Kievul cere AIEA un audit tehnic la Zaporojie. Doi reprezentanţi ar urma să rămână permanent la centrala nucleară

seful aiea la zaporojie
Getty

Guvernul ucrainean vrea ca tehnicienii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie şi nu doar sarcini de inspecţie şi de supraveghere.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, la programul televiziunii naţionale Telemaraton, citată de agenţia locală de presă Ukrinform.

„Este necesar un audit de inginerie nucleară”

La Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată din luna martie de trupele ruse, a rămas de joi un grup restrâns de experţi AIEA, care încearcă să inspecteze instalaţiile după ce uzina a fost ţinta unor atacuri de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

"La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă", a spus Podoliak.

La centrală, potrivit consilierului prezidenţial, "ar trebui să existe un anumit număr de oameni care să înţeleagă fizica nucleară şi tehnologiile acestui tip de inginerie". "Ei pot fi acolo împreună cu personalul nostru", a spus el.

Citește și
nord stream
Continuă disputa privind livrarea gazelor ruseşti pentru Europa. Expert: ”Gazoductul poate livra, totul este un pretext”
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Guvernul ucrainean nu deţine informaţii că „totul este în ordine”

Potrivit lui Podoliak, guvernul ucrainean nu deţine în prezent informaţii clare şi sigure dacă "totul este în ordine la instalaţie în ceea ce priveşte circuitele de siguranţă, răcirea reactorului şi siguranţa personalului".

"Nu am văzut nimic din toate acestea în raportul iniţial" pe care AIEA l-a elaborat după sosirea la centrală, a adăugat el.

Referitor la iniţiativa AIEA de a stabili o prezenţă permanentă a experţilor săi la centrală, el a menţionat că aceasta ar putea ajuta la protejarea personalului ucrainean din uzină "de invadatorii înarmaţi" ruşi care în prezent o controlează.

"Trupele ruse nu au idee ce se întâmplă acolo (la centrala Zaporojie), aşa că nu pot evalua în mod corespunzător riscurile. Dar există un anumit număr de membri ai personalului nostru care au nevoie de o anumită formă de protecţie", a subliniat Mihailo Podoliak.

De aceea avem nevoie de inspectori (AIEA) care să spună: "Nu vă atingeţi de aceşti oameni, lăsaţi-i să-şi facă treaba! Asta ar fi important", a mai subliniat reprezentantul preşedinţiei de la Kiev.

Doi reprezentanţi ai AIEA ar urma să rămână cu ''titlu permanent'' la Zaporojie

Doi reprezentanţi ai misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar urma să rămână la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, cu "titlu permanent", a declarat luni compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, indicând că alţi patru reprezentanţi ai AIEA au părăsit teritoriul centralei, relatează Reuters.

"Astăzi... patru din cei şase reprezentanţi ai echipei de inspecţie a AIEA şi-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie şi au părăsit teritoriul centralei", a indicat Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

"Se aşteaptă ca doi experţi să continue să lucreze la (centrală) cu titlu permanent", se afirmă în comunicat.

Aleksandr Volga, şeful administraţiei proruse a oraşului Energodar, unde se află situată centrala, a confirmat informaţia pentru Interfax, menţionând că aceştia "vor fi însărcinaţi cu controlul siguranţei funcţionării centralei nucleare", potrivit EFE.

"La recomandarea misiunii propriu-zise şi a dlui (directorul general al AIEA, Rafael) Grossi, ei ar trebui să rămână în mod permanent, prin rotaţie periodică. Şi-au îndeplinit promisiunea că misiunea va fi permanentă", a spus acesta.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 194. O localitate din regiunea Herson, ocupată de ruși de cinci luni, recucerită de ucraineni

Ucraina recucerire
Ucraina anunță recucerirea unor localități din sud-estul țării

Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a postat duminică pe Facebook o poză cu soldaţi ucraineni care ridică steagul într-o localitate despre care menţionează că se află într-o regiune din sudul ţării.

zelenski
Zelenski: Vom readuce libertatea în Crimeea şi cu siguranţă vom face din ea unul dintre cele mai bune locuri din Europa

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană va elibera pământurile şi oamenii din Crimeea, iar peninsula va deveni unul dintre cele mai confortabile locuri din Europa.

turista rusia
Zelenski, despre posibile restricţii pentru turiștii ruşi: Europa nu este Disneyland pentru susţinătorii terorii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre un nou pachet de sancţiuni pentru Rusia.

ucraina
Rusia a lansat 14 rachete şi 15 lovituri aeriene asupra Ucrainei, anunţă Statul Major ucrainean | VIDEO

Trupele ruse au lansat, duminică, 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra instalaţiilor militare şi civile din Ucraina, relatează ukrinform.com.

Putin îi amenință pe ruși că orice ajutor pentru un stat străin în timpul războiului din Ucraina este ”înaltă trădare”
Vladimir Putin amenință Occidentul: Toți "dușmanii" vor rămâne fără petrol, dar nu chiar acum

Vladimir Putin a lansat o nouă amenințare către statele occidentale. Liderul de la Kremlin le-a transmis că nu vor mai primi petrol rusesc, dar acest lucru nu va intra imediat în vigoare.

Denîs Şmîhal
Ucraina cere UE mai multe arme şi oferă ajutorul în problema livrărilor de gaz

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat, luni, Uniunea Europeană să livreze Kievului mai multe arme şi echipament, în timp ce a oferit ajutorul Ucrainei în problema livrărilor de gaz, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia a blocului comunitar.

ue ucraina
Ucraina plănuiește să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la UE până la sfârşitul anului

Ucraina îşi propune să îndeplinească toate condiţiile pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) până la sfârşitul acestui an, a declarat luni premierul ucrainean Denîs Şmîhal, propunând un calendar extrem de rapid.

pensionar ucraina, razboi
Pensionar din Ucraina devenit „erou”, după ce ar fi doborât, cu o pușcă, un avion de luptă rusesc Su-34 | VIDEO

Un pensionar din Ucraina a doborât un avion rusesc Su-34 cu o pușcă, iar bărbatul a fost decorat pentru eroismul său, susține o agenție guvernamentală ucraineană.

Citește și...
Armata rusă foloseşte centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa rachete, arată un videoclip publicat de Insider | Video
Armata rusă foloseşte centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa rachete, arată un videoclip publicat de Insider | Video

Un videoclip în care se văd sistemele ruseşti de rachete cu lansare multiplă care sunt lansate de la locul centralei nucleare Zaporojie a fost publicat de Insider, scrie News.ro. 

Continuă disputa privind livrarea gazelor ruseşti pentru Europa. Expert: ”Gazoductul poate livra, totul este un pretext”
Continuă disputa privind livrarea gazelor ruseşti pentru Europa. Expert: ”Gazoductul poate livra, totul este un pretext”

Centrala nucleară de la Zaporojie, din estul Ucrainei, a "pierdut din nou conexiunea" la rețeaua electrică - a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.