Germania il avertizeaza pe Erdogan: "Reintroducerea pedepsei cu moartea inseamna sfarsitul negocierilor de aderare la UE"


Ultimul update: Joi 21 Iulie 2016 07:28
Data publicarii: Luni 18 Iulie 2016 14:06
Categorie: Stiri externe
erdogan, merkel

 Reintroducerea in Turcia a pedepsei cu moartea, posibilitate la care s-a referit duminica presedintele Recep Tayyip Erdogan dupa un puci esuat, ar insemna 'sfarsitul negocierilor de aderare' ale Ankarei la Uniunea Europeana.

 Declaratia a fost facuta luni purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, informeaza DPA si AFP.

'Germania si UE au o pozitie clara: respingem categoric pedeapsa cu moartea', a declarat Steffen Seibert intr-o declaratie de presa. 'Introducerea pedepsei cu moartea in Turcia ar avea drept consecinta (pentru Ankara) sfarsitul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana', a avertizat el.

si sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a reamintit luni Turciei ca si-a luat niste angajamente, conform Conventiei Europene a Drepturilor Omului si in calitate de membru al Consiliului Europei, ca nu va reintroduce pedeapsa cu moartea. 'Nicio tara nu poate deveni stat membru al UE daca introduce pedeapsa cu moartea', a avertizat ea, potrivit de Reuters.

Mogherini a reamintit ca Turcia este stat membru al Consiliului Europei si semnatara a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice pedeapsa capitala pe Batranul Continent. 'Turcia este o parte importanta a Consiliului Europei si se afla sub incidenta Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care este foarte clara in ceea ce priveste pedeapsa cu moartea', a spus ea.

Negocierile dintre Turcia si UE au inceput in urma cu aproximativ 10 ani, insa multe tari membre ale blocului comunitar s-au opus aderarii acestei tari, aminteste DPA.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO