Liderii ucraineni, șocați de afirmația lui Biden privind o ”incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina

Ultima actualizare: 20-01-2022 18:24
Joe Biden
Getty

Declarația președintelui american Joe Biden, privind posibila invazie a Ucrainei de către trupele Rusiei i-a iritat pe liderii Ucrainei, care s-au arătat foarte surprinși de acest anunț.

Potrivit Kiev Post, este vorba despre afirmația făcută de Biden în conferința de presă din 19 ianuarie, când a spus că reacția Americii la un atac al Rusiei în Ucraina va depinde de dimensiunea acestui atac - adică dacă va fi o ”incursiune minoră” sau o invazie .. mai mare.

Una este dacă e o incursiune minoră și ajungem să fim nevoiți să ne luptăm pentru ce să facem și ce să nu facem. Dar dacă fac cu adevărat ceea ce sunt capabili să facă cu forțele adunate la graniță, atunci va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează în continuare Ucraina” - a spus Biden, potrivit CNN.

Ulterior, după ce a fost rugat să clarifice ce a vrut să spună prin ”incursiune minoră”, Biden a spus că e vorba de ”forțele ruse care trec granița, ucigând luptători ucraineni”.

Publicația Kiev Post citează CNN, susținând că liderii ucraineni au fost surprinși de declarația neașteptată a lui Biden. Astfel, un oficial ucrainean, al cărui nume nu a fost dat, s-a declarat „șocat” de remarcile lui Biden, afirmând că aceste cuvinte ”îi dau lui Putin undă verde să intre în Ucraina”.

Seara, președintele Volodymyr Zelensky s-a adresat națiunii la televizor, pentru a da asigurări că nu este nevoie de panică.

De asemenea, acesta a publicat un mesaj pe Twitter, adresat marilor puteri.

„Vrem să reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore și națiuni mici. Așa cum nu există victime minore și puțină durere din cauza pierderii celor dragi. Spun asta ca președinte al unei mari puteri”, a transmis Zelensky.

Casa Albă a răspuns rapid, într-un efort de a clarifica cuvintele președintelui. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că Biden pur și simplu încerca să spună că SUA și NATO vor răspunde dacă Rusia ar ataca Ucraina.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO