Iranul protesteaza fata de premierea la Berlin a filmului regizat de Jafar Panahi

Ultima actualizare: 22-02-2013 00:53
Jafar Panahi

Iranul a protestat, luni, fata de recompensa atribuita la Festivalul International de Film de la Berlin cineastului disident Jafar Panahi, care a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cu lungmetrajul "Pardé".

Plasat in regim de arest la domiciliu in tara sa si avand interdictia de a-si exercita meseria, cineastul iranian a turnat acest film pe ascuns, in colaborare cu Kambuzia Partovi, coscenarist al filmului "The Circle", recompensat cu Leul de Aur la Venetia in anul 2000.

"Am protestat pe langa organizatorii Festivalului de Film de la Berlin", a declarat vice-ministrul Culturii Javad Shamaqdari, care conduce organismul national al cinema-ului iranian, potrivit agentiei de presa INSA.

"Credem ca organizatorii Festivalului de la Berlin ar trebuie sa isi corecteze comportamentul (...) Toata lumea stie ca, pentru a face un film si pentru a-l trimite in strainatate, ai nevoie de o autorizatie", a spus el.

"Sa faci astfel de filme este ilegal, dar pana acum Republica islamica a dat dovada de rabdare", a adaugat Shamaqdari.

Jafar Panahi, arestat atunci cand turna un documentar despre revoltele de strada care au urmat dupa realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, in 2009, a primit interdictia de a face filme timp de 20 de ani.

Condamnat la sase ani de inchisoare, cineastul iranian se afla pentru moment in regim de arest la domiciliu.

Jafar Panahi, recompensat cu numeroase premii la festivalurile internationale, pentru satirele sale sociale, cenzurate in Iran, este considerat in strainatate drept una dintre vocile cele mai originale din noul val al cinema-ului iranian. Filmul sau care a fost premiat, sambata seara, la Berlin, "Pardé", reprezinta un apel la libertate pentru doua personaje.

Jafar Panahi nu a primit autorizatia Teheranului pentru a merge sa isi prezinte filmul la Berlin, insa a aparut pe ecran in aceasta pelicula despre opresiune.

Marele premiu al Festivalului International de Film de la Berlin, Ursul de Aur, a fost castigat de filmul romanesc "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO