Japonia este pregatita sa distruga racheta nord-coreeana. SUA mobilizeaza nave antiracheta

Japonia

Ministrul japonez al Apararii a ordonat vineri Fortelor de Autoaparare ale tarii sa fie pregatite sa distruga racheta cu raza lunga de actiune pe care Coreea de Nord urmeaza sa o lanseze, in cazul in care aceasta va ameninta teritoriul nipon. 

Japonia a pregatit rachete sol-aer de tip Patriot PAC 3 pe insula Okinawa (sud) si a mobilizat trei distrugatoare echipate cu sisteme radar americane de tip Aegis si rachete de interceptare SM-3.

Ministrul Apararii Satoshi Morimoto a dat instructiunile necesare pentru ca racheta cu raza lunga de actiune sau parti din aceasta sa fie distruse in cazul in care risca sa se prabuseasca pe teritoriul japonez, a declarat Osamu Fujimura, un purtator de cuvant al Guvernului.

"Locuitorii isi pot continua activitatile normale, deoarece racheta nu se va prabusi pe teritoriul Japoniei, daca totul se petrece asa cum este prevazut", a oferit asigurari Fujimura.

Coreea de Nord a anuntat ca va lansa o racheta, in perioada 10-22 decembrie, cu scopul de a plasa pe orbita un satelit de observatie terestra, in urma unei analize a unor greseli comise in timpul unei lansari anterioare, in aprilie, care s-a soldat cu un esec.

Citește și
coreea de nord
"Se pregatesc sa lanseze rachete." Ce a surprins un satelit intr-o baza militara din Coreea de Nord
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Japonia, dar si Statele Unite, Coreea de Sud si numeroase state occidentale acuza regimul nord-coreean ca vrea sa procedeze la un nou test de racheta balistica, incalcand rezolutii ONU. Imediat dupa anuntarea acestei lansari viitoare, Japonia a decis sa amane negocieri cu Coreea de Nord care urmau sa se desfasoare la Beijing in perioada 5-6 decembrie.

Phenianul a oferit asigurari ca aceasta racheta, care urmeaza sa fie lansata de la centrul spatial Sohae (nord-vest), "nu va afecta tari vecine" si ca treptele ei nu se vor prabusi pe teritoriul acestora. Lansatorul ar urma sa survoleze Marea Chinei de Est si insule din sudul arhipelagului japonez Okinawa. Insa Tokyo spera ca Phenianul va renunta la acest tir, a subliniat Fujimura.

"Depunem toate eforturile pentru a indemna Coreea de Nord sa se abtina de la aceasta lansare, in contact strans cu Statele Unite, Coreea de Sud, dar si China si Rusia", a precizat el. Fujimura a repetat ca acest tir va incalca "rezolutii ONU" si va fi "contradictoriu unei declaratii a presedintiei Consiliului de Securitate publicata in urma lansarii din aprilie".

Agentia sud-coreeana de presa Yonhap a anuntat miercuri ca nord-coreeni au finalizat instalarea celor trei trepte ale rachetei cu raza lunga de actiune de tip Unha-3 in poligon. Fereastra de lansare anuntata de catre Phenian acopera o perioada care cuprinde alegerile legislative in Japonia (16 decembrie) si alegerile prezidentiale in Coreea de Sud (19 decembrie).

 In plus, pe 17 decembrie se implineste un an de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, succedat de fiul sau Kim Jong-un.

Un fost bucatar japonez al lui Kim Jong-il, care s-a intalnit cu succesorul acesteuia in iulie la Phenian, a declarat joi la Tokyo ca lansarea rachetei are ca scop sa "comemoreze" moartea fostului lider. Kim Jong-un ar fi "reticent fata de lansare, deoarece vrea sa schimbe imaginea tarii, dar el doreste, pe de alta parte, sa comemoreze moartea tatalui sau", a declarat Kenji Fujimoto.

SUA mobilizeaza nave pentru supravegherea tirului unei rachete nord-coreene cu raza lunga de actiune

Statele Unite au monilizat nave echipate cu capacitati antiracheta balistica pentru "a supraveghea indeaproape" lansarea rachetei cu raza lunga de actiune anuntata de catre Coreea de Nord, a declarat joi comandantul fortelor americane in Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear, relateaza AFP.

"Este logic sa le deplasam pentru a cunoaste mai bine situatia. Aceste nave sunt dotate cu capacitati antiracheta", le-a spus el unor jurnalisti, fara sa precizeze numarul navelor respective. Este vorba de doua distrugatoare, USS Benfold si USS Fitzgerald, care vor "supraveghea orice eventuala lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord si care vor oferi totodata asigurari aliatilor nostri din regiune, in cazul in care va avea loc o lansare", a precizat pentru AFP un oficial din cadrul Marinei americane sub protectia anonimatului.

 Mobilizarea lor are scopul sa permita o "intelegere a ceea ce se intampla", iar, in cazul in care lansarea va avea loc, sa se afle despre ce tip de racheta este vorba, sa i se stabileasca traiectoria, pe cine poate ameninta si sa "ofere asigurari aliatilor", a precizat Locklear.

Statele Unite au denuntat drept "un act de mare provocare" lansarea anuntata ca iminenta de catre Phenian a unui "satelit de observatie terestra". Comunitatea internationala suspecteaza Coreea de Nord ca vrea sa procedeze la un nou test cu racheta balistica, incalcand rezolutii ale ONU.

Coreea de Nord intentioneaza sa depaseasca esecul foarte mediatizat al lansarii unei rachete de tip Unha-3 in aprilie, care a explodat in zbor. Phenianul afirma ca si aceasta avea scopul sa plaseze un satelit civil pe orbita.

In opinia amiralului Locklear, Coreea de Nord "a obtinut progresiv o tehnologie mai buna" in materie de rachete balistice. "Oare va avea mai mult succes ca data trecuta, intr-un timp atat de scurt? Cat de multe a facut pentru a indrepta (erorile)? Nu pot spune", a minimizat el.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Japonia pregateste rachete de tip Patriot din cauza viitoarei lansari a satelitului nord-coreean
Japonia pregateste rachete de tip Patriot din cauza viitoarei lansari a satelitului nord-coreean

Japonia a inceput sa mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot din cauza efectuarii unui viitor tir de racheta cu raza lunga de actiune de catre Coreea de Nord, a anuntat luni o sursa oficiala, relateaza AFP. 

"Se pregatesc sa lanseze rachete." Ce a surprins un satelit intr-o baza militara din Coreea de Nord

O imagine surprinsa de un satelit arata miscari de trupe in Coreea de Nord.

Presa japoneza: Coreea de Nord a incercat sa trimita piese pentru rachete balistice Siriei
Presa japoneza: Coreea de Nord a incercat sa trimita piese pentru rachete balistice Siriei

Coreea de Nord a incercat in mai sa trimita piese pentru rachete balistice Siriei, incalcand embargoul ONU, afirma miercuri presa japoneza, citata de AFP. 

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.