Germania a intrat in 2016 sub amenintarea ISIS. Politia cauta mai multe persoane suspectate de legaturi cu jihadistii

×
Codul embed a fost copiat

"Am primit informatii serioase" ca ar putea fi un atac terorist in noaptea de Revelion". Acesta a fost avertismentului politistilor din Munchen, care le-au cerut locuitorilor orasului bavarez sa evite adunarile publice.

Doua gari, inclusiv cea principala, au fost evacuate. La New York n-au existat amenintari concrete. Insa, din precautie, au fost mobilizate cele mai importante forte din istoria metropolei americane.

UPDATE 15:00 Riscul terorist la Munchen, capitala Bavariei (sudul Germaniei), a revenit la nivelul la care se situa "inaintea amenintarilor de atentat" din noaptea de Anul Nou si nu mai este considerat iminent, a anuntat vineri seful politiei locale, transmite France Presse.

"In ansamblu, evaluez situatia din Munchen" in ceea ce priveste riscul terorist "ca fiind cea existenta inaintea acestor amenintari concrete de atentate", a declarat seful politiei din München, Hubertus Andrae.

UPDATE 12:00 Nivelul de alerta terorista in Munchen, capitala landului Bavaria (sudul Germaniei), ramane ridicat, a anuntat vineri politia.

Citește și
siria
16 morti in trei atentate asupra unor restaurante din nord-estul Siriei. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Inca nu putem ridica alerta, care ramane in vigoare deocamdata", a declarat un purtator de cuvant al politiei. El a adaugat ca investigatiile sunt in curs de desfasurare, dar ca nu au fost efectuate arestari.

Potrivit radioteleviziunii publice bavareze, Bayerischer Rundfunk, autoritatile germane au primit informatii, mai intai de la serviciile secrete americane, apoi de la cele franceze, conform carora sapte irakieni, toti identificati, se aflau in oras si se pregateau sa comita atentate. Potrivit informatiilor primite, barbatii voiau sa comita atacurile in grupuri mici in doua gari, precum si in alte locuri din oras, a anuntat postul de radioteleviziune.

Doua gari din München au fost redeschise vineri dimineata, dupa ce fusesera inchise in ajun pe fondul unor "informatii concrete" privind amenintarea cu un atac sinucigas iminent avand legatura cu gruparea terorista Stat Islamic, a informat politia germana, citata de DPA.

Trenurile ajungeau din nou in principala gara din München, precum si in gara din Pasing, situata la circa 8 kilometri distanta, a anuntat o purtatoare de cuvant a politiei, care a adaugat ca agentii vor face verificari asupra persoanelor care circula prin zona.

Invocand indicii primite din partea unui serviciu de informatii aliat, ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, a declarat intr-o conferinta de presa ca amenintarea avea legatura cu Statul Islamic, care ar fi planuit un atac la München, capitala Bavariei. "Biroul Federal al Politiei de Urmarire Penala a informat in ajunul Anului Nou politia bavareza cu privire la existenta unei informari provenind de la o agentie de informatii prietena conform careia Statul Islamic planuia un atac concret, atacuri, in aceasta noapte, la miezul noptii, in gara centrala din München sau/si Pasing", a declarat Herrman reporterilor.

"Cred ca decizia (de a evacua cele doua gari - n.r.) a fost una buna, deoarece nu cred ca ne putem asuma riscuri inutile atunci cand avem de-a face cu amenintari atat de concrete, cu locuri concrete si cu un interval orar concret", a adaugat el. Intre cinci si pana la sapte teroristi kamikaze urmau sa ia parte la atacuri, a declarat la randul sau seful politiei din München, Hubertus Andrae, in aceeasi conferinta de presa. Potrivit unor surse citate de DPA, informarile decisive care au determinat politia germana sa evacueze cele doua gari feroviare au venit de la autoritatile franceze.

Cotidianul Sueddeutsche Zeitung a relatat ca in atentia politiei se afla sase suspecti. Circa 550 de politisti au fost mobilizati in capitala Bavariei. Pe parcursul noptii, niciun tren nu a primit permisiunea de a se apropia de cele doua gari, a anuntat politia pe Twitter. Gara principala din München si zona adiacenta au fost evacuate, iar politisti puternic inarmati au blocat intrarile. Metroul si trenurile de proximitate au continuat sa circule pe tot parcursul noptii in München, mai putin catre cele doua gari.

In Berlin, cateva sute de mii de oameni s-au adunat in apropierea Portii Brandenburg pentru a participa la festivitatile de Revelion. Oficiali din domeniul securitatii din Berlin nu au primit indicii concrete cu privire la posibile atacuri, a declarat un purtator de cuvant.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Statul Islamic a revendicat atacul sangeros din Daghestan. Mesajul trimis de luptatorii jihadisti
Statul Islamic a revendicat atacul sangeros din Daghestan. Mesajul trimis de luptatorii jihadisti

Statul Islamic (SI) a revendicat tirurile de miercuri, soldate cu un mort si peste zece raniti, in apropierea unui sit turistic in Daghestan, republica rusa din Caucazul de Nord.

16 morti in trei atentate asupra unor restaurante din nord-estul Siriei. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic
16 morti in trei atentate asupra unor restaurante din nord-estul Siriei. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic

Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata, iar alte 30 au fost ranite miercuri seara in atentate contra a trei restaurante din Kameshli, un oras din nord-estul Siriei, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.