Leonardo DiCaprio, prezent la un mars pentru clima si anti-Trump, la Washington. Ce scria pe pancarta purtata de actor


Ultimul update: Miercuri 03 Mai 2017 06:48
Data publicarii: Duminica 30 Aprilie 2017 12:59
Categorie: Stiri externe
Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio si cateva de zeci de mii de americani au defilat la Washington, de la Capitoliu si pana la Casa Alba, pentru a marca importanta luptei impotriva incalzirii globale si pentru a denunta politicile retrograde demarate de Trump.

”Marsul pentru clima” a avut loc intr-un context politic agitat, in cea de-a 100-a zi a presedintiei lui Donald Trump, un miliardar climatosceptic, care a fost vizat de numeroase sloganuri si extrem de criticat de catre manifestanti.

Leonardo DiCaprio a participat la acest mars, insotit de un grup de amerindieni.

”Incalzirea globala e reala”, afisa o pancarta pe care starul hollywoodian o tinea in fata sa.

”Trump revine asupra legilor deja adoptate, vorbeste despre iesirea SUA din Acordul de la Paris (din decembrie 2015, n.r.), incearca sa relanseze industria petrolului si a carbunelui, desi acestea sunt in declin, tot ce face este in opozitie cu lucrurile pe care ar trebui sa le faca”, a declarat Robert Siegel, un inginer din New York care a venit la Washington pentru a participa la acest mars.

Unele dintre pancarte faceau referire la celebrul slogan de campanie folosit de Donald Trump, ”Make America Great Again”, transformandu-l in ”Make America Fresh Again”.

Altele ironizau costurile ecologice generate de numeroasele weekenduri petrecute de Donald Trump in Florida, adaugand ca palatul pe care presedintele in detine in Mar-a-Lago este amenintat de cresterea nivelului apelor oceanului planetar.

Noi reprezentam majoritatea, chiar daca nu ne aflam in prezent la putere. Majoritatea populatiei este de acord cu ideile promovate de acest mars”, a spus Bill Jenkins, un profesor de muzica, referindu-se la votul popular pierdut de Donald Trump in alegerile prezidentiale din 8 noiembrie 2016.
Multe alte mesaje, afisate pe banderolele purtate de participanti, promovau o economie ”mai verde”, care sa acorde un loc mai consistent energiilor regenerabile.

Altele avertizau in legatura cu pericolele generate de lipsa de actiune, denuntand declaratiile controversate facute de Donald Trump.

Donald Trump a afirmat ca dereglarile sistemului climatic mondial reprezinta ”o farsa” si ”un concept inventat de chinezi pentru a impiedica industria americana sa fie competitiva”.

Kem Morawski, o pensionara care locuieste in statul Maryland, considera ca obiectivul acestei mobilizari spectaculoase a americanilor care au participat la ”Marsul pentru clima” a fost acela de ”a arata Congresului ca exista multi oameni, inclusiv in randul electorilor, care sunt ingrijorate de incalzirea globala”.

Referindu-se la Donald Trump, pensionara americana spune ca este sceptica: ”Nu sunt sigura ca el ne va asculta”.

 

Sursa: AFP

VIDEO PROTVPLUS.RO