ce vrea ea. Noi munceam din greu, iar ea ne oferea visul", a continuat Henderson.

12.43: In aplauzele multimii stranse pe marginea drumului, cortegiul funerar a plecat catre catedrala Sfantul Paul unde va avea loc slujba de inmormantare.

12.40:
Opozanti ai fostului premier s-au trezit, cu noaptea in cap pentru a veni sa isi exprime nemultumirea."Am crescut in Scotia, iar Thatcher a facut sa dispara, in mod concret, toata industria tarii. In calitate de contribuabil, sunt foarte furioasa ca sunt nevoita sa platesc pentru toate astea", a declarat pentru AFP un medic, Katie McDonald, in varsta de 30 de ani."Cheltuim zeci de milioane de lire sterline pentru asta. Este rusinos si inacceptabil intr-o perioada de austeritate", si-a exprimat indignarea un student, Casper Winslow, in varsta de 22 de ani. "Si nu imi place deloc modul in care conservatorii incearca sa faca din ea un fel de idol, ca Winston Churchill, cand ea nu a fost decat o promotoare a dezbinarii", a adaugat el.

12.30: La iesirea de la biserica St. Clement, sicriul lui Margaret Thatcher a fost urcat pe afetul unui tun tras de cai. Tunul dateaza din timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial si nu a mai folosit pentru o ceremonie de inmormantare pana acum. Tunul va fi botezat cu numele lui Thatcher.

12.20: Reactii de regrete si proteste la adresa lui Margaret Thatcher de-a lungul cortegiului funerar. Englezii au afisat bannere cu mesaje de adio sau in care o contesteaza.

12.15: Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Margaret Thatcher, acoperit cu drapelul Marii Britanii a ajuns la St Clement Danes. Sase motociclete ale Scotland Yard incadrau vehiculul mortuar, urmat de o masina obisnuita a politiei.

12.13: Baroneasa Thatcher a fost aplaudata de trecatorii stransi de-alungul treseului funerar atunci cand a trecut pe langa Downing Street.


12.10: 100 de oameni protesteaza in centrul Londrei, politia a arestat un barbat pentru injurii aduse fortelor de ordine.

12.00: Sicriul fostului premier britanic a fost scos din Palatul Westminster. Insotit de militari care au luat parte la razboiul din Malvine, acesta va fi dus la biserica St. Clement iar apoi la catedrala Sfantul Paul. Aici au ajuns membrii actuali ai cabinetului.

11.50: Cativa protestatari s-au adunat in Londra la Ludgate Circus. Politia londoneza este in continuare relaxata, desi centrul capitalei britanice este impanzit de caini si forte de ordine, conform The Guardian.

11.40:  Cateva sute de britanici s-au strans deja in apropiere de Catedrala Sfantul Paul din Londra, scrie The Guardian.



11.30:
Funeraliile lui Margaret Thatcher au loc azi la Londra, pe fondul unor masuri de securitate sporite. Peste patru mii de politisti sunt mobilizati pentru acest eveniment. Circa 2.300 de oameni din 170 de tari participa la ceremonia funerara. Scotland Yard se asteapta la unele proteste in timpul procesiunii funerare a fostului premier britanic, Margaret Thatcher. Cu atat mai mult cu cat moartea Doamnei de Fier a generat manifestatii de bucurie la Londra, Bristol, Liverpool sau Glasgow.

Delegatia americana care va merge la funeraliile lui Margaret Thatcher nu va include niciun fost presedinte al Statelor Unite chiar daca toti cei care sunt in viata au fost invitati, a anuntat Casa Alba luni, relateaza AFP.

Delegatia va fi condusa de doi fosti secretari de Stat, George Shultz (1982-1989) si James Baker (1989-1993). Louis Susman, fost ambasador la Londra, care tocmai a parasit postul, si Barbara Stephenson, actualul insarcinat cu afaceri la Londra, vor fi, de asemenea, prezenti.

In schimb, niciunul dintre fostii presedinti americani care sunt in viata - Jimmy Carter, George Bush, Bill Clinton si George W. Bush - nu va merge la funeraliile Doamnei de Fier care vor avea loc miercuri la Londra.

Fosta Prima Doamna Nancy Reagan, al carei sot a avut o relatie foarte stransa cu Margaret Thatcher, nu va fi nici ea prezenta la ceremonie.

Premier al Marii Britanii in perioada 1979-1990, Margaret Thatcher a decedat in urma unui accident vascular cerebral la 8 aprilie, la varsta de 87 de ani.

Pregatirile pentru inmormantarea lui Margaret Thatcher sunt finalizate. Cum va decurge ceremonia

Lista invitatilor la funeraliile lui Margaret Thatcher

Peste 2.000 de personalitati politice internationale, celebritati si chiar fosti adversari politici ai lui Margaret Thatcher au primit invitatia de a participa la funeraliile ei care vor avea loc miercuri la Catedrala Sfantul Paul din Londra, relateaza AFP.

Personalitati politice internationale

- Toti presedintii americani in viata au fost invitati, atat fostii sefi de stat cat si Barack Obama. George Bush senior si George W. Bush nu vor fi prezenti si nici Nancy Reagan, vaduva lui Ronald Reagan, care este prea slabita pentru aceasta deplasare.

