Japonia, sub ameninţarea super-taifunului Hagibis. Sunt deja 19 morţi şi mii de case afectate

Ultima actualizare: 13-10-2019 10:44

Este stare de alertă în arhipelagul nipon. Japonia este lovită de cel mai puternic taifun din ultimii 60 de ani, iar autorităţile au luat măsuri de protecţie a populaţiei de furtuna violentă.

Deocamdată, cel puțin 19 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunii care a lovit insulele japoneze, 12 dispăruți și peste 140 de persoane au fost rănite.

Taifunul a lovit o regiune din sud-vestul capitalei Tokio şi se aşteaptă să măture zonele de coastă cu o viteză de peste 220 de kilometri la oră.

Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât în arhipelag sunt câteva mii de turişti străini veniţi la Cupa Mondială de rugby.

Taifunul Hagibis a lovit cu putere arhipelagul nipon şi a lăsat fără curent electric peste 270.000 de locuinţe din vestul Japoniei. Autorităţile de la Tokio au declarat stare de urgenţă şi au activat un plan de salvare pentru şapte milioane de persoane care sunt în calea furtunii. Se aşteaptă ca ploile torenţiale însoţite de vântul puternic să provoace inundaţii grave şi alunecări de teren în mai multe regiuni.

Nu departe de Tokio a fost semnalată şi o tornadă, care a distrus mai multe locuinţe.

Yasushi Kajiwara Oficial al Agenţiei Meteorologice: "Ne aşteptăm la mai multă ploaie şi vânt mai puternic, pe măsură ce taifunul se apropie. Rugăm persoanele aflate pe traiectoria taifunului să îşi părăsească locuinţele imediat pentru a-şi salva vieţile."

Taifunul le-a dat planurile peste cap şi turiştilor veniţi la Cupa Mondială de Rugby din Japonia, după ce organizatorii au fost obligaţi să anuleze două meciuri din motive de securitate.

Turist: "Speram să văd Anglia jucând împotriva Franţei şi sunt dezamăgit că nu pot să văd meciul, însă înţeleg în totalitate situaţia. Am venit doar să vedem meciurile de rugby, ne-am simţit bine în Japonia, dar ratarea acestui meci este destul de dezamăgitoare după ce am bătut atâta drum."

Agenţia meteorologică japoneză a avertizat că în Tokio ar putea avea loc inundaţii. Peste 17 mii de soldaţi au fost mobilizaţi pentru a interveni în regiunile cele mai afectate de furtuni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO