George Clooney: ”Rasismul e pandemia din SUA”. Cum l-a atacat pe Trump

Ultima actualizare: 03-06-2020 21:03
George Clooney
Getty

George Clooney a devenit unul dintre eroii zilei pe reţelele sociale după apariţia în ziarul Daily Beast a unui articol în care asigură că rasismul este "pandemia în SUA".

Clooney îi încurajează pe compatrioţii lui să-şi exercite dreptul de vot pentru a schimba situaţia, relatează EFE, citată de Agerpres.

O problemă care "ne infectează pe toţi" şi pentru care "după 400 ani de luptă trebuie încă găsit un vaccin", notează actorul în articol, cu referire la dezbaterea asupra rasismului din Statele Unite, țară în care au avut loc numeroase proteste şi manifestaţii după uciderea lui George Floyd.

Articolul lui Clooney, viral pe twitter

 

Afirmaţiile lui Clooney, care reflectează nu doar la situaţia rasială actuală, ci aminteşte şi fapte similare petrecute în istoria recentă a SUA, au devenit virale pe Twitter, şi o tendinţă a zilei.

"Ne aflăm oare în 1992, când am auzit un juriu care a decis că poliţiştii albi, pe care i-am văzut de zeci de ori lovindu-l pe Rodney King, nu sunt vinovaţi pentru crimele lor evidente?", s-a întrebat actorul.

"Sau în 2014, când Eric Garner a fost executat pentru că a vândut ţigări unui poliţist alb care l-a strangulat în timp ce noi ne uitam la el?", a insistat Clooney, înainte de a încheia: "Cuvintele 'nu pot respira' vor rămâne gravate pentru totdeauna în mintea noastră".

Laureatul a două premii Oscar şi protagonist al unor filme ca "Ocean' s Eleven' (2001) sau "Gravity" (2013) notează de asemenea că nu ştie când se vor termina protestele, dar că speră ca nimeni să nu mai "fie omorât".

”Am crescut ca ţară de la păcatul nostru originar, sclavia”

 

"Furia şi frustrarea pe care le vedem pe străzile noastre sunt o aducere aminte a cât de puţin am crescut ca ţară de la păcatul nostru originar, sclavia", a spus el.

Potrivit lui Clooney, rasismul rămâne o problemă în SUA, agravată cu această ocazie de preşedintele Donald Trump, care săptămâna trecută a spus că "atunci când încep jafurile, încep împuşcăturile" şi care luni ameninţa că va desfăşura armata pentru "a înăbuşi" protestele.

Este şi motivul pentru care a făcut apel la cetăţeni să schimbe această situaţie la 3 noiembrie, când vor avea loc alegeri prezidenţiale.

"Nu avem nevoie de lideri care să aţâţe ura şi violenţa ca şi cum ideea de a-i împuşca pe cei care se dedau la jafuri, nu ar fi altceva decât un mesaj controversat. Există un singur mod pentru ca această ţară să obţină o schimbare adevărată: prin vot", a încheiat el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO