Inundatii in Bulgaria, pe malul Marii Negre. Doua persoane au murit vineri noapte

06-09-2014 17:51


Bulgaria

Doua femei au murit inecate in Bulgaria in inundatiile de la Burgas, pe malul Marii Negre, in noaptea de vineri spre sambata, a anuntat Ministerul de Interne.

Bilantul inundatiilor din aceasta vara deosebit de ploioasa in Bulgaria a ajuns astfel la 15 morti.

In ultimele 24 de ore s-au adunat circa 200 de litri de apa pe metrul patrat in regiunea Burgas, ceea ce a facut ca raurile sa iasa din matca. Numerosi turisti au ramas blocati in sudul litoralului. Victimele, doua femei in varsta de 63 si, respectiv, 23 de ani, sunt originare din Burgas.

Pe de alta parte, sase masini au cazut intr-un rau din aceasta regiune si nu se cunoaste soarta pasagerilor. In orasul Promorsko de pe litoralul Marii Negre, a fost declarata stare de catastrofa naturala, acesta devenind inaccesibil din cauza inundatiilor, dar si la Dimitrovgrad (sud-est), unde apa a trecut peste baraj si la Galabovo, unde cantitatea de ploaie se ridica la 200 de litri pe metrul patrat in 24 de ore.

Drumul international catre Turcia este blocat de inundatii la nivelul Harmanli (sud-est). Ploile abundente au provocat de vineri inundatii in nord-vestul si centrul tarii, distrugand cladiri si inecand animale. Alte inundatii, la Varna (nord-est) in iunie si la Mizia (nord-vest) in august au provocat 11 si, respectiv, doi morti.

Amintind ca bugetul statului este limitat, premierul Gheorghi Bliznaski, le-a cerut vineri "bulgarilor instariti sa ajute". El a declarat ca s-a facut o cerere de restructurare a fondurilor europene destinate Bulgariei, tinand cont de nevoile regiunilor sinistrate.

Locuitorii din regiunile inundate ii reproseaza Guvernului ca i-a abandonat. Ei acuza autoritatile ca au permis sa se construiasca in mod necontrolat, au permis taierea copacilor, acumularea de deseuri in albiile raurilor si exploatarea necontrolata a barajelor.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO