Grecia ar putea actiona in justitie mai multe banci de investitii din SUA
Anuntul a fost facut chiar de catre premierul de la Atena, George Papandreou. El crede ca bancile americane ar putea fi responsabile pentru criza datoriei publice a statului elen.
"Nu as exclude ca am putea apela la astfel de actiuni", a declarat George Papandreou, intr-un interviu acordat CNN, raspunzand unei intrebari privind rolul bancilor americane in criza datoriilor de stat.
Interviul a fost inregistrat joi si este programat pentru difuzare duminica, noteaza Bloomberg. Nici Papandreou si nici reporterii CNN nu au nominalizat insa vreo banca.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Premierul grec a precizat ca decizia de a actiona impotriva bancilor americane va fi luata dupa incheierea unei investigatii a Parlamentului elen privind cauzele crizei.
"Grecia va analiza trecutul pentru a vedea cum au decurs lucrurile. Exista investigatii similare si in alte tari, si in Statele Unite. Aici cred ca da, in privinta sectorului financiar, se aud cuvintele frauda si lipsa de transparenta. Deci da, exista un grad ridicat de raspundere aici", a aratat oficialul elen.
Comitetul Autoritatilor Europene de Reglementare a Valorilor Mobiliare a anuntat, pe 7 mai, ca investigheaza "volatilitatea exceptionala" de pe piete si ca va colabora cu alte autoritati, inclusiv Securities and Exchange Commission din SUA, in cadrul unei actiuni coordonate.
Papandreou a mai afirmat, in interviul acordat CNN, ca "multi din comunitatea internationala au lovit Grecia si au facilitat scoaterea Greciei ca tap ispasitor".
Grecia se afla, de la sfarsitul anului trecut, intr-o criza financiar-fiscala cauzata de cresterea randamentelor cerute de investitori pentru a imprumuta guvernul de la Atena.
Situatia a aparut dupa ce s-a aflat ca deficitul bugetar al statului elen a fost de 13,6% din PIB in 2009, in contextul in care datoria de stat depasea la sfarsitul anului 115% din PIB, circa 270 miliarde euro.