Imagini tulburatoare din Coreea de Nord. Copiii mor de foame, sunt subnutriti si sufera in tacere

Ultima actualizare: 02-10-2012 03:54
Copil din Coreea de Nord

Un copil de numai 4 ani se uita in obiectivul camerei de filmat. Ochii lui sunt stersi, lipsiti de stralucire, iar mainile mici ii atarna inert pe langa corp. Choi se numeste, este orfan si sufera de malnutritie, fiind prea slabit ca sa stea in picioare.

Aceasta este doar una dintre tulburatoarele secvente, surprinse pe camera de luat vederi de catre echipa Fondului ONU pentru Alimentatie, in timpul calatoriei in Coreea de Nord.

Inregistrarile au fost realizate in luna august a acestui an, iar membrii ONU s-au dus in aceasta tara pentru a imparti ajutoare.

Categoria cea mai defavorizata din Coreea de Nord o reprezinta copiii. ONU estimeaza ca un sfert dintre ei sufera de malnutritie severa, iar situatia tinde sa se agraveze si mai mult, daca nu sunt trimise cat mai multe ajutoare.

Una dintre filmari a fost realizata la spitalul pediatric din provincia Hwanghae, care are parte de un flux constant de pacienti tineri. Inregistrarea video difuzata de CNN arata cum personalul medical cerceteaza trupurilor micutilor infometati, a caror piele atarna pur si simplu pe ei, din cauza slabirii excesive.

Multi dintre ei sufera de boli de piele si de diaree, din cauza consumului de apa poluata.

Un grup de copii cu varste aproximative de 7 ani este filmat in interiorul unei cladiri. Toti sunt ghemuiti, inghesuiti unul in celalalt, deoarece sunt prea slabiti ca sa fie in stare sa se joace afara, sustine echipa Natiunilor Unite, citata de CNN. Cu totii arata mult mai tineri decat varsta pe care o au..

"Exista foarte multi copii, dar si adulti, care sunt mult mai tineri decat v-ati astepta sa fie. De ce se intampla asta? Pentru ca au in spate o istorie lunga de suferinte", spune Claudia von Roehl, director de program in cadrul ONU pentru Coreea de Nord.

Situatia care era, oricum, deazstruoasa in Coreea de Nord s-a amplificat si mai tare din cauza vijeliilor si uraganelor din aceasta tara, precum si a inundatiilor si ploilor record din aceasta vara. Astfel, culturi intregi de orez au fost pur si simplu rase de pe fata pamantului, de catre polile torentiale.

"In districtul Chongdan, aproximativ 60% din culturile de orez au fost distruse" a declarat Kim Min-Won, manager al unei cooperative agricole.

Zogun Dong este rezident al disctrictului Pongchon. Casa lui a fost distrusa de ploi. "Eu si familia mea abia reusim sa supravietuim, pentru ca acoperisul a fost spulberat de ultima furtuna" - spune el. Acum, ei traiesc sub o folie de plastic, sustinuta de cateva obiecte de mobila, pe care a reusit sa le salveze.

Autoritatile din Coreea de Nord au fost intrebate in urma cu ceva timp daca tara lor are nevoie de ajutoare, insa tarile care ar dori sa participe la aceasta actiune se intreaba daca produsele vor ajunge la cei care au nevoie cu adevarat - in conditiile in care exista o anumita opozitie din partea statului, afirma cei de la CNN.

 

Statele Unite ale Americii au trimis, luna trecuta, ajutoare in valoare de 900.000 de dolari - echipament medical si paturi - insa nu a luat inca o decizie daca sa ofere si alimente. Americanii vor sa fie siguri ca eventualele donatii vor ajunge la populatia care are nevoie cu adevarat si cer asigurari ca va exista o monitorizare atenta in acest sens.

De asemenea, Uniunea Europeana a anuntat in luna iulie ca va trimite ajutoare in valoare de 14,5 milioane de dolari, destinate hranirii a peste 650.000 de nord-coreeni. Oficialii UE au precizat atunci ca au ajuns la un acord cu autoritatile locale pentru monitorizrea ajutoarelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO