Germania sărbătoreşte Ziua Veteranilor pentru prima oară de la al Doilea Război Mondial

Soldati germani
Getty

Germania marchează sâmbătă prima sa Zi a Veteranilor de la cel de-al Doilea Război Mondial, un eveniment cândva de neconceput, care lasă deoparte stânjeneala de lungă durată legată de onorarea soldaţilor săi, relatează Reuters.

 

Într-un semn al ”Zeitenwende” sau al ”schimbării vremurilor”, pe care Germania o traversează în urma războiului din Ucraina, ţara caută în mod activ să sporească prestigiul armatei sale.

Germania s-a simţit de zeci de ani inconfortabil să organizeze astfel de evenimente, având în vedere rolul soldaţilor săi în al Doilea Război Mondial şi Holocaust.

Dar un proiect de lege pentru celebrarea unei Zile naţionale anuale a Veteranilor a fost votat pe 25 aprilie, după ce a fost aprobat de aproape toate partidele din parlamentul german.

Doar partidul de extremă stângă Die Linke a ridicat obiecţii. Copreşedintele partidului, Ates Gürpinar, a sugerat că acest lucru se datorează poziţiei pacifiste a partidului.

Citește și
germania - scoția
„Nemții” sunt în delir, după ce Germania a zdrobit Scoția în primul meci de la EURO 2024. „Nu ne așteptam la asta!”
Trump, primul interviu după tentativa de asasinat: „Agenții m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii. Ar trebui să fiu mort”

„Noi din stânga respingem această Zi a Veteranilor. Se bazează pe politici simbolice ieftine şi, în acelaşi timp, asigură promisiunea ministrului apărării de pregătire pentru război.”, a spus el pentru CNN.

Noua lege prevede că ziua ar trebui sărbătorită ”public şi vizibil” în fiecare an, pe 15 iunie. De asemenea, prevede îmbunătăţiri ale serviciilor de îngrijire mentală şi fizică pentru veterani, inclusiv reabilitare şi terapie.

Comemorarile, modelate după Ziua Forţelor Armate din Marea Britanie şi Ziua Veteranilor din SUA, îi vor onora pe toţi germanii care au purtat uniformă militară – nu numai pe cei răniţi sau ucişi în luptă.

Germania are în jur de 10 milioane de veterani, potrivit Ministerului său al Apărării.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a descris această mişcare drept ”un semnal puternic, important şi, da, un semnal de recunoaştere şi apreciere cu întârziere”.

În timpul Războiului Rece, Germania de Est ocupată de sovietici şi-a sărbătorit Armata Populară Naţională cu parade militare. Un echivalent nu a fost niciodată stabilit în Occident.

După sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, prima misiune de luptă la care au participat soldaţi germani a fost Războiul din Kosovo, de la sfârşitul anilor 1990. De atunci, cele mai importante desfăşurări ale forţelor armate germane, sau Bundeswehr, au fost în Afganistan şi Mali.

Dar cel mai mare stimulent pentru crearea unei Zile a Veteranilor a fost Ucraina.

Germania a fost iniţial reticentă în a trimite arme grele la Kiev de teamă să nu se implice direct în război, dar în cele din urmă s-a înclinat presiunii internaţionale. Acum, Berlinul este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei.

„Războiul împotriva Ucrainei a creat necesitatea unei dezvoltări semnificative a Bundeswehr (forţelor armate), a cheltuielilor crescute şi, de asemenea, a recrutării”, a declarat Johannes Kiess, sociolog la Universitatea din Leipzig, pentru CNN.

A fost o oportunitate, a adăugat el, care a făcut să pară adecvată îmbunătăţirea ”simbolică” a armatei.

O relaţie de respect

Sâmbăta aceasta, ziua va fi marcată cu un eveniment la Berlin. De anul viitor, comemorările vor avea loc la nivel naţional.

Johannes Arlt, un fost soldat care a fost trimis de patru ori în Afganistan şi de trei ori în Mali, între 2014 şi 2019, este acum un parlamentar al social-democraţilor de centru-stânga (SPD) aflat la guvernare. El a jucat un rol proeminent în formarea noului proiect de lege pentru Ziua Veteranilor.

Vorbind pentru CNN, Arlt a spus că a experimentat direct lipsa de recunoaştere a Bundeswehr în societatea germană, în special pentru desfăşurarea în străinătate, dar a recunoscut că acest lucru pare să se fi schimbat în ultima vreme.

„Pentru o lungă perioadă de timp, a părut să existe un interes redus pentru oamenii care au servit în străinătate şi înainte a existat puţină empatie, dar constatăm că populaţia are acum un mare respect pentru Bundeswehr”.

Arlt explică că o Zi a Veteranilor în Germania este importantă pentru ”comemorarea serviciului militar – în toate faţetele sale – şi pentru a le mulţumi bărbaţilor şi femeilor care se angajează în securitatea în ţara noastră”.

Arlt a spus că a trăit orori în timpul serviciului său militar în străinătate la care nu şi-ar dori ca nimeni să fie martor.

„Am avut cele mai rele experienţe ale mele în Mali în 2019. Am zburat cu o dronă şi am văzut toate lucrurile pe care alţii nu le-au văzut în prima linie. Am fost şi eu prezent la masacre şi a trebuit să urmăresc aceste lucruri şi nu am putut face nimic. Nu aş dori asta nimănui”, a spus el.