- Regina Elizabeth II si sotul sau, printul Filip vor asista la inmormantare. Este prima data cand regina asista la inmormantarea unui premier britanic, dupa cea a lui Winston Churchill, in 1965.

- Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al URSS si Helmut Kohl, fost cancelar german, au fost invitati dar au refuzat sa participe din motive de sanatate.

- Ultimul presedinte sud-african al apartheidului, Frederik Willem de Klerk a confirmat participarea, iar un reprezentant al primului presedinte sud-afican de culoare, Nelson Mandela, numit de "Doamna de Fier" "terorist", a fost, de asemenea, invitat. Mangosuthu Buthelezi, conducator al partidului nationalist zulu sud-african, care s-a opus, la fel ca Margaret Thatcher, sanctiunilor impotriva guvernului de apartheid, va efectua deplasarea.

- Presedintele Consiliului de Ministri italian Mario Monti va fi prezent, la fel ca premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul canadian Stephen Harper si fostul premier australian John Howard.

Celebritati, artisti si jurnalisti

- Cantareata Shirley Bassey si actrita Joan Collins au confirmat prezenta, la fel ca actorul Michael Crawford, primul care a interpretat Fantoma de la Opera. Andrew LLoyd Webber, compozitor al unor comedii muzicale cunoscute, scriitorul Frederick Forsyth si cantareata Katherine Jenkins vor fi si ei prezenti.

- Magnatul media Rupert Murdoch, si el invitat, nu va fi prezent.

- Unul dintre inventatorii Internetului, Tim Berners-Lee, a confirmat participarea. Maurice Saatchi, seful companiei publicitare care a creat campania electorala a lui Margaret Thatcher in 1979 si care a facut-o sa ajunga premier va participa la ceremonie.

- Franck Williams, fondatorul traseului Williams de Formula 1 va fi prezent.

- Jurnalistul David Frost, imortalizat in filmul "Frost/Nixon" va asista si el la ceremonie.

- Creatoarea de accesorii de moda Anya Hindmarchm care a creat designul uneia dintre faimoasele genti a fostului premier va fi si ea prezenta.

Oficiali Britanici

- Toti fostii prim-ministri britanici - John Major, Tony Blair, Gordon Brown - si David Cameron, premierul in exercitiu, au confirmat prezenta la funerarii, alaturi de toti ministrii din Guvernul actual si liderul opozitiei laburiste, Ed Miliband.

- Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, va asista la funerarii, alaturi de premierul Scotiei, Alex Salmond.

- Toti membrii guvernului Thatcher au fost invitati, inclusiv conservatorul Michael Heseltine, unul dintre artizanii procesului de inlaturare a Doamnei de Fier din postul de premier, in 1990.

- Neil Kinnock, care a condus Partidul Laburist pe aproape toata perioada de 11 ani in care Margaret Thatcher s-a aflat la putere, a fost invitat, insa nu va participa, deoarece va merge la alte funeralii.

- Oficili militari, precum si seful Scotland Yard, politia britanica, vor fi, de asemenea, prezenti.

- Veteranii razboiului din insulele Falkland vor escorta sicriul Doamnei de Fier.

- Arhiepiscoul de Canterbury, Justin Welby, va rosti ultima rugaciune in Catedrala Sfantul Paul.

CITITI SI:

Margaret Thatcher va avea parte de funeralii televizate si cu onoruri militare, saptamana viitoare

Londra, ingropata in munti de gunoaie, inainte ca Margaret Thatcher sa ajunga la putere FOTO

A murit Cher!" Confuzia ce a creat o adevarata furtuna dupa moartea lui Margaret Thatcher

Presedintele Basescu a transmis condoleante pentru Margaret Thatcher: A fost un model pentru mine

Ponta: "Thatcher a fost una din marile personalitati politice; Voi transmite condoleante"

"Banii nu cad din cer. Trebuie castigati pe pamant". Cele mai tari citate ale lui Margaret Thatcher

Margaret Thatcher a murit dupa un atac cerebral. "Doamna de fier" nu va avea funeralii nationale

David Cameron, despre moartea lui Margaret Thatcher: Am pierdut un mare lider, un mare premier

Fostul premier britanic Margaret Thatcher a fost spitalizata

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Pregatirile pentru inmormantarea lui Margaret Thatcher sunt finalizate. Cum va decurge ceremonia
Pregatirile pentru inmormantarea lui Margaret Thatcher sunt finalizate. Cum va decurge ceremonia

Pregatirile pentru inmormantarea lui Margaret Thatcher, ce va avea loc miercuri, au intrat in linie dreapta, la Londra.

Ultimele dorinte ale lui Margaret Thatcher inainte de a muri. Ce instructiuni a dat
Ultimele dorinte ale lui Margaret Thatcher inainte de a muri. Ce instructiuni a dat "Doamna de Fier"

Margaret Thatcher si-a pregatit funeraliile pana in cel mai mic detaliu.

De ce sarbatoresc britanicii pe strazi moartea lui Margaret Thatcher. BBC o compara cu o vrajitoare
De ce sarbatoresc britanicii pe strazi moartea lui Margaret Thatcher. BBC o compara cu o vrajitoare

Moartea baronesei Margaret Thatcher, fost premier al Marii Britanii, a fost urmata de unele manifestari violente de strada. Personalitatea ei controversata inca aprinde spiritele intr-o tara cunoscuta prin calmul proverbial al locuitorilor sai.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.