Un american a stat nevinovat 44 de ani la închisoare, pentru un viol pe care nu l-a comis. Ronnie Long a fost eliberat

Ultima actualizare: 30-08-2020 14:00
ronnie long
Profimedia

Un american de culoare a fost închis timp de 44 de ani pentru un viol pe care nu l-a comis. Ronnie Long și-a îmbrățișat familia joi, după ce o instanță a stabilit eroarea judiciară și l-a eliberat.

Ronnie Long, acum în vârstă de 64 de ani, avea 20 de ani când a fost condamnat. Primise nu mai puțin de 80 de ani de închisoare pentru că ar fi atacat o femeie albă în orașul său natal, Concord, New Carolina, SUA. Presupusa faptă a bărbatului a avut loc în 1976.

Ronnie Long și-a susținut nevinovăția timp de 44 de ani, iar condamnarea i-a fost anulată joi, când procurorul districtual din Carolina de Nord a depus o moțiune în fața instanței federale, iar
Curtea de Apel de gradul patru dim SUA a decis că drepturile sale constituționale au fost încălcate în timpul procesului, potrivit publicației Metro.

 

„Nu mă vor mai închide niciodată”

 

Ronnie Long a fost întâmpinat de familie și prieteni la eliberare, joi, în fața închisorii districtuale Abermarle din comitatul Stanly, Carolina de Nord.

„Nu mă vor mai închide niciodată” a spus el, îndemnându-i și pe alții care se află în aceeași situație ca el „să nu renunțe niciodată”.

El i-a mulțumit familiei și devotatei sale soții, Ashleigh, care l-au susținut. S-a căsătorit cu ea în 2014. Ashleigh a înființat o campanie online pentru strângere de fonduri, reușind să strângă peste 15.000 de dolari, pentru ca soțul ei să poată să se întrețină după eliberare.

ronnie long condamnat nevinovat

Fusese condamnat de un juriu format numai din albi

 

Un juriu format doar din persoane albe îl condamnase, în ciuda lipsei unor probe care să-l lege de faptă, arată sursa citată.

„Șansa nu a fost deloc de partea sa, mai ales din cauza evoluției rasismului în Carolina de Nord și în special în localitatea Concord, în anul 1976” a explicat avocata bărbatului, Jamie Lau.

Acum, Curtea federală și-a declinat competența către o instanță inferioară, care urmează să ia o decizie finală asupra nevinovăției lui Ronnie Long, iar avocații săi se așteaptă ca toate acuzațiile să fie respinse, „pentru că nu există nici o dovadă clară că Ronnie a săvârșit infracțiunea pusă în sarcina lui”.

Dovezile care i-au arătat nevinovăția ar fi fost descoperite în anul 2005, arată sursa citată.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO