Hoti de bagaje! Asa sunt vazuti romanii in Franta


Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 23:38
Data publicarii: Marti 23 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe

"Semnalati orice fapta a romanilor la urmatorul numar de telefon!" Asa suna un indemn, postat in cateva trenuri din Franta. Practic, afisul menit sa ne denigreze purta antentul companiei de cai ferate si sugera ca suntem hoti de bagaje.

Primul care a reactionat a fost un scriitor de origine magrebiana, care a sesizat presa si s-a pornit scandalul.

Afisul a aparut la sfarsitul lunii ianuarie, in cateva garnituri care circulau in regiunea Midi-Pirynees. Inevitabil, l-au remarcat si cativa conationali stabiliti in Franta, care au ramas perplecsi. Reactia lor a oscilat intre indignare si jena.

Sesizata chiar de controlori, daca dam crezare reactiei oficiale, compania SNCF a retras imediat afisul, a prezentat scuze si a initiat o ancheta interna. Pana una-alta, directorii au dat vina pe "formularea neinspirata a unui angajati".

Incidentul nu se reduce insa la o simpla gafa. Pe de alta parte, ai nostri sunt constienti ca multi francezi sunt deranjati de imigrantii stabiliti la ei in tara. Asta nu le scuza insa reactiile:

Cei din ministerul roman de externe au anuntat ca urmaresc reactia autoritailor franceze.

Vestea buna este ca organismul pentru securitatea pe caile ferate franceze n-a primit niciun denunt in zilele in care a fost afisul postat.

Tags: rasism,

Indian stropit cu benzina si incendiat!
Consilier britanic, suspendat pentru jigniri la adresa romilor romani
Romii din Franta, stampilati ca vitele!
VIDEO PROTVPLUS.RO