Încă o moarte șocantă în SUA. Un bărbat a murit asfixiat de polițiști, cu o pungă pe cap
Un bărbat de culoare, neînarmat, a murit în statul New York după ce a fost agresat de polițiști și ținut cu fața în jos, pe un drum, timp de două minute, arată o înregistrare video.
Potrivit BBC News, victima se numește Daniel Prude, în vârstă de 41 de ani, care avea probleme de sănătate mintală. În luna martie a anului 2020, el a fost reținut de polițiști, care i-au pus pe cap o ”pungă anti scuipat” - un dispozitiv folosit pentru a bloca scuipatul sau mușcătura deținuților.
Ulterior, acesta a murit prin asfixiere, însă povestea lui a fost făcută publică abia acum. De asemenea, trebuie menționt faptul că moartea sa s-a produs cu două luni înainte de uciderea lui George Floyd.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Floyd a murit după ce un polițist alb a îngenuncheat pe gâtul lui aproape 8 minute, în Minnesota. Apoi, proteste față de rasism au izbucnit în SUA, dar și la nivel global, ca urmare a uciderii lui Floyd.
Cum a murit Daniel Prude?
Într-o conferință de presă, miercuri, fratele lui Prude, Joe, a declarat că a chemat poliția la Rochester pe 23 martie, în timp ce fratele său prezenta probleme acute de sănătate mintală.
„Am dat un telefon pentru ca fratele meu să primească ajutor, nu pentru ca fratele meu să fie linșat”, a spus el.
Angajat al unui depozit din Chicago și tată a cinci copii, Daniel Prude își vizita fratele în ziua morții sale.
Imaginile de camerele de corp ale poliției, obținute de familie printr-o cerere publică, îl arată pe Daniel Prude, care alerga complet gol pe străzi, pe o zăpadă ușoară, înainte ca poliția să sosească. Apoi, el este la pămân neînarmat, în timp ce ofițerii îl rețin.
Înregistrarea arată că Prude s-a conformat imediat când ofițerii au ajuns la fața locului și i-au ordonat să se întindă pe pământ și să-și pună mâinile la spate. El poate fi auzit spunând: ”Sigur, sigur”.
Apoi devine agitat, înjurând uneori ofițerii care îl înconjoară, și scuipând, dar nu pare să opună nicio rezistență fizică, potrivit acestor filmări. Apoi, Prude le spune ofițerilor că a fost infectat cu coronavirus, iar ei îi pun o pungă albă peste cap.
Un ofițer este văzut apăsând cu ambele mâini pe capul lui Prude, spunând: „Nu mai scuipa”.
După ce acesta încetează să se mai zvârcolească și tace, un ofițer notează: „Corpul lui se simte destul de rece”.
Ulterior, medicii au încearcat să-l resusciteze, înainte de a fi dus într-o ambulanță. Un fragment din înregistrarea VIDEO șocantă poate fi văzut pe site-ul Sky News.
Avocatul familiei a declarat că motivul pentru care cazul nu a fost făcut public mai devreme a fost că au fost necesare de „luni de zile” pentru ca filmările poliției să fie făcute publice.
Potrivit unui raport de examinare post-mortem văzut de un ziar din Rochester, moartea lui Prude a fost o omucidere cauzată de „complicații de asfixiere în contextul constrângerii fizice”.
Raportul enumera, de asemenea, PCP, un puternic medicament halucinogen.
Într-o declarație, procurorul general al statului New York a numit moartea o „tragedie” și a declarat că o anchetă este în desfășurare. Ofițerii implicați nu au fost suspendați.
Protestatarii s-au adunat miercuri în orașul Rochester, New York, pentru moartea lui Prude. Mai multe persoane au fost arestate pentru scurt timp, după ce au intrat în clădirea care servește ca sediu al poliției, spun rapoartele mass-media locale.
Ce sunt ”pungile de scuipat” și de ce sunt controversate?
„Pungile de scuipat” sunt făcute dintr-o țesătură de tip plasă, care sunt destinate protejării ofițerilor de saliva unui deținut. Criticii care se opun folosirii lor spun că sunt umilitoare, că pot provoca panică și că nu se mai vede dacă un deținut are dificultăți de respirație.
În ultimii ani, aceste metode au fost examinate ca fiind un factor apărut în moartea mai multor deținuți din SUA și alte țări.
În Marea Britanie, grupul de campanie Liberty a declarat că, începând din februarie 2019, „pungile de scuipat” erau folosite de cel puțin 30 din cele 43 de forțe de poliție din Anglia și Țara Galilor.