Lideri politici salută un acord comercial post-Brexit istoric. Spania aşteaptă un acord privind Gibraltarul

Londra, Marea Britanie, Brexit
Shutterstock

Londra şi Bruxellesul au încheiat în Ajunul Crăciunului un acord comercial post-Brexit istoric, la patru ani şi jumătate de la referendumul Brexitului, cu doar o săptămână înainte de divorţul definitiv, un acord salutat de către liderii politici.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) urmează să dea undă verde unei proceduri în vederea unei aplicări provizorii a acordului, pentru ca acesta să intre în vigoare de Anul Nou, conform News.ro.

Parlamentul European (PE) urmează să se pronunţe asupra acordului în 2021. Unda verde a PE este indispensabilă intrării în vigoare a textului.

Liderii politici din Europa şi din regat au reacţionat imediat.

Ursula von der Leyen: Un acord „echitabil, echilibrat și drept”

 

”Acest acord este echitabil, echilibrat şi drept. Putem, în sfârşit, să lăsăm Brexitul în urma noastră. Europa va continua să avanseze”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă.

Citește și
Brexit
Ce prevede acordul post-Brexit semnat între UK și blocul european. Beneficii fără precedent, însoțite de reguli stricte
VIDEO. Reacția femeilor când Kim Jong-un a izbucnit în lacrimi la o întâlnire cu acestea

Regatul Unit va rămâne ”un partener demn de încredere” al UE, a subliniat ea.

Barnier: Acordul este „pătat de o anumită tristețe”

 

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat uşurarea şi a spus, referindu-se la acordul de care s-a ocupat, că este ”pătat de o anumită tristeţe, comparând ceea ce era înainte şi ceea ce ne aşteaptă de-acum”.

”După patru ani de eforturi colective în vederea apărării păcii şi stabilităţii şi protejării cetăţenilor şi pieşei noastre, vă mulţumesc tuturor. Azi este o zi de uşurare, cu câteva umbre în tablou, comparând ceea ce era înainte cu ceea ce ne aşteaptă”, a declarat francezul.

Boris Johnson salută un acord „bun pentru toată Europa”

 

La câteva minute după anunţarea acordului, premierul Boris Johnson a postat pe Twitter o fotografie în care exultă, cu braţele larg deschise şi degetele mari ridicate.

”S-a ajuns la un acord bun pentru toată Europa”, scria el.

Mai târziu, într-o conferinţă de presă, premierul britanic a apreciat că regatul şi-a reluat controlul asupra destinului său.

”Am reluat controlul legilor noastre şi destinului nostru”, a subliniat Johnson.

”Am încheiat cel mai mare acord comercial al nostru”, a apreciat el, reiterând că este un acord ”bun pentru toată Europa”.

Secretarul de stat britanic însărcinat cu Comerţul Internaţional Liz Truss a salutat vestea pe Twitter.

”Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi ne vom aprofunda schimburile cu partenerii din întreaga lume, mulţumită politicii noastre comerciale independente”, a scris ea.

David Cameron salută înțelegerea

 

Fostul premier britanic David Cameron, cel care a declanşat referendumul Brexitului, a felicitat înţelegerea între Cei 27 şi regat.

”Acordul comercial este cu adevărat binevenit”, a scris el.

Scoția pune independența pe tapet

 

La rândul său, Scoţia a profitat de ocazie pentru a repune independenţa pe tapet.

Premierul scoţian separatist Nicola Sturgeon a apreciat că a venit timpul ca provincia britanică să devină o ”naţiune europeană independentă” în urma încheierii acordului post-Brexit.

”Brexitul vine împotriva voinţei poporului Scoţiei (care a votat în proporţie de 62% împotriva ieşirii din UE)”, a scris Sturgeon pe Twitter, subliniind că ”niciun acord nu va putea niciodată să compenseze ceea ce ne ia Brexitul”.

”A venit timpul să ne facem propriul viitor ca naţiune europeană independentă”, îndeamnă ea, în pofida faptului că Londra refuză Scoţiei un nou referendum de autodeterminare.

Emmanuel Macron salută „fermitatea” europeană

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reacţionat imediat.

”Unitatea şi fermitatea europeană au dat roade. Acordul cu Regatul Unit este esenţial pentru protejarea cetăţenilor noştri, pescarilor noştri, producătorilor noştri. Ne vom asigura că aşa va fi. Europa înaintează şi poate privi către viitor unită, suverană şi puternică”, a scris el pe Twitter.

