ISIS nu este cea mai periculoasa organizatie terorista din lume. Gruparea care arunca in aer civili, in piete si moschei

Civili care lupta impotriva Boko Haram

Boko Haram - si nu Statul Islamic - este cea mai periculoasa grupare terorista a momentului.

32.658 de persoane au fost ucise in atentate teroriste anul trecut, potrivit Indicelui Global al Terorismului. Desi am fi tentati sa credem ca Statul Islamic a comis cele mai multe dintre ele, adevarul se gaseste in alt colt al lumii: mai exact, in Nigeria, unde gruparea islamista Boko Haram ucide mii de oameni, de regula civili, prin atacuri sangeroase planificate in piete, moschei sau chiar zone rezidentiale.

Numarul victimelor a ajuns la 6.644 de persoane in 2014. Statul Islamic vine din urma cu un bilant aproape la fel de negru: 6,073 de decese in 2014.

Calendarul atentatelor teroriste produse de Boko Haram in 2015

Ianuarie
In cea de-a doua zi a anului 2015, teroristii de la Boko Haram au rapit 40 de baieti si fete dintr-un sat din Nigeria, pentru a-i transforma pe baieti in luptatori, iar pe fete in sclave sexuale. La cateva zile diferenta, au atacat o baza militara din Baga, Nigeria, si au ucis peste 2.000 de civili, in general femei, copii si batrani. Iar pe 10 ianuarie, o bomba purtata de o fetita de doar 10 ani a explodat intr-o piata aglomerata din Nigeria, omorand 16 persoane.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Februarie
Luptatorii Boko Haram au macelarit peste 100 de persoane dintr-un oras din Camerun, dupa ce au intrat direct in casele lor. Iar luna februarie a continuat cu atacuri cu bombe plasate in statii de autobuz.

Martie
Patru teroristi sinucigasi au atacat orasul Maiduguri din Nigeria, omorand cel putin 54 de persoane si ranind altele 143. Iar la sfarsitul lunii, in nord-estul Nigeriei 500 de civili au fost rapiti, dintre care cei mai multi copii. Potrivit Al Jazeera, acestia au fost folositi apoi pe post de scuturi umane.

Aprilie
Criminalii Boko Haram deghizati in preoti au ucis cel putin 24 de persoane intr-o moschee din nordul Nigeriei. Acestia au strans oamenii laolalta pentru rugaciune, apoi au inceput sa traga cu gloante in ei.

Iunie
Sinucigasi inarmati cu bombe au ucis 27 de persoane si au ranit altele peste 100 in N'Djamena, capitala Ciadului, in atacuri comise langa o sectie de politie si langa o scoala. De asemenea, teroristii au efectuat si raiduri in mai multe saturi, unde au ucis peste 35 de persoane. Iar la sfarsitul lumii, acestia au fortat doua fete tinere sa se arunce in aer intr-o moschee aglomerata, omorand 30 de persoane.

Iulie
Raidurile armate din satele din Nigeria s-au soldat cu peste 150 de morti. Teroristii au ucis oameni la intamplare. Au pus bombe in restaurante si in moschei.

Septembrie
Dupa o luna de pace, bombele teroristilor au ucis 54 de persoane si au ranit altele 90 intr-o moschee din Maiduguri, oras din Nigeria.

Octombrie
Doua explozii din capitala Nigeriei au omorat peste 21 de persoane, la o zi dupa ce alte 10 persoane au fost ucise de patru sinucigasi in Maiduguri. Apoi, alti 5 teroristi sinucigasi au omorat 33 de persoane in N'Djamena si au ranit 51. In aceeasi luna, cel putin 36 de persoane au fost ucise in mai multe atacuri sinucigase petrecute in moschei si cladiri rezidentiale.

Noiembrie
Doua moschei au fost atacate, iar 42 de persoane si-au pierdut viata in orasele nigeriene Yola si Maiduguri. Iar o bomba pusa intr-o piata mare din Yola a ucis 32 de persoane.

Foto: localnici care lupta impotriva teroristilor Boko Haram

Terorismul in cifre
► Numarul persoanelor ucise in atentate la nivel mondial a crescut cu 80% in 2014, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, potrivit unui studiu publicat de Institutul pentru Economie si Pace (IEP).
► 32.658 de persoane au fost ucise in atentate teroriste in 2014, potrivit Indicelui Global al Terorismului.
► 5 state sunt cele mai afectate de actele teroriste: Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan si Siria - pe teritoriul acestor cinci tari inregistrandu-se 78% din decesele provocate de terorism in 2014.
► 9.929 de decese au fost provocate de acte teroriste doar in Irak, tara cea mai afectata de terorism. In Irak se inregistreaza cel mai mare numar de atentate si cel mai mare numar de victime inregistrate vreodata intr-o tara.
► Cea mai mare crestere a numarului de decese ca urmare a atentatelor teroriste s-a inregistrat in Nigeria, de peste 300%, cu 7.512 de decese.
► 52,9 miliarde de dolari reprezinta costurile economice ale terorismului in 2014.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România

Papa Francisc a acordat un interviu jurnaliștilor români, după vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în țara noastră.

Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră

Papa Francisc vine de vineri în România, iar în avionul care îl va transporta în țara noastră se va afla și Andreea Esca.

Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze

Moment emoţionant în haosul votului din străinătate, la alegerile europarlamentare de duminică.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.