Gafă de proporții la Nike: de ce a fost retras de la vânzare cel mai nou model de pantof sport


Ultimul update: Joi 23 Mai 2019 08:16
Data publicarii: Miercuri 22 Mai 2019 21:42
Categorie: Stiri externe
Gafă de proporții la Nike

O gafă de proporții a celor de la Nike a dus la retragerea de la vânzare a noului model de pantof sport - Nike Air Force 1 "Puerto Rico" 2019.

Gigantul Nike este acuzat că a "copiat" în mod ilegal desene tradiţionale aparținând grupului etnic amerindian Guna, din Panama, pentru noul model de adidas, care ar fi trebuit să fie un omagiu adus statului Puerto Rico.

Potrivit site-ului de specialitate Sneaker News, Nike a precizat că desenul acestui model - multicolor pe fond negru - reprezenta broasca Coqui, emblematică pentru această insulă din Caraibe.

Imagini cu modelul Nike în Galeria Foto a acestui articol

Însă, avocații grupului etnic amerindian Guna (Cuna sau Kuna) din Panama susțin că design-ul adidaşilor respectivi - o ediţie limitată a modelului Air Force 1 - este inspirat de "mola (molas)", o artă textilă bogat colorată, tradiţională acestui grup etnic.

 

 

Produsul nu va mai fi comercializat

Comunitatea l-a acuzat pe gigantul american de încălcarea proprietăţii intelectuale şi a solicitat ca vânzarea acestor adidaşi, care urmau să fie introduşi pe piaţă la data de 6 iunie, la preţul de 100 de dolari perechea, să fie suspendată.

În urma acestui scandal, Nike a anunțat că produsul nu va mai fi comercializat.

"Ne cerem scuze pentru reprezentarea inexactă a originii design-ului Nike Air Force 1 "Puerto Rico" 2019. În consecinţă, acest produs nu va fi disponibil", a reacţionat un purtător de cuvânt al companiei.

Indienii Guna trăiesc în Panama şi Columbia, majoritatea în arhipelagul San Blas.

"Pentru Guna, mola este ca un steag. Există o adevărată identitate culturală exprimată cu jurul mola. Este un element puternic al identităţii lor", a explicat pentru AFP Monica Martinez, profesor de antropologie socială la Universitatea din Barcelona, care studiază acest grup etnic de 20 de ani.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
Gafă de proporții la Nike: de ce a fost retras de la vânzare cel mai nou model de pantof sport
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO