Un tablou de Claude Monet, gasit in valiza ramasa in spital a detinatorului "comorii naziste"

06-09-2014 17:40

Claude Monet

Un peisaj pictat de Claude Monet a fost descoperit intr-o valiza care a apartinut colectionarului german de arta Cornelius Gurlitt, care a decedat in luna mai.

Autoritatile investigheaza acum posibilitatea ca tabloul sa fi fost una dintre operele de arta furate de nazisti in anii 1940. Potrivit bbc.com, valiza in care se afla tabloul pictorului impresionist francez Claude Monet a fost lasata in spitalul german in care Cornelius Gurlitt si-a petrecut ultimele zile din viata. Acesta a murit pe 6 mai, la varsta de 81 de ani.

Gurlitt avea o colectie de 1.280 de opere de arta, ascunsa in apartamentul sau din München. Obiectele au fost insa confiscate de autoritati in 2012, in timpul unei perchezitii efectuate la domiciliul barbatului, ca parte a unui proces de evaziune fiscala. Printre tablourile gasite atunci se numara panze semnate de Pablo Picasso, Marc Chagall si Henri Matisse. Detaliile acestei descoperiri au fost date publicitații abia in noiembrie 2013.

Potrivit responsabililor de colectia de arta, tabloul gasit in valiza lui Cornelius Gurlitt este un peisaj, cu nuante majoritare de albastru deschis, pictat pe hartie, care ar putea data din 1864. Tabloul pare sa aiba asemanari cu o alta creatie a lui Monet, "Plaja din Sainte-Adresse", care a fost pictata in 1867. In iulie, cateva opere de arta au fost gasite in apartamentul lui Cornelius Gurlitt, inclusiv doua sculpturi despre care se crede ca ar putea fi create de Auguste Rodin si Edgar Degas.

Cornelius Gurlitt a mostenit colectia de la tatal sau, Hildebrand, un negustor de arta care lucra cu opere de arta confiscate de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Hildebrand Gurlitt a fost insarcinat de Adolf Hitler cu comercializarea operelor de arta confiscate de la evrei sau pe care nazistii le considerau "degenerate".

Cornelius Gurlitt a lasat mostenire colectia de arta, prin testament, Muzeului de Arta din Berna, Elvetia, iar acesta are la dispozitie cateva luni sa hotarasca daca accepta sau nu donatia. In luna iunie, un tablou de Henri Matisse a fost prima pictura despre care a existat confirmarea ca a fost furata de nazisti. Lucrarea a fost conficata de la negustorul de arta evreu Paul Rosenberg, in 1941. Pictura va fi returnata familiei lui Rosenberg.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO