Kievul susține că apărătorii ucraineni au reușit să alunge forțele rusești de pe unele poziții din Bahmut

×
Codul embed a fost copiat

Bătălia pentru Bahmut, orașul asediat din estul Ucrainei, se menține foarte aprigă. Armata Ucrainei a reușit să alunge forțele rusești de pe unele poziții, susține un oficial de rang înalt din armata Kievului.

Dar situația rămâne în continuare extrem de dificilă. Duminică noapte un val de rachete rusești a țintit mai multe localități din centrul Ucrainei. Zeci de oameni au fost răniți.

Un val imens de rachete a fost lansat duminică noapte de ruși asupra teritoriilor ucrainene. Multe au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei, dar altele au lovit din nou zone rezidențiale. Potrivit autorităților locale, în orașul Pavlograd, situat la est de Nipru.

Imediat după aceste atacuri, pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu un incendiu în zonă. Analiștii ruși au speculat că Rusia ar fi lovit acolo un depozit important de armament.

Au sunat alarmele duminică noapte și la Kiev. Autoritățile spun că toate rachetele și dronele din zona capitalei au fost interceptate.

Citește și
Angela Merkel le cere germanilor să aibă răbdare. Când crede că va trece criza
Merkel afirmă că nu trebuie să ne "îngustăm mințile" în căutarea unei soluții pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

În ciuda atacurilor intense, mesajul președintelui Zelenski a fost unul optimist.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am vorbit cu președintele francez (Emmanuel) Macron - ca întotdeauna, a fost o conversație lungă și semnificativă. La această discuție, domnul președinte a confirmat furnizarea exactă a ceea ce am convenit în conversația anterioară. Promptitudinea răspunsului este foarte importantă, ne crește foarte mult capabilitățile. Mulțumesc pentru acest pachet de arme”.

Situație complicată în Bahmut

Între timp, continuă luptele în Bahmut. Potrivit unui purtător de cuvânt militar, forțele ucraineane controlează "drumul vieții", singura cale de aprovizionare și de evacuare din Bahmut spre orașul învecinat Chasiv Yar, spre vest.

Dar Bahmutul este ocupat aproape în întregime de invadatori. Ucrainenii fac tot posibilul să-și scoată soldații răniți din acest iad.

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, susține că ucrainenii mai controlează doar 3 kilometri pătrați din orașul Bahmut. Dar Prigojin a amenințat că își va retrage trupele dacă nu primește muniția pe care o solicită insistent.

Duminică, la Uman au curs lacrimi de nemărginită durerere. Locuitorii micului oraș din inimia Ucrainei și-au îngropat ieri morții, după ce vineri dimineață, rușii au bombardat un bloc de locuinte. 23 de oameni au fost uciși, între aceștia 6 copii.

Autoritățile locale au declarat trei zile de doliu în regiune.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Mesajul scris de liderul unei țări NATO rușilor pe echipamentele militare care vor ajuta Ucraina în contraofensivă | FOTO
Mesajul scris de liderul unei țări NATO rușilor pe echipamentele militare care vor ajuta Ucraina în contraofensivă | FOTO

În timpul vizitei sale în Ucraina, liderul unui stat NATO și fost președinte al Comitetului Militar al Alianței, a scris cu markerul, pe un echipament militar, un mesaj aparte pentru soldații ruși.

Merkel afirmă că nu trebuie să ne
Merkel afirmă că nu trebuie să ne "îngustăm mințile" în căutarea unei soluții pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Fostul cancelar german Angela Merkel e de părere că nu ar trebui să ne "îngustăm prea mult mințile" atunci când vine vorba de găsirea unei soluții pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Zelenski, ordin înaintea contraofensivei: „Dragi războinici, eliberați pământul și poporul nostru de sclavia rusă”
Zelenski, ordin înaintea contraofensivei: „Dragi războinici, eliberați pământul și poporul nostru de sclavia rusă”

În Ucraina, în ultimele ore, forțele ruse au atacat cel puțin nouă regiuni ucrainene, iar rapoartele oficiale indică din nou victime în rândul civililor.

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră
România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră"

România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.