Ministrul francez însărcinat cu Marea Annick Girardin, vizată în dosarul delicat al pescuitului, a salutat acordul.

”Aceste negocieri aufost dure, dar acordul permite (Canalului) Mânecii să rămână un spaţiu paşnic de pescuit”, a scris ea pe Twitter.

Angela Merkel, satisfăcută de acord

 

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat ”încrezătoare” în faptul că acordul obţinut în ultimul moment între Uniune şi regat asupra viitoarei lor relaţii comerciale constituie ”un rezultat bun”.

”Sunt foarte încrezătoare în faptul că avem un rezultat bun”, a anunţat ea într-un comunicat.

”Prin acest acord, punem bazele unui nou capitol în relaţiile noastre. Regatul Unit va continua să fie un partener important al Germaniei şi Uniunii Europene în afara Uniunii”, a dat ea asigurări.

Belgia salută o concurență loială

 

 

Premierul belgian Alexander De Croo a declarat că acordul comercial privind Brexitul oferă posibilitatea păstrării unei relaţii solide cu regatul şi ”furnizează garanţii cruciale unei concurenţe loiale întreprinderilor noastre”.

Acordul post-Brexit, „binevenit” în Irlanda

 

Irlanda consideră că acordul îi protejează interesele, aşa cum spera, a anunţat ministrul de Externe Simon Coveney.

Premierul irlandez Micheal Martin a salutat încheierea acordului, iar şeful său al diplomaţiei şi-a exprimat bucuria faţă de evitarea reimpunerii uneifrontiere fizice în Insula Irlanda.

”Un acord al Brexitului este cu adevărat binevenit, după patru ani lungi de negocieri”, a apreciat Micheal Martin, care consideră că acordul va permite o concentrare asupra ”gestionării unei bune relaţii în următorii ani”.

Spania așteaptă un acord cu privire la Gibraltar

 

Spania a primit favorabil vestea acordului şi a anunţat că va continua să discute, în următoarele zile, cu Marea Britanie despre situaţia Gibraltarului.

”Statele membre vor examina acordul, iar Consiliul European se va pronunţa în zilele următoare. Spania şi Regatul Unit continuă să dialogheze pentru a ajunge la un acord privind Gibraltarul”, a anuţat pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez.

Gibraltarul , o mică enclavă britanică suituată în sudul extrem al Spaniei, depinde 100% de importuri în hrănirea celor 34.000 de locuitori ai săi.

Aproximativ 15.000 de muncitori transfrintalieri vin zilnic la muncă în enclava britanică.

Şeful Guvernului Gibraltarului, Fabian Picardo, s-a declarat, la rândul său, ”optimist în privinţa posibilităţii încheierii unui acod”.

Articol recomandat de sport.ro
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Citește și...
Sassoli, după acordul post-Brexit: Parlamentul European își va da consimțământul în noul an
Sassoli, după acordul post-Brexit: Parlamentul European își va da consimțământul în noul an

Parlamentul European (PE) va analiza în detaliu acordul pe care UE şi Regatul Unit l-au încheiat joi, înainte de a decide dacă îl va vota sau nu anul viitor, a transmis preşedintele legislativului comunitar, David Sassoli.

Ce prevede acordul post-Brexit semnat între UK și blocul european. Beneficii fără precedent, însoțite de reguli stricte
Ce prevede acordul post-Brexit semnat între UK și blocul european. Beneficii fără precedent, însoțite de reguli stricte

După zece luni de negocieri obositoare, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au anunţat joi, în ajunul Crăciunului, un acord istoric privind viitoarea lor relaţie comercială.

Regatul Unit şi UE au ajuns la un acord post-Brexit. Șefa CE:
Regatul Unit şi UE au ajuns la un acord post-Brexit. Șefa CE: "Este corect, este echilibrat şi bun"

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE.

Recomandări
Schimbări majore pentru polițele RCA: Tarifele ar putea crește și cu 20% de anul viitor
Schimbări majore pentru polițele RCA: Tarifele ar putea crește și cu 20% de anul viitor

Mii de români care nu și-au reînnoit polițele RCA emise de Euroins care expiră joi ar trebui să tragă pe dreapta.  

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică
Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară, Venitul Minim de Incluziune. 

Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme
Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme

În plin război declarat împotriva evazioniștilor, Direcția Generala Antifraudă din Capitală se confruntă cu un nou scandal de corupție.