Guvernul britanic şi-a validat mandatul de negociere cu UE: „Suntem hotărâți”


Ultimul update: Marti 25 Februarie 2020 20:44
Data publicarii: Marti 25 Februarie 2020 20:36
Categorie: Stiri externe
brexit

Guvernul britanic şi-a validat marţi mandatul de negociere al viitoarei relaţii între Londra şi Uniunea Europeană după Brexit, deschizând calea lansării, de luni, a unor negocieri care se anunţă dificile, a anunţat Downing Street, citat de AFP.

Un comitet al principalilor miniştri implicaţi, prezidat de Boris Johnson, a aprobat acest text, care urmează a fi publicat joi, transmite Agerpres.

Acest document stabileşte "abordarea care ne va restaura independenţa economică şi politică şi care este bazat celelalte acorduri de liber schimb existente între UE şi alte naţiuni suverane", a declarat presei un purtător de cuvânt al prim-ministrului.

"Mandat aprobat. Gata să începem. Negocierile cu Regatul Unit vor fi declanşate în săptămâna care începe pe 2 martie", a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, potrivit DPA.

Executivul UE este responsabil pentru negocierea acordurilor comerciale ale UE cu ţări terţe.

Avertizarea negociatorului șef al UE
 

"Suntem hotărâţi să ajungem la un acord care protejează interesele UE", a precizat negociatorul şef al UE Michel Barnier într-un comunicat, în timp ce Ursula von der Leyen a subliniat că "un parteneriat strâns, ambiţios" este în interesul oamenilor de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii.

Negociatorul şef al UE Michel Barnier a avertizat marţi că Uniunea nu va încheia "cu orice preţ" un acord post-Brexit cu Regatul Unit, în condiţiile în care negocierile au ca termen limită sfârşitul anului, relatează AFP.

Negocierile privind viitoarea relaţie comercială între UE şi Londra vor fi "dificile, poate chiar foarte dificile", a avertizat Michel Barnier în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, după ce a obţinut undă verde din partea miniştrilor de resort al celor 27 pentru mandatul său de negociere.

Michel Barnier a promis să continue negocierile cu britanicii "cu respect, fără a participa la nicio polemică", făcând aluzie la o afirmaţie recentă a secretarului de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Acesta a afirmat că nu va exista o frontieră în Marea Irlandei între Irlanda de Nord şi Marea Britanie.

Barnier a declarat că "va fi foarte fericit să-l întâlnească când o va dori". "Trebuie să citească acordul de retragere pentru a înţelege angajamentele luate", a adăugat el, şi să-şi reamintească faptul că "acordul menţine integritatea teritoriului vamal britanic şi include Irlanda de Nord, de al cărei control avem nevoie pentru a proteja piaţa internă, consumatorii şi companiile, şi absenţa unei frontiere fizice pe insula Irlanda".

"Ştim că situaţia este fragilă (...) Nu mă voi lăsa impresionat", a adăugat Barnier.

"UE îşi va respecta angajamentele şi ne aşteptăm la acelaşi lucru din partea Regatului Unit", a mai spus el.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO