Hugo Chavez anunta o recidiva a cancerului de care sufera

Ultima actualizare: 12-12-2012 01:26
Hugo Chavez

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat sambata seara o noua recidiva a cancerului de care sufera, necesitand "o noua interventie chirurgicala" la Havana, unde urmeaza sa plece duminica, relateaza AFP.

Hugo Chavez, in varsta de 58 de ani, aflat la putere incepand din 1999, l-a desemnat pe vicepresedintele Nicolas Maduro ca posibil succesor, solicitand venezuelenilor sa voteze pentru acesta in cazul in care va fi declarat inapt pentru exercitarea functiei.

"Din cauza altor catorva simptome, am decis impreuna cu echipa medicala sa procedam la examene (...). Din nefericire, in acest bilant exhaustiv, a aparut prezenta catorva celule maligne recente", a declarat Chavez pentru un post de radioteleviziune.

"Este absolut indispensabil sa fiu supus unei noi interventii chirurgicale, care este necesar sa aiba loc in zilele urmatoare", a adaugat el. Medicii sai au preconizat ca aceasta va avea loc la sfarsitul saptamanii, a dezvaluit presedintele.

"Daca se intampla ceva care sa ma faca sa fiu declarat inapt in vreun fel, Nicolas Maduro se afla in situatia de a asuma, asa cum impune Constitutia, perioada" de interimat pana la convocarea de noi alegeri.

"Il veti alege pe Maduro presedinte al Republicii, daca veti actiona potrivit sentimentelor mele", a declarat Hugo Chavez.

Dupa ce a fost reales la 7 octombrie, seful statului s-a retras temporar din viata publica, din cauza problemelor de sanatate care au inceput cu un diagnostic de cancer, la jumatatea lui 2011, in urma caruia s-a declarat vindecat in doua randuri.

Hugo Chavez a plecat pe neasteptate la Havana in noaptea de 27 noiembrie, pentru a fi supus unor sedinte de "oxigenare hiperbara", al caror motiv nu a fost dezvaluit in mod oficial.

Presedintele venezuelean, care s-a declarat vindecat de cancer in doua randuri, in ultimele luni, a revenit vineri la Caracas. El nu a oferit detalii despre tratamentul medical la care a fost supus la Havana, unde a urmat totalitatea tratamentelor medicale si operatiile la care a fost supus incepand din iunie 2011.

Zvonuri s-au multiplicat recent cu privire la starea sa reala de sanatate, pastrata secreta de catre autoritati. Aceasta incertitudine a fost alimentata de absenta, vineri, la primul summit al sefilor de stat MERCOSUR de la aderarea tarii sale la piata comuna sud-americana, la 31 iulie, si pana in prezent.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO