Intreaga Europa lupta cu gerul si zapada. Numarul victimelor se apropie de 300

Ultima actualizare: 20-09-2012 07:40

In total, pe intreg continentul s-au inregistrat aproape 300 de decese, doua treimi numai in Ucraina si Polonia.

In Balcani, 70.000 de oameni erau duminica complet izolati de restul lumii, pentru ca troienele au blocat numeroase sate.

Iar capitala bosniaca, Sarajevo, a fost si duminica paralizata sub un strat de zapada de un metru.

In vestul continentului, ninsoarea abundenta a dat peste cap transporturile. Sute de zboruri de pe aeroportul Heathrow au fost anulate.

La Sarajevo, unde s-a asternut un metru de zapada, dar si in marile orase ale Bosniei, autoritatile au proclamat stare de catastrofa naturala.

Doar cateva artere din centrul capitalei bosniace sunt practicabile, iar transportul in comun este aproape paralizat. In ajutorul localnicilor au sarit inclusiv militari turci din Forta Uniunii Europene desfasurati in Bosnia.

Pana si presedintii sarb si croat au ramas blocati intr-o statiune de langa Sarajevo, dar au reusit in cele din urma sa se intoarca acasa.

Mult mai rea este, insa, situatia celor care traiesc in sate care au ramas izolate din cauza zapezii. Altii au ramas prizonieri in propriile masini, mai ales in zona Mostar, unde o avalansa a blocat zeci de vehicule.

Dupa caderile masive de zapada din Sebia si Muntenegru urmeaza o noua repriza de ger, au avertizat meteorologii. Acelasi scenariu si in Ugaria, unde sunt prognozate minime pana la minus 21 de grade

Numai in Ucraina si in Polonia numarul deceselor din cauza frigului polar se apropie de 200, dupa ce temperaturile au coboarta pana la minus 21 de grade ziua si minus 30 noaptea. In Ucraina, prin adaposturile de urgenta au trecut, in ultimele zile, 75.000 de oameni fara adapost.

Iarna e un pic mai blanda cu vest-europenii, dar asta nu inseamna ca au fost ocoliti de probleme. Aproape 20 de centimetri de zapada, asternunta in multe parti din Marea Britanie, au fost suficienti ca sa dea peste cap transporturile, mai ales ca deasupra se formeaza acum gheata.

O treime din zborurile de pe marele aeroport londonez Heathrow, cel mai mare din Europa, au fost anulate, ca masura preventiva. Asta inseamna vreo 400 de curse aeriene.

Valul de frig care persista asupra Italiei a facut deja cel putin zece victime. La Roma, unde a nins pentru prima data in aproape 30 de ani, circulatia s-a dat peste cap si din cauza problemelor din trafic, iar supermarketurile au ramas goale. Autoritatile locale si cele guvernamentale isi arunca reciproc vina.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO