Incendii devastatoare de padure in insula Thassos. Marturiile romanilor prinsi in infern: "Se respira greu, ochii ne usturau"

Dată publicare: 12-09-2016 18:44
Dată actualizare: 15-09-2016 04:54


S-a dezlantuit iadul in insula Thassos din Grecia, o destinatie foarte apreciata de romani. De doua zile, incendiile de padure fac ravagii. Vantul care a suflat cu putere a imprastiat cu repeziciune flacarile.

Multi dintre romani au fost nevoiti sa se intoarca de urgenta acasa. Altii, mai norocosi, au putut sa ramana pana la sfarsitul concediului pentru ca hotelurile lor nu erau in raza de pericol.

Primele focuri au izbucnit sambata. Incendiul a pornit de la fulgere, care au aprins vegetatia uscata. Duminica noapte insa cativa turisti romani au fost sfatuiti sa plece din hotel.

"Am incerat sa dormim, fumul era destul de mult. Se respira destul de greu, am luat de jos niste prosopele mici pe care le-au facut ei ca sa respiri. Am primit un telefon in camera, da, ca ar trebui sa ne pregatim ca in cazul in care ar aparea ceva sa fim pregatiti sa putem evacuam zona. Ochii te usturau, poate la gat, dar nu la modul sa intri in panica."

"Cand vezi desfasurarea de forte, cand vezi la 5 minute trecand cate 5 avioane catre zona de incendiu, sincer nu ai cum sa nu te simti in siguranta."

"Efectiv au fost mai multi nori si lumea era la taverne, nu mai era pe plaje ca batea si vantul. Asta a fost problema majora din insula, a batut vantul si a imprastiat focul."

Luni lucrurile erau sub control.

Alin Burcea, presedinte ANAT: "Doamne fereste daca se mai intampla ceva, dar astazi putem sa recomandam cu caldura, mai ales ca e cald si Thasosul pana in 15 octombrie este o destinatie buna si tarifele sunt foarte mici. In luna septembrie in Thassos sunt 26 - 27 de grade caldura si e perfect pentru turism."

In momentul in care s-a dat alarma in Thasos erau cel mult 500 de turisti din Romania. Limba romana este a doua cea mai vorbita limba in Thasos, dupa limba greaca. Anual, merg acolo cel putin 20 de mii de romani.


VIDEO PROTVPLUS.RO