Gazprom a propus Ciprului ajutor financiar, in schimbul dreptului de explorare a gazelor

Ultima actualizare: 21-03-2013 06:47
Gazprom

Grupul rus Gazprom a propus Ciprului un plan prin care sa preia costurile restructurarii sectorului bancar al tarii, principala cauza a dificultatilor financiare ale guvernului de la Nicosia, in schimbul dreptului de a explora gaze naturale.

Reprezentanti ai producatorului rus de gaze au transmis propunerea duminica seara presedintelui cipriot, Nicos Anastasiades, potrivit postului Sigma TV, citat de portalul Greek Reporter.

Planul prevede ca Gazprom sa finanteze restructurarea sistemului bancar al tarii in schimbul unui control considerabil asupra resurselor de gaze naturale ale Ciprului. Daca accepta propunerea rusilor, Cipru nu va mai fi nevoit sa accepte conditiile impuse de statele zonei euro pentru un pachet de ajutor financiar.

Tarile din uniunea monetara au propus un ajutor de 10 miliarde de euro, insa guvernul cipriot trebuie sa stranga fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea conturilor bancare din tara. Astfel, depozitele mai mici de 100.000 d euro ar urma sa fie taxate cu 6,7%, iar cele peste acest prag cu 9,9%.

Presedintele nu vrea insa sa discute oferta rusilor, scrie portalul Newsit, citand o sursa apropiata acestuia.

"Presedintele nu va discuta acest plan, intrucat vrea o solutie care sa vina din UE", a spus sursa.

Parlamentul din Cipru a amanat pentru luni votul asupra pachetului fiannciar propus de statele zonei euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO