Lavrov: Rusia garanteaza integritatea Rep. Moldova daca aceasta mentine neutralitatea iar Transnistria are statut special

Lavrov

Rusia va garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova daca aceasta mentine statutul de neutralitate si acorda un statut special regiunii Transnistria, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Intrebat, in contextul crizei din Ucraina, daca Moscova ar garanta sau nu ca teritoriile foste sovietice aflate in afara Rusiei nu vor fi anexate, Lavrov a afirmat: "Referitor la Transnistria am spus foarte clar ca suntem favorabili gasirii unei solutii care sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova, cu conditia ca Republica Moldova sa isi pastreze neutralitatea inscrisa in Constitutie si cu conditia ca Administratia de la Chisinau sa ajunga la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria sa aiba un statut special".

"In privinta Ucrainei, un exemplu foarte specific, nu voiam sa se stie dar nu cred ca este un secret, dupa ce situatia din Crimeea a fost rezolvata asa cum a fost, dupa ce a avut loc referendumul si dupa ce nu am avut alta optiune in afara de cea de a raspunde solicitarilor locuitorilor din Crimeea (...), a existat o initiativa a Moscovei de a promova un fel de grup de sustinere pentru Ucraina, format din Rusia, SUA, UE, in scopul de a-i ajuta pe ucraineni sa initieze dialogul la nivel national", a continuat Lavrov.

"Am prezentat perceptia noastra despre cum se poate desfasura acest dialog - descentralizare, federalizare (...); ideea centrala este substanta - modul in care aceste reforme multumesc toate regiunile, trebuie sa fie o solutie care sa satisfaca toate regiunile, limba rusa sa fie respectata, sa fie respectat un statut de neutralitate a Ucrainei din punct de vedere militar si politic. Am prezentat aceasta propunere, iar apoi am scris in propunerea trimisa americanilor si europenilor ca un stat ucrainean reformat in acest sens va fi garantat de Rusia, de Uniunea Europeana, de Statele Unite, de Consiliul de Securitate al ONU din punctul de vedere al suveranitatii si integritatii. Din nefericire, nu am primit niciun raspuns la aceasta propunere", a precizat seful diplomatiei ruse, acuzand Occidentul ca incearca doar sa legitimeze actuala Administratie de la Kiev, fara a cauta o solutie de reconciliere nationala.

Serghei Lavrov: Poate garanta Occidentul drepturile etnicilor rusi, romani, maghiari din Ucraina?

Citește și
rusia
Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evitat sa raspunda daca Rusia intentioneaza sa anexeze alte regiuni din Ucraina, conditionand evolutia situatiei de respectarea drepturilor etnicilor rusi, romani si maghiari de pe teritoriul ucrainean, conform unui interviu acordat Bloomberg TV.
Intrebat daca Rusia poate garanta ca regiunile din estul si sudul Ucrainei nu vor fi anexate, Lavrov a raspuns: "Poate Occidentul garanta ca drepturile comunitatilor vorbitoare de limba rusa, ca drepturile etnicilor rusi, ca drepturile etnicilor maghiari, cele ale etnicilor romani, polonezi si ale altor minoritati care traiesc in Ucraina vor fi garantate? Ne poate garanta cineva ca actuala coalitie (proeuropeana - n.red.) de la Kiev nu va sustine idei neonaziste, asa cum face in prezent", a raspuns Lavrov, acuzand Occidentul ca sustine Administratia "antirusa si antisemita" de la Kiev.

"In acest context, cred ca nu trebuie sa pornim de la premise artificiale, ipotetice ca cineva ar urma sa invadeze pe altcineva, ci de la problema substantiala a modului in care se vor simti aceste comunitati", a argumentat seful diplomatiei ruse. Intrebat daca Ucraina poate deveni membra a NATO, Lavrov a raspuns: "Aceasta nu ar fi doar o problema pentru poporul ucrainean si pentru NATO, aceasta ar fi o problema si pentru Rusia, pentru ca am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform carora, initial, Alianta nu se va extinde, apoi, dupa ce s-a extins contrar acordurilor, ca nu vor fi forte combatante substantiale pe teritoriile noilor state membre, ca nu va fi adusa infrastructura militara la frontierele Rusiei - toate aceste intelegeri au fost incalcate intr-un fel sau altul, iar incercarile de admitere a Ucrainei in NATO ar fi foarte nefaste pentru intregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns".

"Din punctul meu de vedere, totul a inceput mult mai devreme, in anii 1990, cand NATO a stabilit ca - in pofida tuturor declaratiilor despre sfarsitul Razboiului Rece si despre faptul ca nicio parte nu l-a castigat - Alianta se poate considera un castigator; dar in termeni practici, criza actuala a inceput, semintele acestei crize au fost sadite in anul 2008, in aprilie, in timpul summitului NATO de la Bucuresti, cand liderii NATO au afirmat, in declaratia finala, ca Georgia si Ucraina vor deveni membre ale Aliantei", a explicat Lavrov.

"Peste cateva luni, presedintele georgian Mihail Saakasvili, care a primit cu multa emotie acest anunt data fiind personalitatea sa, a decis ca are mandatul de a invada propriul popor si ca poate rezolva prin forta conflictul din Osetia de Sud. In mod clar, a fost motivat de aceste promisiuni facute de NATO. Referitor la acest aspect, cum se intampla acum in Ucraina, Saakasvili, imediat dupa ce a facut acest lucru, a inceput sa distruga monumente ale eroilor din al II-lea Razboi Mondial. Acest curent neofascist este foarte vizibil in contextul invitatiilor de aderare la NATO, in contextul politicilor celor care cred ca Ucraina trebuie sa adere la NATO", a argumentat seful diplomatiei ruse.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Criza in Ucraina. Serghei Lavrov a gasit originea conflictului in Romania: A inceput in timpul summitului NATO din Bucuresti
Criza in Ucraina. Serghei Lavrov a gasit originea conflictului in Romania: A inceput in timpul summitului NATO din Bucuresti

15 mai 2014. Reprezentantii Republicii autoproclamate Donetk au dat un ultimatum de 24 de ore fortelor guvernamentale ucrainene pentru a se retrage din provincia Donbass, inainte de a recurge la folosirea fortei.

Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii
Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii

23 aprilie 2014. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri ca, in cazul in care interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate, Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008, cand a trimis tancuri in aceasta tara.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.