John Upton, americanul care a salvat viata a mii de copii romani din Casa Irecuperabililor, a murit

×
Codul embed a fost copiat

Sute de orfani romani, carora un american le-a oferit o sansa la viata in anii '90, au primit o veste tulburatoare. John Upton, jurnalistul care a dezvaluit ororile din orfelinatele noastre, a fost impuscat in cap.

Avea 56 de ani. Suspectul principal este un vecin, pe care politia l-a si arestat.

John Upton si-a dedicat viata copiilor. A fost speranta orfanilor din Sighetul Marmatiei. Abandonati in iad, copiii dormeau pe paturi de fier, erau inghesuiti in incaperi insalubre, iar hainele de pe ei erau rupte si mizerabile. Orfelinatul era cunoscut si sub numele de ''Casa Irecuperabililor''.

"Am vazut un reportaj cu o fetita, Elena, care se tara in fund. In acel moment am simtit ca trebuie sa fac ceva sa ajut, sa o scot de acolo. Am inceput sa ma plimb prin casa, nelinistit, iar sotia m-a intrebat: "Te duci acolo, nu?". I-am raspuns ca trebuie", declarat John Upton.

Viata multora s-a schimbat dupa vizita lui Upton, jurnalist de profesie. El a realizat materiale emotionante care au facut inconjurul lumii si a vorbit despre drama pruncilor inchisi in lagarele ceausiste.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Sute de orfani au fost apoi adoptati de familii din strainatate. Reportajele au fost o sursa de inspiratie pentru filantropi ca Richard Branson sau Jessica Lange, care au facut donatii pentru acesti nevinovati.

"Eu nu sunt agentie de adoptie, agentie de plasament sau asistent social. Nu sunt expert. Stiti ce spunea Al Pacino in "Nasul", ca atunci cand crezi c-ai scapat, te trag inapoi? Pe mine acesti copii ma trag acolo. I-ati vazut si voi, intelegeti."

Izidor este rodul muncii lui John Upton. Cand era mic, americanul l-a salvat si l-a ajutat sa ajunga la o familie de peste ocean, care sa-l iubeasca. Vestea ca salvatorul sau a murit impuscat l-a daramat.

"A fost un om minunat, a salvat foarte multe vieti. Nu a facut un efort pentru asta. Daca n-ar fi facut ce-a facut el, acesti copii nu ar fi sansa la viata si libertate", spune Izidor.

Tragedia a lovit familia Upton de doua ori in aceeasi zi. Mama lui John a murit, rapusa de cancer si, la cateva ore dupa, barbatul a avut o cearta cu un vecin.

Cei doi nu se intelegeau in privinta unor arbusti care le desparteau curtile cand celalalt ar fi scos un pistol.

"Am fost in legitima aparare. Eu nu m-am dus la el. El a venit la mine, m-a amenintat si a scos o arma", declara suspectul.

Un om cu o inima uriasa, Upton a sarit si in ajutorul oamenilor fara adapost din San Diego. El lasa in urma trei copii, si ei implicati in actiuni filantropice.


 

Citeste si: "Asa arata moartea". Imagini incredibile din cel mai periculos loc de pe Pamant

Compania care le da angajatilor prime din care isi pot lua masina noua. Este prezenta si in Romania

Cel mai frumos job din lume. Cine te angajeaza sa dormi

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
The Telegraph: Si animalele traiesc mai bine ca orfanii romani
The Telegraph: Si animalele traiesc mai bine ca orfanii romani

Jurnalista Angela Levin de la The Telegraph pune o intrebare cutremuratoare, la 20 de ani de cand imaginile orfelinatelor de la Cighid, de exemplu, faceau inconjurul lumii: de ce orfanii din Romania inca traiesc ca la inchisoare?

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.