Iranul va riposta "dur" daca Turcia intervine cu forte militare in Siria


Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 18:21
Data publicarii: Marti 31 Iulie 2012 07:10
Categorie: Stiri externe
Racheta

Iranul a avertizat recent Turcia impotriva oricarui atac pe teritoriul sirian, afirmand ca Teheranul va riposta "dur" pentru a veni in ajutorul aliatului sau, a transmis luni al-Watan, cotidian apropiat puterii de la Damasc, relateaza AFP.

"Turcia a primit in cursul ultimelor ore avertizari foarte ferme si mesajul urmator: 'aveti grija daca schimbati regulile jocului'", a transmis cotidianul, citand un diplomat arab neidentificat.

"Ankara se pregateste, alaturi de Statele Unite, sa intervina cu forte militare in problema siriana folosindu-se de dosarul kurd ca un pretext, insa Iranul a pus capat viselor turcesti", scrie al-Watan.

Republica islamica a informat Ankara ca va "riposta foarte dur impotriva oricarei agresiuni in interiorul teritoriului sirian si ca Iranul va reactiva (la nevoie) acordul de aparare comuna semnat cu Siria", scrie al-Watan.

Este vorba de un "raspuns clar la ultimele amenintari ale premierului turc", conform diplomatului. Recep Tayyip Erdogan a acuzat la 26 iulie Damascul ca a "inmanat" mai multe zone din nordul Siriei gruparii PKK si a prevenit ca Ankara si-ar putea exercita dreptul de a ii urmari in Siria pe acesti rebeli kurzi ai Turciei.

Diplomatul arab a precizat ca "Turcia a ajuns la un acord cu Statele Unite asupra unei interventii frontaliere limitate in nordul Siriei si mai ales in provincia Alep cu scopul de a crea o zona-tampon".

Rebelii Armatei siriene libere (ASL) al carui cartier general este in Turcia incearca sa castige lupta din orasul Alep pentru a crea o "zona securizata" in nordul sirian.

Armata turca a continuat luni intarirea dispozitivului sau la frontiera siriana prin amplasarea unor baterii de rachete, tancuri si vehicule de lupta ale infanteriei in sudul tarii, conform agentiei de presa Anatolia.

Diplomatul arab citat de al-Watan este prezentat ca fiind dintr-o tara al carui guvern este partizan cu regimul lui Bashar al-Assad.

Teheranul este principalul aliat al puterii siriene din regiune.

IRANUL A GRABIT IMBOGATIREA URANIULUI

Iranul a accelerat in mod semnificativ ritmul in care imbogateste uraniul, reducand astfel timpul necesar pentru a obtine arma nucleara, apreciaza presa israeliana, citata de AFP.

"Iranul a spulberat din nou recordurile cu privire la ritmul in care imbogateste uraniul si a continuat cursa pentru a stabili o distanta cat mai mica intre ei si bomba", a afirmat cotidianul Maariv.

Jurnalul - care sustine ca se bazeaza pe "date ale seviciilor de informatii" fara a face alte precizari - explica ca Iranul a putut accelera ritmul de imbogatire deoarece dispune acum de "aproape 10.000 de centrifuge".

Israelul, considerat unica putere nucleara din regiune, un statut asupra caruia mentine ambiguitatea, prezinta programul nuclear iranian ca pe o amenintare la existenta sa, referindu-se la repetatele declaratii ale liderilor Republicii islamice care sustin disparitia statului israelian.

Sursa: Mediafax

Tags: siria, turcia, iran,

VIDEO PROTVPLUS.RO