Sprijinul pentru sănătatea mintală ”lasă loc de îmbunătăţire”

O parte din motivul mişcării este îmbunătăţirea serviciilor de sănătate oferite soldaţilor care se întorc de la misiuni de peste mări, precum şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la ceea ce trebuie să îndure.

Veteranul Andreas Eggert a servit în Bundeswehr în perioada 1999-2013, mai întâi în Kosovo şi apoi în Afganistan. El a fost diagnosticat cu PTSD în 2013 şi a intrat în reabilitare în 2014.

El salută eforturile de îmbunătăţire a îngrijirii postoperatorii pentru soldaţi, dintre care mulţi rămân cu leziuni fizice sau psihologice.

„Boala mintală era încă descurajată pe vremea mea, mai ales dacă erai într-o misiune specializată ca mine, era dificil să o faci în mod deschis. Dar am făcut-o atunci, în 2013, am vorbit deschis şi am fost foarte criticat pentru asta”, a spus el pentru CNN.

Eggert spune că a văzut că programele de reabilitare ale Bundeswehr se îmbunătăţesc de-a lungul anilor, dar mai este de lucru

„Programele nu sunt optime şi nici îngrijirea nu este optimă. Nu sunt destui terapeuţi, mai ales nu în Bundeswehr. Spitalele Bundeswehr care fac o treabă bună sunt deseori supraîncărcate... Există mult loc de îmbunătăţire”, a spus acesta.

Indiferent de dezbaterea privind marcarea Zilei Veteranilor, este clar că ţara a trebuit să îşi adapteze poziţia antimilitaristă în ultimii ani.

Pistorius a avertizat anterior că Germania trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu privind spectrul războiului din Europa. De asemenea, nu a exclus introducerea unei forme de recrutare militară.

Deocamdată, însă, soldaţii cu care a vorbit CNN au fost pur şi simplu recunoscători pentru apreciere.

„Nu mă văd ca un erou, dimpotrivă, dar ceea ce am ratat este un moment sau chiar o zi în care ne putem aminti şi de cei care au căzut în timpul misiunilor lor”, a spus Stefan Huss, în vârstă de 42 de ani, un soldat activ care a servit de două ori în Afganistan. El a adăugat: ”Luptăm pentru asta de mult timp”.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
„Fiara” Lăcătuș, sfat pentru „tricolori” înainte de debutul la EURO 2024: „Să aibă aceeași atitudine ca în preliminarii”
„Fiara” Lăcătuș, sfat pentru „tricolori” înainte de debutul la EURO 2024: „Să aibă aceeași atitudine ca în preliminarii”

Sute de suporteri români au urmărit meciul Germania - Scoția, primul din Campionatul European, alături de fotbaliști ai Generației de Aur.

„Nemții” sunt în delir, după ce Germania a zdrobit Scoția în primul meci de la EURO 2024. „Nu ne așteptam la asta!”
„Nemții” sunt în delir, după ce Germania a zdrobit Scoția în primul meci de la EURO 2024. „Nu ne așteptam la asta!”

Seara de vineri, 14 iunie, a fost despre victoria Germaniei în fața Scoției, la primul meci al Campionatului European de fotbal.

Ploaie de goluri în primul meci de la EURO 2024, Germania - Scoția. S-a marcat și un autogol | FOTO & VIDEO
Ploaie de goluri în primul meci de la EURO 2024, Germania - Scoția. S-a marcat și un autogol | FOTO & VIDEO

Demonstrație de forță a Germaniei în primul meci de la EURO 2024. Echipa gazdă a învins, vineri, la Munchen, reprezentativa Scoției, scor 5-1.

De ce a plecat Manuel Neuer de pe teren. Germanii au rămas mască înaintea meciului cu Scoția
De ce a plecat Manuel Neuer de pe teren. Germanii au rămas mască înaintea meciului cu Scoția

Germania - Scoția, meciul de deschidere de la EURO 2024, transmis ÎN DIRECT de PRO TV și VOYO, a conținut în start și un moment inedit.

Recalificare în fabrica Continental. Muncitorii trec de la piese auto la obuze, dar la altă uzină
Recalificare în fabrica Continental. Muncitorii trec de la piese auto la obuze, dar la altă uzină

Lucrătorii din fabrica Continental din Germania, aflată în dificultate, vor fi transferați într-o fabrică de armament, unde este nevoie de forță de muncă calificată pe fondul comenzilor în creștere.

Recomandări
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe
Din cauza temperaturilor extreme, fântânile au secat în 239 de localități din România. Cele mai afectate județe

Fără ploi suficiente și cu temperaturi care pârjolesc pământul, România începe să se usuce. Sunt locuri în care râurile au dispărut complet ori și-au micșorat debitul.

Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone
Sistemul Energetic Naţional din România este sub presiune din cauza caniculei. S-au produs pene de curent în mai multe zone

Canicula creează probleme și în sistemul energetic. Unele zone din țară au fost afectate de pene de curent sau fluctuații din cauza consumului mare care a suprasolicitat rețeaua.

Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie
Analiști: Tentativa de asasinat a lui Donald Trump i-ar putea aduce o victorie zdrobitoare la alegerile din noiembrie

Imaginea lui Trump cu fața însângerată și pumnul în aer, îndemnând la luptă, a intrat deja în istorie și va defini actuala campanie prezidențială. Asta spun analiștii și jurnaliștii, indiferent de simpatiile lor politice.