Generalul Norman Schwarzkopf, "unul dintre cei mai mari comandanti americani", a murit la 78 de ani

Norman Schwarzkopf

Generalul american Norman Schwarzkopf, erou al razboiului din Golf din 1991 si "unul dintre cei mai mari comandanti militari din generatia sa", potrivit fostului presedinte George H.W. Bush, a murit, joi, la varsta de 78 de ani in locuinta sa din Tampa.

Supranumit "Ursul" sau "Norm furtuna", generalul Schwarzkopf a intrat in istorie inlaturand fortele lui Saddam Hussein din Kuwait la inceputul lui 1991, in cadrul primului conflict urmarit aproape in timp real de presa.

In perioada august 1990 - martie 1991, acest barbat cu un fizic impresionant (1,95 metri inaltime si 120 de kilograme) a fost invitat frecvent in emisiuni televizate din Statele Unite si din lumea intreaga, alaturi de acolitul sau, generalul Colin Powell, care in perioada respectiva indeplinea functia de sef al Statului Major interarme si era principalul consilier militar al presedintelui George H.W. Bush.

Bolnav de mai multe luni, fostul general a murit in jurul orei 14.20 (21.20 ora Romaniei), in circumstante care nu au fost precizate pentru moment, a afirmat pentru AFP un oficial american sub acoperirea anonimatului.

Din camera sa de spital din Houston, Texas, unde se afla la terapie intensiva din cauza unor complicatii generate de o bronsita, George Bush tatal a fost primul care a reactionat.

Citește și
apple computer watch
Apple lucreaza la inlocuitorul smartphone-ului: un computer watch - surse
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

"Eu si Barbara plangem moartea unui adevarat patriot american, a unuia dintre cei mai mari comandanti militari ai generatiei sale", afirma fostul presedinte intr-un comunicat, vorbind despre un "barbat bun si onest".

Pentru secretarul Apararii Leon Panetta, Schwarzkopf "a lasat o amprenta incredibila asupra armatei americane si a tarii".

Atunci cand Saddam Hussein a invadat Kuwaitul, acest general de patru stele al fortelor terestre conducea Centcom, comandamentul american pentru Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Vest.

In aceasta calitate el a preluat comanda a peste 500.000 de militari detasati in Arabia Saudita si a aproximativ 200.000 din cadrul coalitiei internationale in cadrul operatiunilor "Scutul desertului" si "Furtuna in desert".

Recucerirea Kuwaitului in 100 de ore dupa aproximativ doua luni de raiduri aeriene ii va aduce gloria.

Istoricii militari ii reproseaza totusi ca i-a autorizat pe irakieni sa isi foloseasca elicopterele la incheierea ostilitatilor, permitandu-le sa innabuse insurectia siita in sud si pe cea kurda in nord.

Nascut in 22 august 1934, absolvent al academiei militare Wespoint, Herbert Norman Schwarzkopf era cunoscut pentru stilul sau direct. El povestea cu placere ca in Vietnam, pe cand era doar capitan, a preluat asupra lui responsabilitatea de a anula o misiune a soldatilor sai dupa ce a aflat ca sustinerea aeriana si din partea artileriei care ii fusese promisa nu era disponibila.

Convocat in fata superiorilor sai, el a explicat ca nu intentioneaza sa riste gratuit vietile soldatilor pe care ii are in subordine in operatiuni concepute prost.

In timpul carierei sale, el a primit doua "Purple Hearts" pentru rani suferite in Vietnam, trei "Silver Stars", trei "Bronze Stars" si "Distinguished Service Medal", toate acordate pentru comportamentul sau exceptional in lupta.

El s-a pensionat in august 1991, la cateva luni de la incheierea razboiului din Golf. In 2003, el a fost consultant al postului de televiziune NBC cu ocazia razboiului din Irak.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Primul interviu al sotilor Obama impreuna.
Primul interviu al sotilor Obama impreuna. "In 20 de ani de casnicie, au fost suisuri si coborasuri"

In primul lor interviu impreuna, sotii Obama au recunoscut ca au avut perioade dificile in casnicie, dar s-au ferit sa intre in detalii. Cuplul prezidential a vorbit si despre cat de greu e sa ai o fiica adolescenta.

Apple lucreaza la inlocuitorul smartphone-ului: un computer watch - surse
Apple lucreaza la inlocuitorul smartphone-ului: un computer watch - surse

Apple lucreaza la un nou produs care ar putea sa inlocuiasca smartphone-urile, un computer watch cu ecran de 1,5 inci (3,8 centimetri), potrivit unor surse din randul furnizorilor asiatici ai Apple.

"Am facut asta pentru a strange bani pentru armata". Cum arata barbatul care nu s-a ras un an. FOTO

Un barbat din Marea Britanie, care nu s-a ras si nu s-a tuns timp de un an pentru a strange bani pentru armata, a prezentat tuturor cum a evoluat aspectul sau in tot acest timp.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.