Kim Jong-un face din economie prioritatea anului 2022. Ce a spus despre situația alimentară din țara sa

Ultima actualizare: 01-01-2022 08:44
Kim Jong-Un
AP

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a pus economia în centrul discursului său la o importantă reuniune a partidului comunist, informează AFP, citată de Agerpres.

 

Spre deosebire de anii precedenţi, când discursul său de Anul Nou se concentra pe politica în domeniul diplomatic, liderul nord-coreean a făcut ca dezvoltarea economică şi situaţia alimentară să fie prioritatea sa în cursul unei reuniuni plenare a Partidului Muncitorilor de guvernământ.

Regimul de la Phenian, care se confruntă cu mai multe serii de sancţiuni internaţionale pentru programele sale militare interzise, suferă de penurie alimentară şi abia reuşeşte să îşi hrănească populaţia.

Presiunea asupra economiei nord-coreene a fost întărită de închiderea ordonată a frontierelor pentru a lupta împotriva pandemiei.

"Este important să facem un pas decisiv în soluţionarea problemelor legate de nevoile zilnice ale populaţiei", a declarat Kim Jong-un în discursul său, potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA.

Nordul a înregistrat în 2020 cea mai mare recesiune economică din ultimele două decenii, potrivit băncii centrale a Coreei de Sud.

Liderul comunist a recunoscut în iunie că ţara sa se confruntă cu o "situaţie alimentară tensionată".

În octombrie, un expert al Naţiunilor Unite în drepturile omului a avertizat că cei mai vulnerabili sunt "ameninţaţi de foamete".

Liderul, care i-a succedat tatălui său Kim Jong-il în urmă cu zece ani, a indicat la reuniunea partidului său că lupta împotriva pandemiei este unul dintre obiectivele principale ale anului care vine.

"Măsurile de urgenţă împotriva epidemiei trebuie să fie plasate în fruntea priorităţilor naţionale şi să fie puse în aplicare cu fermitate (...), fără cea mai mică slăbiciune, abatere sau defecţiune", a subliniat el.

În discursul său, el nu a menţionat în mod direct nici Statele Unite, nici Coreea de Sud, afirmând doar că Phenianul va continua să-şi consolideze capacităţile militare.

"Mediul militar din ce în ce mai instabil din peninsula coreeană şi situaţia internaţională necesită întărirea capacităţilor de apărare naţională", a spus Kim Jong-un, citat de KCNA care nu a oferit mai multe detalii despre ce înseamnă aceasta.

Deteriorarea situaţiei economice legată de pandemie nu a împiedicat Phenianul să îşi dezvolte programul de înarmare, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite publicat în octombrie.

Negocierile cu Statele Unite sunt la punct mort de la eşecul din 2019 al întâlnirii dintre Kim Jon Un şi preşedintele american de la acea dată, Donald Trump.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO