Inca un adolescent, suspect ca urma sa planuiasca atentate teroriste, arestat in Franta. Cum l-au prins politistii

Dată publicare: 14-09-2016 18:51
Dată actualizare: 17-09-2016 07:03


paris

Un alt adolescent, al treilea in mai putin de o saptamana, a fost inculpat si plasat in detentie in Franta, fiind suspectat ca dorea sa comita un atac jihadist, a anuntat miercuri o sursa judiciara pentru AFP.

Adolescentul, in varsta de 15 ani, a fost inculpat pentru "asociere cu un grup terorist criminal" si incarcerat in 10 septembrie, la doua zile dupa arestarea sa in Rueil-Malmaison, localitate din regiunea Ile-de-France, la vest de Paris, conform  Agerpres.

El a fost reperat pe mesageria criptata Telegram, pentru legaturile pe care le avea cu Rachis Kassim, un jihadist francez suspectat ca "teleghida" atentate din zona irako-siriana.

S-a decis arestarea lui pentru ca afirmatiile sale de pe Telegram lasau sa se intrevada posibilitatea trecerii la fapte.

Aflat mai demult sub urmarirea serviciilor de informatii franceze si inculpat intr-un alt dosar pentru terorism, adolescentul a fost plasat din iunie sub control judiciar pentru ca a facut propaganda pentru Stat Islamic (SI).

Luni, un alt adolescent de 15 ani care locuia de la Paris a fost inculpat si incarcerat, suspectat de un "proiect de atac cu arma alba", iar miercurea aceasta un alt adolescent a fost arestat in capitala franceza pentru intentii similare.

In aceste doua cazuri anchetatorii cred ca cei doi minori actionau sub influenta lui Rachid Kassim, considerat unul dintre cei mai periculosi propagandisti francofoni ai SI.

Rachid Kassim, 29 de ani, plecat din Franta in 2012 pentru a se alatura gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) intr-o zona irakiano-siriana, a lansat de peste sase luni apeluri la ucidere pe reteaua de mesagerie codificata Telegram, dand detalii despre moduri de operare si obiective care urmau sa fie atacate.

Potrivit anchetatorilor, Rachid Kassim ar fi inspirat, intr-o maniera mai mult sau mai putin directa, recenta asasinare a unui cuplu de politisti in regiunea pariziana, in iunie, si a unui preot intr-o biserica din Normandia, la sfarsitul lunii iulie
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO